Basescu incearca sa il asmuta pe Geoana impotriva lui Vanghelie - stiri romania libera -

Presedintele raspunde replicii PSD, care acuza ca seful statului nu tine in brate coalitia, "ci doar anumite persoane din PDL", cu "Gruparea Vanghelie a monopolizat discursul public al PSD"Pentru a doua oara in aceeasi zi, Traian Basescu a lansat joi seara un nou atac verbal la adresa Partidului Social Democrat, de aceasta data prin vocea purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan. Daca in cursul diminetii Traian Basescu spunea ca "intentionez sa ii mai tin in brate pe cei din PSD, chiar daca nu imi place ce se intampla", in cursul serii purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale a raspuns la riposta PSD si a criticat "gruparea Vanghelie, care pare sa fi monopolizat discursul public" al PSD. Astfel, purtatorul de cuvant al sefului statului, Valeriu Turcan, a informat intr-un comunicat emis joi seara ca presedintele Traian Basescu face un nou apel catre conducerea Partidului Social Democrat sa se concentreze asupra prioritatilor guvernarii, transmite Agerpres. "Presedintele considera ca interesul national, in actuala situatie economica, reclama din partea conducerii PSD o abordare mai responsabila, in acord cu nevoile tarii. Seful statului reafirma faptul ca intarzierea adoptarii legilor de reforma a Educatiei echivaleaza cu sacrificarea interesului elevilor si studentilor cu inca un an de zile", se arata in comunicatul de presa.
Potrivit purtatorului de cuvant al presedintelui, seful statului "face distinctie intre simpatizantii PSD si gruparea Vanghelie, care pare sa fi monopolizat discursul public al partidului". "Presedintele Traian Basescu asigura opinia publica de faptul ca nu va permite ca tensiunile create artificial de anumite grupari din PSD sa afecteze credibilitatea Romaniei", se precizeaza in comunicatul de presa. Partidul Social Democrat a sustinut joi ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa vorbeasca mai intai despre reducerea cheltuielilor care se fac la ministerele 'conduse de protejatele sale', inainte de a vorbi despre reducerea posturilor in sistemul public. Afirmatiile social-democratilor au venit dupa ce seful statului a declarat, la postul public de radio, ca este necesara reducerea masiva a aparatului de stat si ca va mai sustine actuala coalitie, desi nu ii mai place tergiversarea acesteia. "Astazi, Traian Basescu a tinut un discurs anti-criza. Dar singura criza pe care incearca sa o combata este criza de imagine in care se afla. Pentru criza economica, Traian Basescu nu are nicio solutie, nicio competenta si, mai grav, nicio preocupare reala.

Singura preocupare a sefului statului este legata de propria imagine", se sustinea intr-un comunicat al PSD.

sursa;www.kappa.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 18:19 by Dl. Calin and filed under | 1 Comments »

Importurile de vin au scazut cu 65,8% la patru luni - stiri romania libera -

Romania a importat, in primele patru luni din 2009, cu 65,8% mai putin vin, respectiv 40.250 hectolitri, fata de perioada similara a anului anterior cand a importat 117.830 hectolitri, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Astfel, valoarea importurilor din intervalul ianuarie-aprilie 2009 s-a ridicat la 4.521.000 euro, comparativ cu 8.783.700 euro, in aceeasi perioada din 2008. Principalele tari din care s-a realizat importul sunt Italia, Franta, Republica Moldova, Spania, Germania, Ungaria, Chile, Slovacia, Bulgaria si Portugalia, informeaza NewsIn.

Potrivit MAPDR, si cantitatea de vin exportata s-a redus, in perioada ianuarie-aprilie, cu 14,3%, la 43.730 hectolitri, de la 51.060 hectolitri, in perioada similara din 2008, pe fondul reducerii cererii din cauza crizei economice.

Conform ministerului, valoarea exporturilor s-a redus in primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada similara din anul precedent, cu 21,9%, de la 5.675.000 euro la 4.430.000 euro.

Principalele tari catre care s-au realizat exporturi sunt Germania, Estonia, Danemarca, Italia, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii si Bulgaria.

Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) a anuntat, recent, ca piata autotona a vinurilor a scazut in semestrul I din acest an cu 5-30%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul crizei si reorientarii consumatorilor de la segmentul premium la segmentul mediu. In plus, directorul general al PNVV, Ovidiu Gheorghe, estima pentru intreg anul 2009 o comprimare a pietei vinurilor autohtone cu circa 10%, fata de anul 2008.

Conform datelor MAPDR, productia nationala de vin s-a ridicat in anul 2008 la un volum de 5.369.000 hectolitri.

sursa:www.wall-street.ro

parteneri:www.reklama3a60.ro

Posted on 18:14 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

Basescu si-a gasit un nou cal de bataie preferat: "Sindicatele sunt egal responsabile pentru dezastrul pe care il avem in Educatie" - stiri-

Cazul Universitatii "Spiru Haret" este o problema punctuala care trebuie rezolvata legal, dar problema Educatiei este sistemul falimentar, pentru ca nu numai in sectorul privat este cangrena in Educatie, a apreciat joi, in interviul acordat Radio Romania Actualitati, presedintele Romaniei, Traian Basescu, citat de Agerpres. "De ce s-a ajuns aici? Din cauza oamenilor politici, in mod deosebit a ministrilor Educatiei, si sindicatelor. Retineti ce va spun - sindicatele sunt egal responsabile de dezastrul pe care il avem in Educatie. Clanurile care sunt in universitatile private sunt si in universitatile de stat, cursuri neautorizate sunt si in invatamantul de stat si mai ales invatamantul de la distanta care este pelagra generalizata a invatamantului din Romania.

Invatamantul trebuie tratat egal, ca-i de stat, ca-i privat, si exigentele de autorizare propuse de solutiile date de Comisia Prezindetiala sau exigentele de evaluare sunt cheia modernizarii sistemului de educatie, bineinteles plus reforma curiculara", a declarat presedintele Romaniei. Este pentru a doua oara in ultima saptamana cand Traian Basescu indica sindicatele din Invatamant ca si cauza principala a situatiei dezastruoase din Educatie.
Presedintele Traian Basescu a mai apreciat joi ca in Romania este un abuz impotriva elevilor pentru a mentine catedre in liceu, ca si in scoala generala. "Copilul face 13-14 materii. De ce? Ca sa dea de lucru la foarte multi dascali in conditiile in care nu avem dascali calificati suta la suta, dar avem zeci de mii de suplinitori. Deocamdata avem opt state europene care nu ne recunosc diplomele eliberate de sistemul de educatie romanesc, iar altele, dintre cele care ne recunosc, care nu recunosc toate diplomele, deci doar pe anumite universitati recunosc diplomele sau pe anumite specializari.

Este clar ca daca nu facem ceva riscam enorm pentru generatia tanara. Guvernul va trebui sa ia o pozitie extrem de transanta. Premierul este primul care are responsabilitatea aceasta, daca accepta ca reforma in educatie sa mai fie amanata de sindicate si politicieni inca un an sau daca trece la o pozitie ferma in care sa spuna stop calitatii proaste in educatia romaneasca", a mai apreciat Traian Basescu. In acest context, presedintele Romaniei apreciaza ca economia nationala va avea de castigat atunci cand elevul si studentul vor fi in centrul sistemului de educatie. "Principiile pe care le propune comisia Miclea sunt principii moderne, principii care sunt insipirate din cele mai performante sisteme de educatie din Europa si din lume. Nimeni nu spune ca setul de solutii al Comisiei Prezidentiale trebuie aplicat, toate trebuie sau pot sa fie aplicate de la reluarea noului an scolar, nu trebuie o etapizare a intrarilor in functiune pentru ca ele implica si recalificarea unor profesori in specializari noi, un alt mod de a preda, un alt mod de a educa copilul, deci este un proces complicat.

Dar ceea ce s-ar putea introduce imediat fara costuri suplimentare este sistemul de evaluare elev-profesor-institutie de invatamant", a mai declarat presedintele Traian Basescu.

sursa:www.kappa.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 18:09 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

Basescu: Vintu si ziaristii corupti sifoneaza bugetul - stiri romania libera -

Reteta banilor publici pompati in televiziuni sub acoperirea unor contracte de publicitate are, pentru presedintele Traian Basescu, un alt nume decat Elena Udrea sau Monica Iacob Ridzi. Nemultumirile declarate ale lui Basescu au vizat inclusiv faptul ca, in timpul scandalului "2 mai", "trustul domnului Vintu" a dat "de dimineata pana seara, timp de 30 de zile" imagini cu fiica sa, Elena, alaturi de Monica Iacob Ridzi.

"Suveica" PetromService

Intermediarul indicat de Basescu intre stat si trustul de presa este compania PetromService, detinuta oficial de vechiul colaborator al lui Vintu, Liviu Luca.

