Persoanele retinute in cazul Ciorogarla au fost aduse la Tribunalul Bucuresti



Procurorii DIICOT au emis 15 ordonante de retinere pentru furtul armelor de la Ciorogarla, dar si pentru trafic de droguri, 6 dintre acestea fiind acuzate direct pentru sustragerea armelor. Dosarul a fost inaintat Tribunalului Bucuresti pentru emiterea mandatelor de arestare

Audierile incepute duminica la pranz s-au incheiat in jurul orei 3.30 dimineata. Printre cele 6 persoane invinuite pentru furtul de arme, se numara si fratii Preda. Adrian Preda, fratele fostului angajat MAI, Eugen Preda, a primit duminica seara ordonanta de retinere in legatura cu armele disparute de la o unitate militara din Ciorogarla, dar si intr-un caz de trafic international de droguri.

Eugen Preda, fost angajat al MAI, implicat in februarie in scandalul de la Mall Plaza, este acuzat de trafic de droguri si de arme in acelasi dosar, potrivit avocatului sau. Procurorii au emis ordonanta de retinere pe numele lui Eugen Preda, acesta declarand ca totul este o inscenare.

Prima ordonanta de retinere in dosarul privind furtul armelor de la Ciorogarla a fost data la ora 16.00, pe numele lui Sandu Chirita. Acesta este invinuit pentru complicitate la furt, complicitate la detinere de arme si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, potrovit avocatilor.
Potrivit avocatilor, Alin Viorel Caca, fost coleg de club cu Eugen Preda, a fost adus de asemenea la DIICOT, primind ordonanta de retinere. De asemenea, un fost component al lotului national la biatlon, Daniel Stinghe, a fost una dintre persoanele audiate la DIICOT in legatura cu disparitia armelor de la unitatea militara din Ciorogarla, spun surse judiciare.

Alexandru Nicolae si Liviu Iordan, cei doi suspecti prinsi in Sinaia in legatura cu dosarul armelor de la Ciorogarla, au fost adudiati si ei la DIICOT, unde doar primul a primit ordonanta de retinere. Acestia au legaturi cu fratii Preda si ar fi proprietarii imobilului din Ilfov unde s-au descoperit 27 dintre cele 62 de arme furate de la Ciorogarla. Potrivit Realitatea Tv, inca 20 de arme au fost descoperite intre timp.

Perchezitiile facute duminica dimineata in cazul Ciorogarla vizeaza atat furtul de arme de la unitatea militara din Ilfov, cat si un caz de trafic international de droguri, au declarat anterior pentru NewsIn procurori DIICOT. Informatiile despre unde au ajuns armele de la Ciorogarla au aparut dupa ce pe piata neagra s-a vehiculat ca se cauta cumparator pentru arme de razboi, potrivit unor surse judiciare. Multi dintre cei vizati duminica de perchezitii au fost monitorizati in cazul traficului international de droguri, astfel ca, pe interceptari telefonice, apar elemente din ambele dosare, spun aceleasi surse.

  • Trafic international de droguri de mare risc, cea mai grava acuzatie pentru unii dintre cei audiati

Persoanele care primesc ordonanta de retinere de la procurorii DIICOT in dosarul Ciorogarla sunt acuzate de diverse infractiuni, cea mai grava fiind cea de trafic international de droguri de mare risc. Potrivit surselor judiciare, este vorba despre constituirea de grup infractional organizat. Invinuitii risca pedepse si intre 15 si 25 de ani de inchisoare.

Perchezitiile facute dimineata in cazul Ciorogarla vizeaza atat furtul de arme de la unitatea militara din Ilfov, cat si un caz de trafic international de droguri, au declarat anterior pentru NewsIn procurori DIICOT.

Infractiunea de nerespectare a regimului armelor si munitiilor este incriminata prin art. 279 din Codul penal ca fiind detinerea, portul, confectionarea, transportul, precum si orice operatie privind circulatia armelor si munitiilor sau functionarea atelierelor de reparat arme, fara drept, care se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 8 ani. Se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani detinerea, instrainarea sau portul, fara drept, de arme ascunse ori de arme militare, precum si a munitiei pentru astfel de arme.