Prima transa, sustine presedintele, a fost cea de 63 de milioane de euro, ajunsi la compania PetromService "dintr-o returnare ilegala de TVA, in ultimele zile ale guvernului liberal". Daca afacerea fusese pomenita de Basescu si in urma cu cateva luni intr-un interviu la postul B1, finalul a fost facut public abia ieri. "Din banii de TVA pe care i-a luat ilegal s-a facut marire de capital la trustul Realitatea-Catavencu. Din cele 63 de milioane de euro luati nedrept de la stat", a spus Basescu la Radio Romania Actualitati (RRA).

A doua "sifonare de bani", cum a numit-o seful statului, a vizat tot un transfer de la stat spre trustul de presa, avand ca paravan un contract de publicitate incheiat exclusiv cu Realitatea. "Tot Petrom Service si-a dat publicitate la Realitatea pentru a transfera banii incasati in relatia cu Petromul, ca publicitate. O paguba de 30-40 de milioane de euro pentru statul roman", a rezumat Basescu afacerea.

"N-am nevoie sa fiu megastar"


Inainte de rafuiala propriu-zisa cu Vintu, in care "Antenele" au fost doar amintite din cand in cand, presedintele s-a ocupat la radioul public minute in sir de teoretizarea coruptiei in presa si de impartirea ziaristilor in categorii. Primii sub lupa: cei aflati in cardasie cu "oameni care isi platesc linistea".

Aici, Basescu a gasit mai multe subspecii, dar nu inainte de a se declara el insusi de partea "celor cinstiti" prin cateva vorbe de duh: "N-am nevoie sa fiu megastarul, ci presedintele dumneavoastra (...). Eu nu am nevoie sa ma apere nimeni, cum nu am nevoie nici sa ma acuze nimeni (...). Eu nu stau cu mana intinsa la o relatie buna cu presa".

In analiza sa, "sunt destui" ziaristii importanti "care in campanie spun "am o firma de publicitate, da-mi banii la ziar prin firma asta"". O alta subspecie - "ziaristii santajisti". "Au si nume predestinate, ca la Cosa Nostra", a spus Basescu, cu aluzie Sorin Rosca Stanes cu - "Nasul", invitat frecvent la Realitatea TV.

La a treia categorie, menita a acredita ideea ca emisiunile se cumpara prin contracte de consultanta, cel vizat pare sa fie un alt obisnuit al postului TV, Bogdan Chireac. "Unii sunt consultantii unor oameni politici si au si emisiune, chiar la televiziunea publica uneori si spun "Domnul X, hai sa facem o emisiune de politica externa", desi este consultantul lui. Pentru asta-i platit, sa-l duca sa-i faca emisiuni", a acuzat Basescu.

Avalansa de atacuri survine suspiciunilor publice ca Vintu s-a inteles cu Mircea Geoana sa-l sustina pentru prezidentiale. EVZ a dezvaluit ca dupa negocierile din Delta, din mai, cei doi s-au intalnit din nou, acum o luna, la Navodari.


ACUZATII


PSD foloseste limbajul lui Vanghelie

Traian Basescu a intrat in conflict cu PSD. "Intentionez sa-i mai tin in brate, desi nu-mi place ce se intampla", afirmase Basescu despre agitatia din coalite, la RRA. "Personal, pot sa inteleg ca presedintele PSD a intrat in campanie pentru prezidentiale. Ce imi este greu sa accept este tergiversarea masurilor de reforma si de diminuare a impactului crizei", a adaugat Basescu, reprosand guvernului "cangrena din educatie" si "hemoragia din buget".

PSD a raspuns printr-un comunicat ironic : " Ii transmitem lui Traian Basescu faptul ca Guvernul nu se rezuma la Elena Udrea. Astfel, afirmatia "ii mai tin in brate" nu se poate referi la intregul Executiv, ci, cel mult, la anumite persoane deja bine cunoscute publicului larg". "Presedintele face distinctie intre simpatizantii PSD si gruparea Vanghelie, care pare sa fi monopolizat discursul public al partidului", a venit , ieri seara replica printr-un comuncat al Administratiei Prezidentiale.


NEHOTARARE

"Analizez in mod deosebit sa nu candidez"

Dupa ce Sorin Oprescu a anuntat duminica seara ca "ia in calcul" sa candideze la presedintie, Traian Basescu si-a mentinut nehotararea declarata, nuantand insa ca el se gandeste "sa nu candideze".

"Am in analiza si aceasta posibilitate sau in mod deosebit aceasta posibilitate (de a nu candida - n.r.). Astea-s lucruri minore deocamdata, candidatura mea sau necandidatura", a comentat el la RRA.

Indiferent de decizie, presedintele a adaugat ca, atunci cand o va lua, o va anunta "intr-un cadru corespunzator momentului".

Cat despre soarta PDL, in ipoteza teoretica a absentei sale la alegerile din toamna, Basescu nu s-a declarat deloc ingrijorat. "Este exclus (sa scada - n.r.), e un partid care are lideri, oameni cu experienta, nu vad niciun motiv ca, in eventualitatea in care nu voi candida, PDL sa nu mai fie atat de puternic si de afirmat", si-a laudat presedintele suporterii politici, fara a avansa insa ideea unui alt candidat.

sursa:www.kappa.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 18:04 by Dl. Calin and filed under | 0 Comments »

Basescu: Andronescu incearca alaturi de sindicate sa mistifice solutiile bune ale Comisiei Miclea - stiri romania libera -

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Radio Romania Actualitati ca o intelegere intre oameni politici si sindicate blocheaza reforma din Educatie si a criticat-o pe Ecaterina Andronescu pentru ca incearca impreuna cu sindicatele sa mistifice "solutiile bune ale Comisiei Miclea", informeaza NewsIn. Presedintele Traian Basescu a spus la postul public de radio ca responsabili de situatia dezastruoasa din Educatie sunt politicienii, dar si sindicatele, care apara interesele lor, pe ale profesorilor, si nu pe ale studentilor sau elevilor. "De ce s-a ajuns aici? Si am sa va spun.

Datorita oamenilor politici, in mod deosebit a ministrilor Educatiei si sindicatelor - retineti ce va spun. Sindicatele sunt egal responsabile de dezastrul pe care-l avem in Educatie", a declarat seful statului. "In Romania este un abuz impotriva elevilor pentru a mentine catedre. La noi, in liceu, ca si in scoala generala, copilul face 13-14 materii. De ce? Ca sa se dea de lucru la foarte multi dascali, in conditiile in care nu avem dascali calificati suta la suta.

Avem si zeci de mii de suplinitori, avem si... Oare de ce nu venim la ceea ce este rezonabil? Cinci, sase materii pe an pentru fiecare copil. De ce? Pentru ca este intelegerea intre oameni politici si sindicate. Care au viciat profund, aceste intelegeri, calitatea sistemului de Educatie romanesc", a continuat presedintele.
Traian Basescu a criticat-o apoi pe Ecaterina Andronescu, care s-a intalnit, in cursul acestei zile, dar si marti, cu sindicatele, sugerand ca intalnirile ar urmari tergiversarea adoptarii pachetului de acte normative elaborat de comisia Miclea. "Deci daca mai pierdem un an cu ceea ce organizeaza dna ministru, acum, pe la minister, ea discuta cu sindicatele din nou, cum sa poata sa mistifice solutiile bune date de Comisia Miclea.

Va asigur ca acesta este obiectivul major al discutiilor cu sindicatele. Cum sa faca din niste proiecte bune niste proiecte convenabile, dascalilor si nu copiilor? Si bineinteles, politicienilor, pentru ca politicienii obtin voturi daca nimic nu se intampla in sistemul de Educatie", a mai sustinut Basescu. Presedintele a spus ca solutiile Comisiei Miclea s-au inspirat "din cele mai performante sisteme de Educatie din Europa si din lume" si ca nu intelege de ce exista opozitie la adresa lor. " Eu am incercat si am facut tot ce a tinut de mine si va marturisesc ca am condus un proces greu, timp de trei ani, pentru a se ajunge la solutiile Comisiei Miclea.

/.../ nu spun ca trebuie sa ramana 100% asa cum au fost scrise. Probabil ca unele ajustari trebuie facute, dar principiile pe care le propune Comisia Miclea sunt principii moderne, principii care sunt inspirate din cele mai performante sisteme de Educatie din Europa si din lume.

Deci nu vad de ce am avea opozitie", a mai sustinut Basescu.

sursa:www.kappa.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 18:01 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

Pogonaru: O scadere economica la -8% ar insemna o "catastrofa" pentru afaceristi - stiri romania libera -

O scadere a economiei de la +7, + 8% la -7, - 8% ar insemna falimente si reorganizarea unor subsectoare economice, "o mare catastrofa" pentru mediul de afaceri, a declarat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Florin Pogonaru.

"Pentru mediul de afaceri, o scadere de la +7 - 8% la -7 - 8% inseamna o mare catastrofa, inseamna falimente, reorganizarea unor subsectoare economice. Ne place sau nu, asta e situatia, trebuie sa fim pregatiti pentru asta, Guvernul nu trebuie sa-si iroseasca munitia sub forma unor fonduri venite de la UE, de la institutii internationale, pentru salvarea firmelor mari si mici aflate in dificultate", a declarat Pogonaru, citat de NewsIn, la sfarsitul discutiei pe care oamenii de afaceri au avut-o cu reprezentantii Guvernului.

Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a spus ca s-a discutat si despre "excesul de cheltuieli in domeniul bugetar" si ca neimpozitarea profitului reinvestit si derularea acordului cu FMI nu au fost teme de discutie.

Premierul Emil Boc si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, au avut astazi o intrevedere, la Palatul Victoria, cu oamenii de afaceri despre problemele lor si politicile anticriza ale Guvernului.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 17:48 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

Cursul de schimb a urcat aproape de 4,22 lei/euro - stiri romania libera -

Leul a inchis ultima sedinta valutara a sapamanii pe depreciere, iar cursul de schimb a urcat aproape de 4,22 lei/euro, miscare in ton cu evolutia alor monede emergente din regiune, pe o piata linistita, fara multe tranzactii.

Leul a deschis sedinta la cotatii de 4,2080 unitati/euro si dupa o usoara apreciere a inceput sa piarda teren in fata euro pana la un curs maxim de 4,2171 lei/euro. La 16:25, bancile cumparau un euro cu 4,2175 lei si il vindeau cu 4,2195 lei, informeaza NewsIn.

In regiune, zlotul a castigat teren de la 4,1680 la 4,1450 unitati/euro, dupa care a pierdut teren pana in apropiere de 4,1650 unitati/euro. Forintul a urmat o tendinta similara, intarindu-se in prima faza de la 268,90 la 265,25 unitati/euro, dupa care a revenit la cotatii de aproximativ 268,50 unitati/euro.

Cursul de referinta anuntat de BNR a urcat cu aproape un ban (0,21%), pana la 4,2127 lei/euro, fata de sedinta precedenta, cand s-a situat la 4,2038 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta anuntat de BNR a urcat cu 0,02%, la 2,9871 lei/dolar, de la nivelul de joi, de 2,9864 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat initial de la 1,4065 la 1,4150 dolari/euro si dupa o scurta intarire a revenit la cotatii apropiate de 1,4150 unitati/euro. La 16:25, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4122 dolari.

In piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight continua sa incadreze dobanda de politica monetara de 9% pe an, la niveluri de 8,55-9,05% pe an.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,59% pe an, in scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 8,72% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 9,09% pe an, de la nivelul de joi, de 9,22% pe an.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 16:57 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

BCR a redus dobanzile la depozite - stiri romania libera -

Banca Comerciala Romana (BCR) a redus de astazi dobanzile la produsele de economisire, atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii, masura fiind inscrisa in tendinta generala a pietei generata de reducere dobanzii cheie de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), potrivit unui comunicat al bancii.

La depozitele in lei pentru persoane fizice, reducerile sunt cu pana la 1,4 puncte procentuale, iar la cele in valuta cu pana la 0,5 puncte procentuale, in functie de suma si de perioada.

Cea mai mare rata a dobanzii pentru depozitele in lei este 9,25% pe an si este pentru sume mai mari de 10.000 lei economisite pe o perioada de 6 luni.

La economiile in euro, bonificarea maxima acordata este de 3,50% pe an si se acorda pentru transe peste 10.000 de euro cu maturitate de 12 luni.

De asemenea, dobanzile bonificate la depozitele standard in lei pentru persoanele juridice au fost ajustate cu valori cuprinse intre 2 si 2,2 puncte procentuale, iar la depozitele standard in euro cu valori cuprinse intre 0,25 si 0,50 puncte procentuale.

Dobanzile bonificate la Contul Ideal BCR si contul Ideal Micro BCR in lei au fost ajustate cu valori cuprinse intre 0,85 si 2,2 puncte procentuale, iar pentru valuta ajustarile au fost cuprinse intre 0,25 si 0,50% puncte procentuale.

“Reducem dobanzile la depozite avand in vedere trendul descrescator al ratelor de dobanda indicative de pe piata interbancara, precum si posibila reducere in continuare a dobanzii de referinta de catre BNR” a declarat Florian Dangl, director executiv directia administrarea bilantului BCR.

De asemenea, de la inceputul lunii august BCR are doua oferte promotionale, pe o perioada limitata de timp: pentru depozitele la 6 luni in lei cu dobanda fixa, dobanda bonificata este de 10% pe an, indiferent de transa si pentru cele la 6 luni in euro cu dobanda fixa, dobanda bonificata este de 3,50% pe an, indiferent de transa.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 16:28 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

Restantele populatiei si firmelor la credite au scazut usor in iunie - stiri romania libera -

Restantele populatiei si firmelor la credite au scazut cu 1,14% in iunie fata de luna precedenta, la 5,502 miliarde lei (1,3 miliarde euro), ponderea lor in volumul total al creditelor reducandu-se de asemenea la 2,76% la jumatatea anului, fata de 2,78% la finalul lui mai, potrivit datelor BNR.

Astfel, la finalul lui mai 2009, restantele romanilor la credite se situau la 5,566 miliarde lei (1,332 miliarde euro), mai arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citat de NewsIn.

Cu toate acestea, fata de sfarsitul lui 2008, restantele mai mari de 30 de zile catre banci au crescut cu 92%, de la 2,865 miliarde lei (719 milioane euro). Fata de iunie 2008, cand nivelul restantelor era de 1,696 miliarde lei, acestea au crescut cu 224%, mai arata datele bancii centrale.

Ponderea restantelor in volumul total al creditelor a scazut usor la finalul lui iunie 2009 fata de mai, pana la 2,76%, insa, comparativ cu finalul lui 2008, ponderea aproape s-a dublat, de la 1,44%. In acelasi timp, la jumatatea lui 2008, ponderea restantelor in volumul total al imprumuturilor se situa la 0,95%.

Pe partea de valuta, restantele romanilor au ajuns la echivalentul a 2,244 miliarde lei (533 milioane euro) la 30 iunie 2009, in scadere cu 6% fata de luna precedenta, insa in crestere cu 126% fata de finalul lui 2008, cand se situau la 993,4 milioane lei (249 milioane euro).

Restantele in lei au crescut intr-un ritm mai ponderat in primele sase luni, de 75%, de la 1,87 miliarde lei (469 milioane euro) pana la 3,26 miliarde lei (775 milioane euro).

La sfarsitul lui iunie 2009, soldul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor era de 199,02 miliarde lei (47,3 miliarde euro), in scadere cu 0,5% fata de luna precedenta, suma din care 81 miliarde lei (19,26 miliarde euro), respectiv 40,7%, erau imprumuturi in moneda nationala.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 16:24 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

Definitia luxului de criza: Private banking pentru romanii cu 50.000 euro in cont - stiri romania libera -

Serviciile de private banking se afla la inceput de drum pe piata din Romania, insa reprezinta unul dintre segmentele de piata care inregistreaza cresteri in vreme de criza, alimentat de fluctuatia abrupta a cursului valutar si volatilitatea foarte mare de pe piata imobiliara.

Crestere pentru nivelul activelor si numarul de clienti

Desi jumatate dintre bancile prezente in Romania ofera, in prezent, servicii de Private Banking, definirea lor difera de la o unitate la alta. Fiecare are propriile criterii dupa care isi conduce acest segment de business, astfel incat concurenta se desfasoara pe anumite categorii de produse din ofertele celorlalte banci.

Un punct comun insa in declaratiile specialistilor in domeniu, contactati de Wall-Street, il reprezinta evolutia pozitiva in perioada marcata de criza economica. Astfel, numarul clientilor care apeleaza la astfel de servicii nu a fost afectat de contextul economic din ultimul an.

“Divizia de Royal Preferred Banking a RBS Romania s-a mentinut in ultimele luni pe un trend crescator, atat din punct de vedere al nivelului activelor, cat si al numarului de clienti. Astfel, activele administrate prezinta o crestere de peste 20% fata de sfarsitul anului 2008, ajungand la valoarea de 100 milioane de euro”, completeaza Marijana Vasilescu (foto), head of Affluent Banking, RBS Romania.

De asemenea, numarul clientilor Royal Preferred Banking a cunoscut o crestere de 25 de procente de la inceputul anului 2009 pana in prezent.

Acelasi fenomen a fost observat si la Raiffeisen Bank, unde o mare parte dintre clientii care anterior se orientau catre investitii in sectorul imobiliar si-au redefinit optiunile, preferand sa-si pastreze lichiditatile in banca, in plasamente pe termen scurt si mediu.

“La sfarsitul primului semestru al anului trecut Raiffeisen Exclusive gestiona portofoliile a 1.250 clienti persoane fizice, in timp ce in prima jumatate a anului 2009 am ajuns la un numar de circa 2.000 clienti, valoarea totala a portofoliilor acestora depasind suma de 500.000 de euro”, declara Octavia Cutus, directorul departamentului Management vanzari Clienti de Top, Raiffeisen Bank.

Marijana Vasilescu considera ca motivul cresterii pe acest segment de piata il constituie tendinta clientilor de a-si canaliza lichiditatile spre banci, in depozite la termen sau investitii cu grad foarte redus de risc, declansata la sfarsitul anului trecut.

Factorii care au influentat aceasta evolutie au fost atat fluctuatia abrupta a cursului valutar, cat si volatilitatea foarte mare de pe piata imobiliara.

Strategie de criza – servicii personalizate

Octavia Cutus considera ca, odata cu deteriorarea pietelor financiare, interesul clientilor s-a deplasat din zona instrumentelor cu potential de castig mai mare, dar care implica si un nivel de risc ridicat (actiuni, fonduri mutuale) catre cash sau instrumente cu venit fix (depozite, titluri de stat, obligatiuni, fonduri mutuale cu expuneri pe piata monetara).

“Momentele de criza pot fi privite drept 'oportunitati' in functie de apetitul de risc al clientului si de orizontul de timp pe care doreste sa investeasca. In acest sens, titlurile de stat si chiar eurobondurile au devenit o alternativa viabila pentru clientii nostri de private banking, datorita aversiunii ridicate fata de risc”, completeaza Cutus.

In acelasi timp, directorul diviziei de private banking de la RBS considera ca un efect al crizei financiare este faptul ca oamenii de afaceri romani care apeleaza, de obicei, la acest tip de servicii sunt mult mai atenti la procesul de diversificare a portofoliului si cauta raportul optim dintre randamentele mari si siguranta capitalului.

Pentru a preveni efectele negative ale crizei financiare, Marijana Vasilescu declara ca strategia Royal Preferred Banking s-a bazat pe inovarea produselor, oferirea de produse structurate in functie de profilul de risc al fiecarui client si produse cu capital garantat, dar cu o rata a rentabilitatii mai mare decat a produselor standard.

Avantajele prezentate au fost gradul ridicat de lichiditate in contextul economic actual, dar si siguranta si diversitatea alternativelor, in functie de apetitul si profilul de risc al fiecarui client”, adauga Marijana Vasilescu.

Cecile Moreau, director dezvoltare de produse la ING Private Banking Romania declara ca strategia comerciala a departamentului pe care il conduce este legata de relatia foarte apropiata cu clientii si de un nivel foarte inalt de personalizare a serviciilor.

Private banking in Romania vs Strainatate

Cecile Moreau considera ca piata bancara din Romania se afla intr-o continua evolutie, serviciile de private banking sunt abia la inceput si, in consecinta, nu reprezinta inca o pondere considerabila in veniturile inregistrate de banci.

“Momentan, veniturile inregistrate din contractele private banking sunt inca reduse comparativ cu alte tari in care acest serviciu exista de o perioada lunga de timp, tari in care chiar si disponibilitatea clientilor este mai mare, fiind permanent interesati sa incerce servicii noi“, completeaza Cecile Moreau.

De asemenea, ea considera ca, in acceptiunea ideii ca sectorul de private banking este foarte legat de piata financiara, principalul obstacol este lipsa unei istorii a pietii instrumentelor financiare.

De aceeasi parere este si Marijana Vasilescu care observa in randul clientilor o nevoie de timp pentru a intelege conceptele bancare propuse si pentru a le absorbi si a se simti confortabil cu ele, motiv pentru care, profilul clientilor din Romania, este preponderent conservator.

Apetitul pentru risc s-a aflat insa constant pe un trend ascendent de la aparitia serviciilor de private banking pe piata si probabil ca ar fi crescut intr-un mod mai agresiv in absenta crizei financiare. Criza a atenuat apetitul pentru risc, insa trendul se pastreaza oricum. Aceasta tendinta se manifesta in intreaga regiune, in special in acele tari unde private banking-ul a aparut recent”, adauga Vasilescu.

Comparativ, Octavia Cutus declara ca, pe pietele dezvoltate de private banking, cu o traditie deja consolidata in acest domeniu, se remarca un apetit mult mai ridicat pentru produse investitionale complexe, cu maturitati cuprinse intre doi ani si 7 ani.

“In Romania, conceptul fiind relativ nou pentru piata noastra, clientii manifesta un apetit mult mai scazut pentru astfel de produse. In momentul de fata ne confruntam mai degraba cu o tendinta de revenire la produse investitionale foarte simple, as spune chiar de baza, cu maturitati care rareori depasesc un an”, adauga directorul departamentului Vanzari Clienti de Top al Raiffeisen Bank.

In aceste conditii, specialistii in private banking consultati de Wall-Street sunt optimisti cu privire la evolutia pe viitor a acestui segment de piata.

“Romania reprezinta o oportunitate pentru sectorul de private banking si clientii vor considera ca acest serviciu le este necesar, in conditiile unei societati in care timpul este extrem de pretios“, declara Cecile Moreau.

In acelasi timp, Marijana Vasilescu este de parere ca, in viitor, accesul direct la informatia financiara, precum si largirea paletei de produse bancare vor avea ca si consecinta principala o orientare si mai mare a clientilor catre private banking si catre diversificarea plasamentelor.

Clientii private banking: active de 50.000 pana la 100.000 euro

Pentru a avea acces la serviciile de private banking oferite de bancile din Romania, clientii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, care difera in functie de alegerea facuta.

De exemplu, pentru serviciile oferite de RBS prin Royal Preferred Banking, un client trebuie sa dispuna de venituri lunare de minim 5.000 euro, sau o suma minima de 50.000 euro, active in administrare in contul deschis la RBS, iar ING Bank vizeaza clientii capabili sa aduca active de minim 100.000 de euro sau echivalentul lor.

La Raiffeisen Bank, conditia esentiala pentru a apela la Raiffeisen Exclusive este aceea de detinere a unor active in administrare mai mari de 75.000 euro in cadrul entitatilor din grupul Raiffeisen.

In ceea ce priveste categoriile socio-profesionale, clientii sunt persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 60 de ani, care au deja o cariera profesionala stabila, liber-profesionisti, oameni de afaceri, posesori de bunuri imobiliare.

“In general, acesti clienti sunt oameni de afaceri foarte activi, majoritatea orientandu-se catre plasamente investitionale cat mai lichide. In ultima perioada am remarcat un interes crescand catre plasamente pe termen mediu si lung, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand tendinta era evident contrara”, completeaza Octavia Cutus.

Servicii de Private Banking

RBS Romania
Divizia de Royal Preffered Banking de la RBS a fost lansata in noiembrie 2007, la acea vreme avand denumirea de Preferred Banking. Momentan, la un an si jumatate de la intrarea pe piata, numarul clientilor a ajuns la 1.000 persoane.

Taxa de emitere a cardului Black este 0, precum si taxa anuala de administrare a cardului in primul an. Din al doilea an, aceasta din urma este de 500 lei/an. De asemenea, clientii care indeplinesc conditiile Royal Preferred Banking beneficiaza de comision 0 pentru administrare a contului curent.Bancher Personal dedicat
  • Acces 24/7 la serviciile RBS
  • Acces in lounge-urile Royal Preferred Banking, unde isi pot organiza intalnirile cu partenerii de afaceri. Aceste locatii sunt dotate cu elementele de tehnologie necesare, iar clientii sunt conectati in permanenta la canalele de stiri.
  • O gama larga de oferte si discounturi de pana la 30% in reteaua de magazine partenere.
  • Invitatii la evenimente speciale, organizate in mod exclusiv pentru clientii Royal Preferred Banking.
  • Produse si servicii personalizate.
  • Optiuni avantajoase de gestionare a investitiilor si a stilului de viata.
  • Informatii regulate de pe pietele financiare.
  • Operatiuni bancare din contul curent prin telefon.

Raiffeisen Bank

Serviciul Raiffeisen Exclusive a fost lansat de Raiffeisen Bank in 2006, fiind un serviciu destinat clientilor sai de top, persoane fizice. Raiffeisen Exclusive aloca fiecarui client un bancher personal si locatii dedicate in Bucuresti, Brasov, Constanta, Timisoara, Iasi, Cluj, Craiova, Sibiu, Pitesti, Ploiesti, Bacau, Oradea.
  • Bancher personal;
  • Acces in locatii dedicate Raiffeisen Exclusive;
  • Cotatii negociate pentru plasamente;
  • Tarife reduse la principalele operatiuni bancare;
  • Informare activa si constanta despre noi produse de investitii si despre evolutia pietelor;
  • Invitatii la evenimente sociale si cultura
  • Depozite clasice sau negociate in lei si valuta;
  • Depozite structurate (oportunitati de plasament pe termen scurt cu un grad de risc mai ridicat si cu randamente mai mari decat depozitele bancare uzuale);
  • Instrumente financiare cu venit fix;
  • Plasamente in fonduri deschise de investitii in lei si valuta;
  • Investitii pe pietele de capital;
  • Oportunitati de investitii private pe piata externa.

ING Bank Romania

ING Bank Romania a inceput operatiunile de Private Banking in anul 2001, devenind astfel cea mai veche entitate de acest gen aparuta pe piata romaneasca.