62 de arme au disparut din depozitul Unitatii Militate Ciorogarla. Sigiliul unui depozit din unitatea militara din Ciorogarla, judetul Ilfov, a fost gasit rupt pe 28 ianuarie.

sursa:www.9am.ro
Posted on 11:21 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »
Sapte nume noi in Boc 4


Afla totul despre noii ministri propusi pentru Guvernul Boc 4.

  • Ministerul Educatiei - Daniel-Petru Funeriu. Funeriu s-a nascut la 11 aprilie 1971, in Arad. Are si cetatenie franceza, vorbeste limbile engleza, franceza si germana, avand si cunostinte de japoneza, noteaza NewsIn. A absolvit, in 1994, European Higher Institute of Chemistry din Strasbourg, Franta, unde a obtinut titlul de inginer in chimie, specializarea chimie organica. Funeriu a fost asistent universitar la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg intre anii 1995 si 1998, apoi conferentiar, din 1998 pana in 1999, la College de France din Paris. A fondat, in 1994, Asociatia Studentilor Romani din Strasbourg, pe care a si condus-o, intre 1994 si 1998. In perioada 1999-2002, a fost cercetator stiintific la Scrips Research Institute din LaJolla, California, SUA, iar intre 2005 si 2006, s-a numarat printre membrii Consiliului Director al Asociatiei Ad-Astra. Daniel-Petru Funeriu este si team-leader in cadrul echipei Marie Curie Excellence de la Universitatea Tehnica din Munchen, Germania, si principal investigator in cadrul IGGSE (International Graduate School of Science and Engeneering)s de la aceeasi institutie. In 2007, a candidat la alegerile europarlamentare, fiind al patrulea pe lista PDL.

  • Ministerul Sanatatii - Cseke Attila. In varsta de 36 de ani, Cseke este senator, ales la scrutinul general din 2008 in colegiul uninominal 1 din Circumscriptia electorala nr. 5 Bihor. In perioada 2004-2005, a fost consilier local in cadrul consiliului local al municipiului Oradea. Cunoaste limba engleza - nivel de baza, potrivit biografiei de pe site-ul Senatului. Cseke detine un teren de 1.090 de metri patrati in Oradea, pe care l-a cumparat in 2006, si are conturi la mai multe banci, cu 7.516 euro si 147.157 de lei, conform declaratiei sale de avere din aprilie.

  • Ministerul Culturii - Kelemen Hunor. Kelemen Hunor este absolvent de Filosofie, a redactat emisiuni de radio si a lansat doua volume de versuri si un roman. In decembrie 1989, a fost co-fondator si redactor-sef adjunct al revistei culturale Jelenlét, iar ulterior a colaborat la revista cu acelasi profil Korunk. Experienta in radio a dobandit-o la Studioul Teritorial Cluj al Societatii Romane de Radiodifuziune, unde a redactat emisiuni politice si culturale. Kelemen este familiarizat cu ministerul pentru care a fost nominalizat, unde a mai ocupat postul de secretar de stat. Din 2000, este deputat UDMR din 2000 si membru in comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, iar din 2005, membru UDMR in Biroul Permanent al Camerei. Kelemen Hunor ocupa functia de presedinte executiv al UDMR din iunie 2007, iar pe 27 iunie 2009 a fost desemnat candidat la prezidentiale al acestei formatiuni politice. Nu este proprietar de terenuri, case sau autoturisme, iar in banca are un cont de 150.000 de lei, potrivit declaratiei sale de avere din iunie 2009.