In acest moment, clientii ING dispun de servicii printre care se regasesc:
  • Conturi curente si depozite la termen
  • Comoditate in aproape orice situatie (cu primul card Visa Infinite existent pe piata romaneasca)
  • Titluri de stat, actiuni, obligatiuni
  • ING Mutual Funds
sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 15:51 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

BCR a restructurat 10-20% din creditele analizate - stiri romania libera -














Banca Comerciala Romana (BCR) a restructurat, in medie, doar 1-2 din zece imprumuturi pe care le-a analizat, in functie de situatia celor celor creditati, a declarat presedintele executiv al bancii, Dominic Bruynseels.

Banca a analizat circa 20.000 de creditele acordate, din care aproximativ 2.500 ipotecare, incepand cu luna aprilie, potrivit NewsIn.

"Nu puteam restructura credite pentru toata lumea. Ne uitam la situatia fiecarui imprumutat si decidem in consecinta. Unii clienti au pur si simplu prea multe datorii", a spus Bruynseels.

"Din intregul volum de credite pe care le-am analizat, doar unul sau doua din zece au fost restructurate", a completat el.

BCR, controlata de grupul financiar austriac Erste Bank, este cel mai mare creditor de pe piata romaneasca, cu un portofoliu de credite acordate de 45,8 miliarde lei (10,9 miliarde euro) la jumatatea acestui an.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 15:43 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

Directorul general al CFR Marfa a demisionat - stiri romania libera -

Directorul general al CFR Marfa, Calin Gratian, a demisionat din functie, urmand ca de la 1 august sa preia conducerea in cadrul unei companii private concurente, Rail Cargo Austria (RCA), au declarat surse din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, citate de NewsIn.

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, l-a numit in martie 2009 pe Calin Gratian in aceasta functie, in locul lui Liviu Bobar.

Rail Cargo Austria (RCA) a lansat in 24 iunie 2009 un serviciu de transport de marfuri pe ruta Arad-Brasov-Constanta, devenind primul operator strain prezent in Romania.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 15:38 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

Ieftinirea petrolului a “lovit” in profitul Eni - stiri romania libera -

Eni SpA, cea mai mare companie petroliera din Italia, a anuntat ca profitul net a scazut in al doilea trimestru cu 76%, in contextul in care recesiunea mondiala a redus cererea de petrol si combustibil, relateaza Bloomberg.

Profitul net a scazut la 830 milioane euro, de la 3,44 miliarde euro in aceeasi perioada a anului trecut. Profitul net ajustat a scazut cu 60%, la 900 milioane euro, situandu-se sub estimarea medie a analistilor, de 1,03 miliarde euro, informeaza NewsIn.

Eni va plati dividende interimare de 50 centi/actiune, a mai anuntat compania.

Eni, cel de-al patrulea grup petrolier din Europa ce a anuntat o scadere a profiturilor, dupa Royal Dutch Shell Plc, BP Plc si Repsol YPF SA, mizeaza pe campurile petroliere din Mexic, Congo si Turkmeninstan pentru sustinerea productiei.

Criza economica a determinat companiile petroliere sa isi amine proiectele si sa fuzioneze diviziile, protejand dividendele, in asteptarea unor preturi mai mari in urmatorii ani.

"Avem o abordare prudenta in ceea ce priveste perspectiva pentru 2009, ce se reflecta in propunerea unor dividende interimare de 50 centi/actiune, nivel care consideram ca este potrivit in actualul context economic", a declarat directorul executiv Eni, Paolo Scaroni.

Pretul petrolului pe piata americana a scazut in al doilea trimestru cu peste 50% fata de anul anterior, la mai putin de 60 dolari/baril, in contextul in care consumul de benzina si motorina a scazut.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 15:35 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

CNADNR a primit 7 oferte pentru largirea unei portiuni pe tronsonul Bucuresti-Ploiesti - stiri -

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a primit sapte oferte la etapa I de calificare pentru largirea la trei benzi a tronsonul Bucuresti- Ploiesti (km 19+500-km 45+000) din cadrul Autostrazii Bucuresti-Brasov, potrivit datelor furnizate NewsIn.
"Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a primit sapte oferte de la constructori pentru proiectarea si executia lucrarilor pentru Autostrada Bucuresti-Brasov, tronsonul Bucuresti –Ploiesti, sectiunea km 19+500 – km 62+000, pentru largirea la trei benzi de circulatie pe sens pe sectorul km 19+500-km 45+000”, a declarat directorul general al companiei Dorina Tiron.Cele sapte firme care au depus candidaturile sunt formate din asocierile Euroconstruct Trading, PA& CO International, Via Desingn si Marcor Ebro, Proyectos, Tecnicos-Y Obras Civiles, Copisa Constructora Pirenaica. Alte firme care s-au mai inscris la licitatie sunt MonteAdriano Engenharia e Construcoes, Lena, Spedition UMB, Colas si Sociedate de Construcoes Soares da Costa.Valoarea estimata a contractului fara TVA este de 196.859.011 lei cu finantare de la bugetul de stat si printr-un acord de asociere.Garantii solicitate sunt cea de participare, 3.900.000 lei sau 937.387 euro, si garantie de buna executie 10% din pretul contractului fara TVA.
sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 14:47 by Dl. Calin and filed under | 0 Comments »

Gazprom a afisat o scadere de 40,8% a profitului semestrial - stiri -

Monopolul rusesc al gazelor naturale, Gazprom, a anuntat ca profitul, calculat conform standardelor contabile rusesti, a scazut cu 40% in primul semestru din 2009 fata de perioada similara din 2009, la 169 miliarde ruble (5,3 miliarde dolari), relateaza RIA Novosti.

Profitul obtinut de Gazprom in al doilea trimestru a crescut insa aproape de patru ori fata de primul trimestru al anului, la 136 miliarde ruble (4,3 miliarde dolari), fata de 33 miliarde ruble (1,05), potrivit NewsIn.

Compania a precizat ca unul dintre principalii factori care au sustinut performanta financiara in al doilea trimestru a fost cresterea preturilor la petrol si evolutia pozitiva a cursului rublei. In 2008, Gazprom a raportat un profit net de 173 miliarde ruble (5,5 miliarde dolari), marcand o scadere anuala de 52%.

Insa profitul net consolidat, calculat conform standardelor contabile internationale a urcat cu 11% in 2008, la 771,38 miliarde ruble (23 miliarde dolari).

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 14:22 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

Rata somajului in UE a urcat la cel mai mare nivel din ultimii 4 ani - stiri -















Rata somajului din Uniunea Europeana (UE) a avansat in iunie cu 0,1 puncte procentuale fata de mai, la 8,9%, atingand cel mai mare nivel din ultimii patru ani, in timp ce rata somajului din zona euro a atins 9,4% de la 9,3% in mai, cel mai mare nivel din ultimii 10 ani, a anuntat Eurostat.

In iunie 2009, rata somajului a fost in UE cu 2 puncte procentuale mai mare decat in iunie 2008, iar in zona euro, cresterea a fost de 1,9 puncte procentuale fata de luna similara din 2008. Pentru blocul comunitar, o asemenea rata ridicata a somajului nu mai fusese atinsa din iunie 2005, in timp ce in zona euro, in iunie a fost inregistrata cea mai mare rata a somajului din iunie 1999, potrivit NewsIn.

Eurostat a calculat ca numarul somerilor din UE a depasit 21,5 milioane de persoane in iunie, din care aproape 14,9 milioane erau din zona euro. Fata de luna anterioara, numarul somerilor a crescut cu 246.000 in UE si cu 158.000 in zona euro. Comparativ cu iunie 2008, numarul de persoane fara loc de munca a crescut cu 5,02 milioane in UE si cu 3,17 milioane in zona euro.Cele mai mici rate ale somajului au fost inregistrate in iunie in Olanda (3,3%) si Austria (4,4%), in timp ce ratele cele mai mari au fost raportate de Spania (18,1%), Letonia (17,2%) si Estonia (17%). Romania nu raporteaza date referitoare la evolutia lunara a ratei somajului, ci doar date trimestriale.

Rata somajului in randul barbatilor a avansat de la 6,5% in iunie 2008 la 9% in iunie 2009 in UE, in timp ce in zona euro, cresterea a fost de la 6,8% la 9,2%. Pentru femei, rata somajului a urcat de la 7,4% in iunie 2008 la 8,9% in iunie 2009 in UE, respectiv de la 8,3% la 9,7% in zona euro. Somajul in randul tinerilor a ajuns la 19,6% in UE si la 19,5% in zona euro. Rata somajului in SUA a fost de 9,5% in iunie

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 14:08 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

FMI anuleaza plata dobanzilor datorate de 80 de tari sarace, pana la finele lui 2011 - stiri -















Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca va anula, pana la sfarsitul lui 2011, plata dobanzilor datorate de circa 80 de tari sarace si va majora imprumuturile acordate acestora pentru a le ajuta sa-si revina de pe urma crizei economice si sa lupte impotriva saraciei.

Dobanzile anuale pe care acestea ar trebuie sa le ramburseze in aceasta perioada catre FMI pentru imprumuturile luate, de 0,5% pe an, precum si cele mai mici de 0,25% pe an pentru cele care vor fi acordate ulterior, sunt anulate, a anuntat directorul de strategie al FMI, Reza Moghadam, intr-o conferinta telefonica, potrivit NewsIn.

Noile imprumuturi ce ar putea fi acordate acestor tari ar putea ajunge la 17 miliarde euro pana in 2014, din care 8 miliarde in urmatorii doi ani. FMI a imprumutat, in medie, 1 miliard dolari pe an in perioada 2006-2008 celor mai sarace tari din lume, precum si 3 miliarde dolari de la inceputul acestui an. "Este o expansiune fara precedent al sprijinului FMI pentru tarile cele mai sarace, din Africa subsahariana si din lumea intreaga. (...) Pentru prima data in istoria sa, FMI imprumuta la o dobanda zero si tari care sunt sarace, ", a declarat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn (foto), care a adaugat ca in acest mod tarile respective vor fi ajutate sa-si revina de pe urma crizei si, de asemenea, "se vor face progrese in lupta impotriva saraciei".

Resursele mobilizate vor proveni, in principal, din vanzarea aurului. FMI, care este unul dintre cei mai mari posesori mondiali ai acestui metal pretios, a decis in primavara lui 2008 sa cedeze 403,3 tone de aur, reprezentand o optime din detineri. Vanzarea de aur ar putea incepe dupa aprobarea de catre consiliul de administratie al FMI, prevazut sa aiba loc in octombrie, si ar putea dura "doi sau trei ani", potrivit lui Moghadam.

De asemenea, alte finantari vor fi obtinute de la statele membre care vor sa contribuie cu bani la FMI. De altfel, FMI anuntase anterior ca dispune de resurse de 3 miliarde dolari oferite de Japonia, Canada si Norvegia.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 14:05 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

SIF-urile si-au temperat cresterea, pana la 5,26% - stiri politice de ultima ora -

Actiunile SIF isi domolisera aprecierile la jumatatea sedintei de tranzactionare, afisand un avans de 5,26% pe indicele de profil (BET-FI), in vreme ce restul pietei inregistra o crestere de 0,64%, pe o lichiditate sporita, de 36,6 milioane lei (8,7 milioane euro).

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, crestea cu 0,35%, pana la 4.000,64 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, urca cu 0,64%, pana la 2.359,76 puncte, potrivit NewsIn.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), castiga 5,26% la jumatatea zilei, pana la 19.142,86 puncte, dupa ce in jurul orei 12 afisase un avans de 10%.

Actiunile SIF se scumpisera puternic in prima jumatatea a sedintei, dupa ce o stire cu privire la pragul de detinere de 1% a atras speculatorii in piata. Potrivit stirii, Comisia Legislativa a avizat proiectul de lege care prevede eliminarea pragului de detinere la SIF-uri, urmand ca acesta sa fie dezbatut ulterior in Parlament.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, crestea cu 1,24%, ajungand la 8.162,34 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, urca cu 1,69%, pana la 382,34 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, crestea cu 0,59%, pana la 533,53 puncte.

Bursele europene erau pe rosu in jurul orei 13, inregistrand scaderi usoare. Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate la bursa londoneza, FTSE, scadea cu 0,19%, pana la 4.622,87 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, cobora cu 0,31%, pana la 5.343,98 puncte. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, scadea cu 0,12%, pana la 3.431,33 puncte.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) erau cele cautate din piata, cu un rulaj de 11,01 milioane lei si se scumpeau cu 4,79%, la 0,985 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2) cu o lichiditate de 5,74 milioane lei si un avans de 6,88%, la 0,855 lei. Totodata, titlurile SIF Transilvania (SIF3) castigau 5,58%, ajungand la 0,492 lei, pe schimburi de 3,09 milioane lei.

Pe sectorul bancar, pretul actiunilor Bancii Transilvania (TLV) stagna la 1,49 lei, pe un rulaj de 2,89 milioane lei, in vreme ce titlurile BRD SocGen (BRD) pierdeau 0,96%, pana la 10,30 lei, ca urmare a unor tranzactii de 1,97 milioane lei. Cotatia actiunilor Erste Bank (EBS) era cu 4,17% deasupra nivelului de referinta, la 100 lei, pe o lichiditate de 928.800 lei.

Schimburile cu actiuni Petrom (SNP) totalizau 2,21 milioane lei, iar titlurile se apreciau cu 1,96%, la 0,26 lei, in timp ce titlurile Biofarm (BIO) avansau cu 4,41%, la 0,213 lei, pe suportul unei lichiditati de numai 798.100 lei.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 14:01 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

Preturile de consum din zona euro au scazut cu 0,6% in iulie - stiri politice de ultima ora -

Preturile de consum din zona euro au scazut in iulie cu un nivel record de 0,6%, in termeni anuali, dupa un declin de 0,1% in iunie, scrie AFP.

In mai, preturile au stagnat. Acest nivel record nu a mai fost inregistrat de la crearea zonei euro, in 1999.

Banca Centrala Europeana (BCE) are o tinta de inflatie de aproape 2% pe termen mediu, si vrea sa evite deflatia, fenomen ce se caracterizeaza printr-un declin major si prelungit al preturilor, asociat cu estimarile consumatorilor legate de noi scaderi, informeaza NewsIn.

La inceputul lunii mai, Comisia Europeana estima ca zona euro va inregistra in 2009 o inflatie de 0,4%, mai lenta decat indicau previziunile anterioare, in cadrul carora se miza pe o inflatie de 1%.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 13:59 by Dl. Calin and filed under | 0 Comments »

Cursul de referinta urca cu aproape un ban - stiri -

Cursul de referinta anuntat de BNR a urcat cu aproape un ban (0,21%), pana la 4,2127 lei/euro, dupa ce moneda nationala a fluctuat pe parcursul zilei in jurul nivelului de 4,21 lei/euro, cu o tendinta usoara de depreciere, pe o piata apatica, cu putine tranzactii.

Joi, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisase un curs de referinta de 4,2038 lei/euro.

Leul a deschis sedinta la cotatii de 4,2080 unitati/euro, si dupa o usoara apreciere, a inceput sa piarda teren in fata euro, pana la un curs maxim de 4,2143 lei/euro. La 13:15, bancile cumparau un euro cu 4,2098 lei si il vindeau cu 4,2207 lei."Piata este foarte linistita, iar leul a fluctuat intr-un interval foarte restrans, fara o tendinta clara. Nici in regiune nu au fost oscilatii foarte puternice, cu toate ca pare sa fi fost mai multa agitatie", a declarat dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Constantinescu, citat de NewsIn.

In regiune, zlotul a castigat teren de la 4,16 la 4,1450 unitati/euro, dupa care a revenit la cotatii apropiate de 4,1650 unitati/euro. Forintul a urmat o tendinta similara, intarindu-se in prima faza de la 268,90 la 265,25 unitati/euro, dupa care a pierdut teren pana la 266,20 unitati/euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta anuntat de BNR a urcat cu 0,02%, la 2,9871 lei/dolar, de la nivelul de joi, de 2,9864 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat initial de la 1,4065 la aproape 1,4150 dolari/euro, cursul coborand apoi pana la 1,41 dolari/euro. La 13:15, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4112 dolari.

In piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight continua sa incadreze dobanda de politica monetara de 9% pe an, la niveluri de 8,55-9,05% pe an.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,59% pe an, in scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 8,72% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 9,09% pe an, de la nivelul de joi, de 9,22% pe an.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 13:49 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

O companie italiana vrea sa dezvolte un complex rezidential de 400 mil. euro in Galati - stiri -













Compania italiana To Do European are in plan dezvoltarea unui proiect rezidential de 5.000 de apartamente si un si un centru comercial in orasul Galati, investitia fiind estimata la 400 de milioane de euro si asigurata din resurse proprii.

Proiectul Italian Residence va fi construit pe bulevardul George Cosbuc, pe o suprafata de 13 hectare si va include blocuri cu un nivel de inaltime de 12 etaje.

"Proiectul consta intr-un un cartier rezidential cu circuit restrictionat, unde vor fi construite aproximativ 5.000 de apartamente la standarde europene situate in blocuri de locuinte de 12 etaje, fiecare dotat cu parcari subterane pe doua niveluri", a declarat Nicoleta Carciug, Managing Director Italian Residence Agency.va mai include un centru comercial cu suprafata totala de peste 80.000 mp, ce va contine un hypermarket la parter si mai multe magazine la etaj, ultimul nivel gazduind sapte sali de cinema, restaurante, cazinouri, sali de fitness si o clinica de chirurgie plastica.

Complexul rezidential a primit autorizatia pentru PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) din aprilie 2006, iar autorizatiile de constructie vor fi obtinute separat, pentru fiecare etapa in parte. Un bloc de locuinte cu doua tronsoane de 12 niveluri fiecare a primit autorizatia de constructie, iar lucrarile au inceput in al doilea trimestru, constructorul desemnat fiind compania Bilom Construct, din Galati.