  • Ministerul Agriculturii - Mihail Dumitru. Nascut in 8 iulie 1964, la Raul Alb, in judetul Dambovita, este doctor in Economie Agrara. Din august 1995 pana in ianuarie 2000 a fost manager de sector agricultura, dezvoltare rurala, securitatea produselor alimentare la Delegatia Comisiei Europene in Romania, iar pana in august 2006 a fost sef al Departamentului Agricultura si piata interna de la Delegatia CE. Din septembrie 2006 si pana in prezent a fost negociator-coordonator al Programului de dezvoltare rurala pentru Romania, la Comisia Europeana.

  • Ministerul Afacerilor Externe - Teodor Baconschi. Este un diplomat si teolog roman, care a indeplinit functia de consilier prezidential la Departamentul pentru Relatia cu Autoritatile Publice si Societatea Civila. In 1985 a absolvit Institutul Teologic Universitar din Bucuresti. In perioada 1986-1989 a lucrat ca Redactor la Editura Institutului Biblic si de Misiune al B.O.R. In anul 1990 devine Consilier la Ministerul Culturii. In acelasi an, obtine o bursa de studii pentru doctorat din partea Guvernului francez, studiind la Université de Paris-Sorbonne. Din 26 octombrie 2006, Teodor Baconschi detine functia de consilier prezidential la Departamentul pentru Relatia cu Autoritatile Publice si Societatea Civila. Din august 2007 este numit de catre Presedintele Romaniei ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Franceza, iar in martie 2008, a fost numit in calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Principatul Andorra si Principatul Monaco.

  • Ministerul Finantelor - Sebastian Vladescu. Sebastian Vladescu s-a nascut la data de 3 aprilie. A absolvit studii universitare la Facultatea de Comert din Academia de Studii Economice din Bucuresti (1983) si apoi studii postuniversitare in specializarea Piete de capital, investitii directe, organizate de Merryl Lynch USA (1997). La data de 22 august 2005, Sebastian Vladescu a fost numit in functia de ministru al fiunantelor in Guvernul Tariceanu, indeplinind aceasta functie pana la data de 5 aprilie 2007, cand Ministerul Finantelor a fost comasat cu Ministerul Economiei si Comertului. Ca urmare a reorganizarii Ministerului Economiei si Finantelor, Vladescu a fost numit secretar de stat cu relatiile internationale si trezorerie, transmite Wall-Street. Vladescu este membru in doua Consilii de Administratie respectiv Petrom S.A. si Upetrom S.A. De asemenea, este actionar la urmatoarele societati: PVB Euroconsulting S.R.L.; Boss Exim Trading Group S.R.L.; Boss Constructii si Consultanta S.R.L.; Hemat-Rom S.R.L.; Centrul Medical "Polimed"; Romanian Soft Company S.R.L., Climate Change S.R.L., Rapid Credit S.R.L.

  • Ministerul Muncii - Mihai Seitan. A fost consilierul lui Emil Boc din ianuarie 2009, ajungand secretar de stat dupa plecarea PSD de la Guvernare. Este specialist in legislatia pensiilor, fiind seful Casei Nationale de pensii intre 2005-2007, potrivit Zf. Este de profesie inginer, absolvind facultatea de Automatica si calculatoare din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti in 1969. A fost consilierul lui Emil Boc din ianuarie 2009, ajungand secretar de stat dupa plecarea PSD de la Guvernare.


sursa:www.9am.ro
Posted on 11:42 by Dl. Calin and filed under , | 1 Comments »
Cât iei pe mobilul tău la buy-back? 104 euro pe un Nokia N97 şi 41 € pe un Vertu!


Orange a lansat un serviciu de buy-back pentru telefoane mobile care se adresează tuturor utilizatorilor. Vezi care e valoarea de buy-back a telefonul tău!

Operatorul Orange evaluează terminalele şi oferă un cupon de reducere între 10 şi 190 de euro (cu TVA) pe care utilizatorii îl pot folosi pentru a cumpăra orice telefon, laptop, accesoriu sau cartelă PrePay din Orange shop.