Termenul de finalizare pentru primul bloc este luna octombrie 2010, tot atunci urmand sa inceapa si lucrarile la mall, care vor fi incheiate in cel mult 24 de luni.

Apartamentele vor putea fi cumparate cu un avans de 30% si o rata lunara catre dezvoltator, pe maximum 20 de ani.

Compania infiintat o agentie imobiliara proprie, Italian Residence Agency, care se ocupa exclusiv de vanzarea celor 5.000 de apartamente din complexul rezidential.

Compania To Do European, care a cumparat societatea galateana Trefo in 2002, este sprijinita de un holding italian, administrat de omul de afaceri Toscano Domenico. Din acest holding mai fac parte Sila spa si Bit Invest SAS.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 13:43 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

Iulius Mall Timisoara va avea un club de bowling si biliard, de 1 mil. euro - stiri -
















Centrul comercial Iulius Mall Timisoara, detinut de omul de afaceri Iulian Dascalu, va avea din aceasta toamna un un club de bowling si biliard, o investitie de peste un milion de euro, ce va fi inaugurat in locul zonei de food court, ce se va reloca odata cu extinderea mall-ului.

Clubul Black Box va avea o suprafata de 2.421 mp si va include sase piste de bowling, 20 de mese de biliard, o masa de snooker, cinci aparate pentru darts si aproximativ 20 de simulatoare de jocuri pentru copii.

“Pistele de bowling sunt aduse din Statele Unite, iar mesele de biliard si cea de snooker, din Spania. Mobilierul a fost comandat din Ungaria, iar mocheta personalizata, adusa din Germania”, a declarat Virgil Branga, directorul general al S.C. CLUB S.R.L., operatorul clubului de bowling si biliard.Extinderea centrului comercial va fi inaugurata in toamna, dupa o investitie de 60 milioane de euro, iar reprezentantii mall-ului estimeaza ca traficul va creste astfel cu circa 30%. In total, dupa extindere, suprafata construita a mall-ului se va dubla, ajungand la 177.613 mp.

Din acest an, Iulius Mall Timisoara are noi chiriasi: brandurile Inditex (Zara, Pull and Bear, Stradivarius si Bershka), Starbucks, Altex si Samsonite, urmand ca din toamna sa fie deschise si magazinele Intersport si Oltre. Printre chiriasii mall-ului se mai numara Adidas, The Body Shop, Stefanel, Bennetton, Nike, Bata, Mango, Pizza Hut, Motivi, Terranova, Guess, Lotto, Puma, Premaman si Cellini.

Iulius Mall Timisoara, cel de al doilea mall din cadrul retelei nationale Iulius, a fost inaugurat in anul 2005, in urma unei investitii initiale de 45 milioane de euro. Iulius Group a fost infiintata in anul 1991 de catre Iulian Dascalu, iar compania mai detine in prezent alte trei mall-uri in Iasi, Suceava si Cluj.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 13:40 by Dl. Calin and filed under | 0 Comments »

Basescu: Romania will be unable to fulfill targets agreed with the IMF for year-end - fresh news -

Romania will not fulfill the parameters fixed within the agreement with the International Monetary Fund (IMF) for the end of the year because the economic downturn will be larger than the agreed one of – 4 percent, declared the Romanian president Traian Basescu.

The president added, however, that the budget gap has to be kept “somewhere at 4.6 percent of the gross domestic product (GDP)” for Romania to enter the Eurozone in 2014.

“This is not a problem of breaking the agreement with the IMF, as the parameters on the first six months show Romania remained within the agreed target,” explained Basescu, adding however that Romania can anticipate it will not be able to fulfill the parameters fixed for December 31, the most serious reason being that the economic downturn will exceed the prognosis of – 4 percent.The president explained that, in the case of an economic contraction of more than – 4 percent and smaller budget cash-ins, the budget gap will be larger. Therefore, Romania has to find solutions to compensate the gap and remain below the 4.6 percent of the GDP, to enter the Eurozone on January 1 2014.

Basescu also said that the IMF will be very understanding as the fund's representatives are specialists and Romania can demonstrate it is not to be blamed for the economic plunge. The causes are, according to the head of state, the downturn of external markets and the reduced internal consumption, because Romanians have become more cautious and are saving money.

The head of the International Monetary Fund (IMF) mission to Romania, Jeffrey Franks, declared today at the end of the talks held at the Finance Ministry that the IMF representatives are willing to be flexible in negotiations, given that Romania's economic status has worsened.

At the end of the talks held last evening between the representatives of the Romanian governing coalition an those of the EC and IMF, an official declared for NewsIn that the representatives of the IMF estimate the economy will go down by 8 percent this year and, under these circumstances, they would agree with a budget gap of 8 percent of the gross domestic product (GDP) if the executive slashes additional expenses.

The IMF mission, led by Jeffrey Franks, arrived in Romania on July 29 to evaluate the degree to which the country fulfilled the commitments taken through the agreement signed in March.

The mission will end on August 10, at which time the conclusions will be announced. The IMF officials will also draw up a report, which the IMF board will discuss at the end of September.

The institution will then decide whether the Romanian authorities carried out the specific tasks and whether the second installment of the loan, worth 1.9 billion euros, will be delivered.

Romania sealed a 19.95 billion euros financing agreement with the IMF, the EC, the World Bank, the European Bank for Development and Reconstruction and the International Finance Corporation.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 13:36 by Dl. Calin and filed under | 0 Comments »

Apartamentele din Cluj s-au scumpit cu 17% in urma programului Prima Casa - stiri romania libera -













Cea mai mare scumpire a apartamentelor a fost inregistrata in judetul Cluj, unde preturile au urcat cu 17% in luna iulie, ca urmare a lansarii programului Prima Casa, arata o analiza a portalului imobiliar MagazinulDeCase.ro.

Astfel, in luna iulie, pretul mediu pentru un apartament cu doua camere din Cluj s-a situat in jurul valorii de 59.200 de euro, dupa ce, cu o luna in urma aceasta valoare era de aproximativ 51.000 de euro.

„Valoarea medie ar mai putea creste in perioada urmatoare, fara a depasi pragul de 60.000 de euro. „Programul Prima Casa aduce o schimbare de trend in dinamica preturilor: dupa o scadere majora a aparut o crestere brusca pana la valoarea de 60.000 euro”, precizeaza Matei Malos, director general al MagazinulDeCase.ro.

Aparent, programul guvernamental nu a influentat piata imobiliara din judetele Brasov, Dolj, Timis sau Constanta, insa reprezentantii portalului sustin ca, analizam ce s-a intamplat in Bucuresti sau Cluj, este foarte posibil ca efectul sa se produca si in aceste judete.

Pretul de strigare mediu pentru garsonierele din Bucuresti s-a ridicat la 50.600 de euro in iulie, cu 6% mai mult fata de luna iunie, cand preturile erau de circa 47.600 de euro. In cazul apartamentelor cu doua camere, valoarea medie este de 75.700 de euro pentru iulie, mai mult cu r 1,5% fata de iunie, cand pretul mediu de strigare era de aproximativ 74.500 de euro.

„In ultimele doua saptamani din iulie, proprietarii au mai fost dispusi sa scada, in cele mai bune cazuri, cu 10% valorile stabilite la inceput, spre deosebire de luna iunie, cand acest procent de reducere a pretului initial putea fi chiar si de 20%”, se mai arata in comunicatul portalului imobiliar.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 13:32 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

Piata romaneasca de leasing a scazut cu 75-80% in primele sase luni - stiri romania libera -













Piata romaneasca de leasing s-a comprimat cu 75-80% in primul semestru, in principal din cauza scaderii accentuate a vanzarilor de autovehicule, a declarat secretarul general al Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), Adrian Dodita.

"Estimam ca piata romaneasca de leasing a scazut cu 75-80% in primele sase luni ale acestui an. In ce priveste contractele nou semnate, piata s-a dus dramatic in jos. Foarte putine contracte noi au fost semnate in acest an si mai mult decat atat, unii clienti au renuntat la contractele de leasing din diferite motive", a mentionat secretarul general al ASLR, citat de NewsIn.

El a precizat ca, in prezent, firmele de leasing sunt preocupate mai mult de derularea si incasarea ratelor de leasing provenite de la contractele anterioare si de valorificarea bunurilor recuperate. "In prezent, societatile de leasing traiesc din veniturile contractelor semnate in urma cu un an sau doi ani. Aceste contracte trebuie insa evaluate individual pentru ca societatile de leasing sa stie care sunt posibilele venituri viitoare pe care se pot baza", a atras atentia secretarul general al ASLR.

Adrian Dodita estimeaza ca piata romaneasca de leasing si-ar putea relua cresterea dupa actuala criza financiara, dupa ce se va debloca procesul de finantare, probabil in 2010, insa "nu se va mai putea vorbi de cresteri de doua cifre asa cum ne obisnuisem in ultimii ani".

Pentru perioada urmatoare a anului, secretarul general al ASLR estimeaza o calmare a tendintei descrescatoare a pietei la nivelul inregistrat in primul semestru.

ASLR este o organizatie profesionala, nonguvernamentala, nonprofit, apolitica si independenta, care reprezinta, apara si promoveaza interesele societatilor de leasing din Romania.

In 2008, ALB Romania avea o cota de piata de 95%, cu o valoare a bunurilor finantate de 4,6 miliarde euro, iar ASLR o cota de piata de 3% si finantari de 122 milioane euro. Firmele neafiliate reprezentau 2% din piata.

Piata romaneasca de leasing a scazut anul trecut cu 2,6%, pana la 4,817 miliarde euro, ca urmare a impactului negativ al introducerii taxei de poluare a autovehiculelor si contextului economic dificil din ultima parte a anului.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 13:26 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

Datoriile firmelor bucurestene depaseau 133 mil. lei pana in iunie - stiri romania libera -















Persoanele juridice inregistrau, pe 30 iunie, datorii la bugetul Primariei Municipiului Bucuresti de peste 133 de milioane de lei, aproape jumatate din suma, respectiv 65,3 milioane, fiind suma datorata de World Trade Center, conform datelor Directiei municipale de venituri.
n topul datornicilor se mai afla MP Petroleum Distributie, cu 37,87 milioane lei, Bucharest Financial Plaza, 9,75 milioane lei, McDonalds, 6,44 milioane lei, Romatsa, 5,35 milioane lei, si Agip Romania, 2,16 milioane lei, potrivit NewsIn.

Veniturile primariei provind din taxe, impozite, amenzi, contracte de asociere, contracte de concesiune, inchirieri spatii etc. Potrivit bugetului primariei pe 2009, veniturile din impozitele colectate se ridica, anul acesta, la 3,035 miliarde lei, fata de 2,95 miliarde lei in 2008. In bugetul se prevede un deficit de 1,4 miliarde lei, cheltuielile sunt estimate la 5,3 miliarde lei, iar veniturile, la doar 3,9 miliarde lei. Veniturile totale sunt insa mai mari, cel putin pe hartie, decat cele de anul trecut, cand in vistieria Capitalei au intrat 3,25 T miliarde lei. Anul trecut, bugetul Capitalei a fost suplimentat cu 1,4 miliarde din imprumuturi, iar anul acesta, cu 1,29 miliarde lei, suma trecuta la capitolul cheltuieli

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 13:18 by Dl. Calin and filed under , , , | 0 Comments »

BCR intra oficial in Prima Casa. De luni incepe creditarea - stiri romania libera -

Banca Comerciala Romana (BCR) a semnat Conventia cu Fondul de Garantare a Creditelor si va primi, incepand de luni, 3 august, solicitarile de credit prin programul Prima Casa si documentatia necesara.

Peste 10.000 de persoane si-au exprimat pana acum intentia de a-si achizitiona o locuinta cu ajutorul unui credit ipotecar Prima Casa. Creditul pentru investitii imobiliare BCR "Prima Casa" se adreseaza persoanelor care vor sa isi achizitioneze o prima locuinta cu ajutorul unui credit bancar, se arata in comunicat.

Nivelul de dobanda este Euribor la trei luni, plus 3,8 puncte procentuale. Astfel, pentru un credit de 50.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara in acest moment (care variaza in functie de nivelul Euribor) este de 265 euro, potrivit bancii.

Mai exista un comision de acordare de 0,5% aplicat la valoarea creditului si un comision de evaluare de 300 de lei, plus taxa pe valoare adaugata (TVA), ambele percepute o singura data. In functie de profilul de risc al fiecarui solicitant, banca accepta pana la patru coplatitori, se mai arata in comunicat.

Potrivit legii, clientul mai are de achitat un comision de gestiune de 0,37% al FGCIMM aplicat la valoarea creditului aprobat. Comisionul de gestiune se va plati catre FGCIMM in fiecare an si va fi calculat la valoarea soldului garantiei creditului de la 31 decembrie al anului precedent.

Eligibilitatea solicitantului se stabileste in functie de conditiile specifice prevazute de normelor interne de creditare ale BCR.

Creditul ipotecar Prima Casa BCR poate fi utilizat atat pentru achizitionarea de locuinte finalizate, cat si pentru achizitia de locuinte in curs de construire. Pentru cea de-a doua varianta clientul trebuie sa prezinte bancii antecontractul de vanzare-cumparare sau contractul de constructie. FGCIMM va emite o promisiune de garantare care va avea valabilitate pe perioada de constructie a locuintei, dar nu mai mult de 18 luni.

BCR le ofera clientilor care iau un credit BCR Prima Casa o reducere de 3 puncte procentuale fata de dobanda standard pentru creditul de descoperit de cont pe cardul de debit din Pachetul de cont curent. Astfel, dobanda oferita pentru descoperitul de cont este de 14.23% pe an (Robor la 3 luni + 4%, fata de Robor la 3 luni + 7%, cat este in oferta standard a bancii). Mai mult, toate celelalte costuri legate de acest produs (cum ar fi comisionul de analiza si cel de acordare) au fost reduse la zero.

BCR va acorda credite in valoare de 308 milioane euro prin programul Prima Casa.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 16:50 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

Autorizatiile de construire de cladiri, in scadere cu 18,8% in S1 - stiri romania libera -

Peste 23.800 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale au fost eliberate in primul semestru al acestui an, in scadere cu 18,8% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, potrivit unui comunicat remis de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, au fost eliberate 23.864 de autorizatii pentru cladiri rezidentiale in primul semestru, potrivit NewsIn.

Potrivit INS, cele mai semnificative scaderi s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare: Bucuresti-Ilfov (-1652 autorizatii), Centru si Sud-Muntenia (-783 autorizatii fiecare ) si Nord-Vest (-651 autorizatii). n plus, potrivit datelor INS, in luna iunie 2009, s-au eliberat 4.747 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 6,1% fata de luna mai 2009. Dintre acestea, 65,5% sunt pentru zona rurala, mentinandu-se trendul din luna precedenta.

Distributia in profil regional evidentiaza o tendinta de crestere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale in aproape toate regiunile de dezvoltare, cele mai importante inregistrandu-se in: Sud-Muntenia (+178 autorizatii), Nord-Est (+87 autorizatii), Nord-Vest (+68 autorizatii) si Sud-Vest Oltenia (+61 autorizatii). Scaderi ale numarului de autorizatii eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (-170 autorizatii) si Vest (-6 autorizatii).

De asemenea, datele Institutului National de Statistica, in luna iunie 2009, s-au eliberat cu 1390 mai putine autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale decat in aceeasi luna a anului precedent (-22,6%). Cele mai importante scaderi au fost in regiunile de dezvoltare: Bucuresti-Ilfov (-351 autorizatii), Sud-Est (-218 autorizatii), Sud-Muntenia (-193 autorizatii), si Nord-Vest (-149 autorizatii).

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 16:15 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

Victime ale impozitului minim: 115.000 de firme radiate in S1 - stiri romania libera -

Circa 100.000 de firme isi vor suspenda activitatea temporar sau permanent in semestrul al II-lea din 2009 dupa ce in primele sase luni alte 115.000 s-au radiat in principal din cauza impozitului minim, a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
"In primele sase luni s-au radiat 115.000 de firme, pentru ca multe s-au speriat de impozitul forfetar (minim). In a doua parte a anului firmele vor avea cel putin acelasi numar de probleme pentru ca se amplifica si in Romania criza. Daca o sa continuam cu aceeasi evolutie, circa 100.000 de firme isi vor suspenda definitiv sau temporar activitatea" a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor private Mici si Mijlocii din Romania(CNIPMMR) Ovidiu Nicolescu, citat de NewsIn.Potrivit acestuia, firmele vor fi afectate in principal de impozitul minim, dar si de imposibilitatea de creditare. In plus, Nicolescu a explicat ca intre cele circa 100.000 de firme afectate majoritatea sunt microintreprinderi, dar si firme mici si mijlocii din industrie, constructii, servicii si comert.Presedintele CNIPMMR a adaugat ca in urma discutiilor avute cu premierul Emil Boc se asteapta ca din toamna sa fie luate masuri de diminuare a impactului impozitului forfetar asupra firmelor.

"Parerea mea este ca dupa evaluarea din septembrie se vor lua masuri pentru ca nu a ajutat la nimic" a mentionat Nicolescu.

Intrebat de relatia IMM-urilor cu bancile Nicolescu a explicat ca in situatia in care acestea ar vrea sa reduca dobanzile nu o vor putea face deoarece multe imprumuturi sunt realizate pe termen lung si asta ar insemna o pierdere pentru banci.

Legat de firmele care isi vor mentine activitatea, presedintele Consiliului a explicat ca cel putin 70% dintre acestea vor face disponibilizari.

"Si acestea trebuie sa faca economii si cum de exemplu energia sau materia prima nu se ieftinesc singura zona din care se poate taia este cea de personal" a mai spus Nicolescu.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 16:03 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

Cazare Brasov