Înainte de a merge în magazin, poţi afla valoarea estimativă a cuponului tău de reducere aici. Utilizatorii trebuie să selecteze marca, modelul telefonului şi apoi să răspundă la întrebările legate de starea telefonului.
Valoarea telefonului este calculată automat după criteriile: dacă ecranul telefonului este funcţional, adică nu este lovit şi funcţionează corect, dacă tastatura este completă, dacă telefonul se aprinde când se apasă butonul On şi dacă bateria este inclusă.

Utilizatorii pot căuta într-o lista întreagă de producători ca Apple, Asus, HP, HTC, I-Mate, LG, Motorola, Nokia, O2, Orange, Palm, QTEK, RIM, Samsung, Sharp, Sony Ericsson, Toshiba, Vertu, Vodafone.

La cât evaluează Orange un Nokia N97, un iPhone 3GS şi un Vertu?

Conform comunicărilor firmei, suma maximă oferită pentru cupon de reducere este de 190 de euro, însă nici cel mai performant telefon Nokia sau Apple nu merită aceşti bani în viziunea Orange.

Un telefon Nokia N97 în stare de funcţionare este evaluat de Orange la 104 euro, în timp ce pe piaţă un model nou fără abonament costă 2.500 de lei. Un iPhone 3GS de 32 de GB este evaluat la 172 de euro, preţul său la liber depăşind 3.500 de lei.

Pe site-ul Orange este trecut în dreptul producătorilor şi Vertu, divizia de lux a producătorului de telefoane mobile Nokia. Un model MM II este evaluat de operator la doar 41 de euro!

Iată cât valorează alte telefoane mobile în opinia Orange România:

Nokia 6300 – 16 euro
Nokia N95 – 49 euro
Nokia 7210 Supernova – 10 euro
Samsung I7500 – 54 euro
Samsung I900 Omnia – 49 euro
Samsung S5230 – 22 euro
LG KP 500 – 14 euro
LG KS360 - 11 euro
LG KC910 - 28 de euro
Motorola E8 - 14 euro
Sony Ericsson Xperia X1 - 58 de euro
Sony Ericsson C 510 - 15 euro
Sony Ericsson K 850 - 15 euro

Dacă telefonul tău nu mai funcţionează sau dacă valoarea cuponului este prea mică, poţi lăsa telefonul la orice magazin Orange pentru reciclare. Terminalele vechi, în schimb, vor fi colectate, predate către un furnizor autorizat, recondiţionate şi apoi redistribuite pe piaţa din Asia.

sursa:www.capital.ro

Posted on 17:51 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »
Popularia Romaniei, in scadere


Numarul nasterilor a fost mai mic decat cel al deceselor cu peste 1.700, potrivit datelor publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS)

Astfel, numarul de nascuti-vii a fost in octombrie de 20.042 (11,0/1.000 locuitori), cu 1.414 mai putini decat in septembrie, in timp ce numarul persoanelor care au decedat a fost de 21.787 (11,9/1.000 locuitori), in crestere cu 3.080 fata de luna precedenta. Sporul natural este astfel negativ, cu o reducere a populatiei cu 1.745 persoane.

Fata de octombrie 2008, numarul de nascuti-vii a crescut, totusi, cu 797, in timp ce numarul deceselor a fost mai mare cu doar 385.

Mortalitatea infantila din Romania se mentine peste media din UE, in conditiile in care 201 de copii cu varsta sub un an au decedat in octombrie, cu 14 mai putin decat in luna similara din 2008. In luna anterioara se inregistrasera 185 de decese la copiii sub un an.
La oficiile de stare civila au fost inregistrate in octombrie 15.272 de casatorii, in scadere cu 2.749 comparativ cu luna septembrie si cu 243 mai putine decat in aceeasi luna din 2008.

Prin hotarari judecatoresti definitive au fost pronuntate 1.649 de divorturi, in scadere cu 482 fata de luna anterioara si cu 1.409 mai putine decat in octombrie 2008.

La 31 decembrie 2008, populatia Romaniei scazuse cu 0,14% fata de finalul lui 2007, ajungand la 21,5 milioane persoane, potrivit Statisticii.
INS anunta ca datele demografice pentru 2008 sunt finale, iar cele pentru 2009 sunt operative.

sursa:www.9am.ro
Posted on 11:29 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »
Cod galben de ninsori si vant puternic in aproape toate regiunile tarii


Meteorologii au emis ieri atentionare de ninsori si intensificari ale vantului, de astazi, ora 12, pana joi la aceeasi ora, care ar urma sa afecteze judetele din nordul, sudul, centrul si estul tarii, inclusiv municipiul Bucuresti.

Astfel, avertizeaza ANM, in intervalul mentionat va ninge in toate regiunile, urmand ca treptat sa se depuna un strat de zapada in cea mai mare parte a teritoriului, iar vremea sa aiba aspect de iarna.

Judetele afectate de codul galben sunt: Maramures, Suceava, Bistrita-Nasaud, Mures, Neamt, Harghita, Bacau, Vaslui, Brasov, Covasna, Vrancea, Galati, Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Valcea, Dolj, Olt, Arges, Teleorman, Dambovita, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea.

In sudul si estul tarii, precum si la munte cantitatile de precipitatii vor depasi local 20-25 l/mp, iar vantul va prezenta intensificari sustinute, viscolind si troienind zapada. De asemenea, in Dobrogea si in sudul Munteniei, in prima parte a intervalului, precipitatiile vor fi mixte si se va produce polei, precizeaza ANM.

sursa:www.9am.ro
Posted on 11:17 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

Caseta cu Geoana

Posted on 11:13 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

Silvio Berlusconi

Posted on 11:09 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »
Traian Băsescu, validat de CC în funcţia de preşedinte al României


Curtea Constituţională (CC) l-a validat pe Traian Băsescu în funcţia de Preşedinte al României, el întrunind cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate.

capital.ro vă prezintă comunicarea publică a Curţii Constituţionale:

„În exercitarea atribuţiilor sale constituţionale şi legale, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a adoptat Hotărârea nr. 42 din 14 decembrie 2009 privind stabilirea şi aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin desfăşurat la 6 decembrie 2009, hotărâre care este definitivă, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi al cărei dispozitiv este următorul:

1. Stabileşte şi aduce la cunoştinţă publică rezultatele alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin din 6 decembrie 2009.

2. Constată că domnul Traian Băsescu este ales în funcţia de Preşedinte al României, întrunind cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate.

3. Stabileşte validarea alegerii domnului Traian Băsescu în funcţia de Preşedinte al României pentru 16 decembrie 2009, ora 10:00, la sediul Curţii Constituţionale din Palatul Parlamentului.

4. Prezenta hotărâre este definitivă, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă prin presă”.

sursa:www.capital.ro

Posted on 23:35 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »
Cu cât s-au ieftinit materialele folosite la construcţia unei case


Preţurile principalelor materiale utilizate în construcţia unei case la roşu nu au scăzut pe cât se previziona la începutul anului, în ciuda crizei economice care a generat o reducere puternică a cererii. Fluctuaţiile de preţ se încadrează între 6 şi 20%, în unele cazuri producătorii ajungând la pragul rentabilităţii, după cum o arată şi indicatorul cifrei de afaceri la nivel de industrie care a scăzut cu 89% în primele opt luni ale anului.

Capital.ro a realizat o analiză a scăderilor de preţ înregistrate de oţel-beton, ciment, BCA, cărămidă, termopane şi ţiglă, materiale de bază în construcţia unei case la roşu.

„Preţurile au scăzut şi la producători, ca urmare a cererii scăzute, generate de contextul economic, însă şi-au scăzut şi distribuitorii de materiale de construcţii marjele de profit“, a declarat pentru capital.ro Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România. Potrivit acestuia, cifra de afaceri a industriei a scăzut cu 89% în primele opt luni ale anului.

„În ciuda faptului că în anul 2009 se aştepta o scădere importantă a preţurilor la materialele de construcţii, acest lucru nu s-a produs, mai mult decât atât, la materialele pentru finisaje, al căror preţ este raportat la euro, nu s-au înregistrat scăderi, ci, dimpotrivă, uşoare creşteri“, a afirmat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

Oţelul-beton costă jumătate faţă de 2008

 Preţul oţelului-beton, produsul care în ultimii ani dădea tonul în materie de costuri în construcţie, a avut cele mai mici fluctuaţii pe parcursul acestui an, respectiv de 6,6-7%, asta după ce la începutul lui 2009 preţul s-a redus la jumătate.

„Preţul la oţel-beton a avut o evoluţie uşor fluctuantă, aproape constantă, de la începutul acestui an şi până acum, atât la producţia internă, venită în principal de la Mechel, cât şi la importurile venite din Turcia, care reprezintă cam 60-70% din piaţa importurilor de oţel-beton“, a menţionat Călae Mândru, directorul adjunct al Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal.

Preţul unitar al oţelului-beton produs în România a scăzut cu 6,6%, de la 398 de euro/tonă, cât era în ianuarie, la 371 euro/tonă, în luna octombrie. La nivelul producţiei din import, preţul a scăzut cu 7%, de la 374 de euro/tonă, raportat la începutul anului, şi până la 346 de euro/tonă, în octombrie.

Dacă ne raportăm la vara anului trecut, când preţul oţelului-beton a escaladat la 800-900 euro/tonă, scăderea din acest an este una importantă.

Cimentul s-a ieftinit cu 5 bani pe sac

Preţul cimentului, material de bază în construcţia unei case, variază între 0,28 şi 0,42 lei/kg, plus TVA, în funcţie de tipul de produs.

Potrivit PSC, un sac de 40 kg de ciment se poate cumpăra cu 15 lei + TVA, adică cu 0,50 lei mai ieftin decât în luna ianuarie a acestui an. Trebuie luat în considerare, însă, faptul că în ianuarie cimentul putea fi cumpărat la sac de 50 kg, iar în momentul de faţă normele europene de sănătate şi securitate în muncă au impus sacul de 40 kg.

În zona de vest a ţării, deşi preţurile la ciment au fost uşor mai mari, de 0,36 lei/kg + TVA în ianuarie, scăderea preţului s-a oprit în jurul valorii de 0,295 lei/kg + TVA în noiembrie.

„Volumul vânzărilor de ciment s-a redus cu 30% în primele opt luni ale anului. De la 5,1 mil. tone în primul semestru din 2008, vânzările au scăzut la 3,6 mil. tone. La nivelul primelor opt luni ale acestui an volumul de vânzări este de peste 4 mil. tone şi până la sfârşitul anului ne aşteptăm ca scăderea, faţă de 2008, să fie de cel puţin 20%. Dacă ar fi început lucrări de anvergură am fi fost mai optimişti, dar aşa nu avem perspective îmbucurătoare“, a explicat Ion Crângaşu, directorul executiv al Patronatului din Industria Cimentului şi altor Produse Minerale pentru Construcţii din România.

Cărămida şi BCA-ul, scăderi de 10-18%

Potrivit PSC, preţul cărămizii cu goluri a scăzut de la 270-280 lei/mc + TVA, cât era la începutul anului, la 220-250 lei/mc + TVA în noiembrie, în funcţie de dimensiune şi fabricant.

„Preţul la BCA a scăzut cu 16-18% faţă de anul trecut atât la producători, cât şi la comercianţi. Procentul diferă în funcţie de zonele ţării“, a spus Marius Marin, vicepreşedintele Asociaţiei Pro BCA şi CEO al producătorului de materiale de construcţii Macon-Simcor.

Cele mai mari scăderi sunt la termopane şi învelitori

De departe, cel mai afectat sector al pieţei construcţiilor este cel tâmplăriei termoizolante, unde în primele luni ale anului 15% din cei 6.000 de producători au dat faliment sau şi-au închis temporar activitatea.

„A scăzut materia primă şi firmele merg la pragul rentabilităţii. La nivel de piaţă, scăderea preţului la termopane a fost de circa 15-20%. Firmele au devenit pur şi simplu disperate pentru că multe au credite la bănci şi nu îşi mai pot acoperi cheltuielile din producţie“, a subliniat Valentin Petrescu, preşedintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă.

Potrivit lui Andrei Sulyok, directorul general al Lindab România, preţul învelitorilor metalice au scăzut de la începutul anului şi până acum, la nivelul general al pieţei, cu circa 20%.

Tendinţa generală a pieţei este în continuare de scădere şi, potrivit jucătorilor din piaţa construcţiilor, situaţia nu se va schimba mult nici pe parcursul anului viitor, în condiţiile în care nu se va da drumul unor proiecte de anvergură pe zona de infrastructură.

sursa:www.capital.ro
Posted on 12:38 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

Guess Who - Locul Potrivit




sursa:www.youtube.com
Posted on 12:17 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »
Au fost găsite "foarte multe" voturi valabile la renumărare


Membrii BEC au găsit, în cursul verificării buletinelor de vot declarate nule, "foarte multe buletine care sunt valabil exprimate pentru ambii competitori", a declarat pentru Mediafax, reprezentantul PSD în BEC, Nicu Vasilescu.

El a menţionat că procedura de verificare a buletinelor de vot declarate nule merge mai rapid de cât se anticipase iniţial, Vasilescu opinând că BEC va reuşi să se încadreze în termenul stabilit de Curtea Constituţională pentru prezentarea rezultatului verificărilor.

Potrivit unor surse din Biroul Electoral Central citate de evz.ro s-au numărat 541 de voturi valid exprimate pentru Traian Băsescu şi 485 pentru Mircea Geoană.

Un număr de 18 judeţe au transmis, până sâmbătă dimineaţa, la sediul BEC, buletinele de vot declarate nule, Biroul intrând, de asemenea, în posesia buletinelor nule de la toate cele şase sectoare ale municipiului Bucureşti.

Astfel, în cursul serii, al nopţii de vineri şi în dimineaţa zilei de sâmbătă, au sosit, printre altele, la BEC buletinele de vot declarate nule din judeţele Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Olt, Galaţi, Covasna, Argeş, Sibiu, Mureş, Suceava, Neamţ, Alba, Constanţa, Maramureş, Sălaj precum şi toate cele şase şase sectoare al Capitalei.

Verificarea şi renumărarea buletinelor de vot declarate nule se va face la sediul BEC, în Bucureşti, începând de vineri seară. Decizia a fost adoptată vineri după-amiază de membrii BEC, după ce Biroul a primit precizări din partea Curţii Constituţionale. Curtea a arătat că este de competenţa BEC să stabilească modul în care se organizează renumărarea buletinelor de vot declarate nule.

sursa:www.capital.ro

Posted on 12:00 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »
ANAF îl caută pe Becali la TVA-ul imobiliar. Becali susţine că vânzătorii erau alţii


O echipă a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) se află la locuinţa lui George Becali din Aleea Alexandru pentru a stabili dacă omul de afaceri are de plătit TVA ca urmare a tranzacţiilor imobiliare derulate în 2006-2008, au declarat pentru surse din ANAF citate de Mediafax.

La sfârşitul lunii octombrie, Becali declara pentru capital.ro că a aflat că este investigat de Fisc pentru tranzacţii imobiliare, dar că agenţii statului se află pe o pistă falsă, deoarece nu el a vândut terenurile respective.

„O echipă se află astăzi (vineri - n.r.) la George Becali la palat pentru a stabili dacă are de plătit TVA din tranzacţiile imobiliare. A început deja verificarea. Nu există încă o sumă de plată, aceasta urmând să fie stabilită după ce omul de afaceri pune la dispoziţie documentele pentru a le confrunta cu datele noastre”, au declarat sursele citate.

Sursele au afirmat că omul de afaceri urmează să pună la dispoziţa ANAF contractele de vânzare-cumpărare pentru operaţiunile imobiliare din perioada 2006-2008.

Gigi riscă să i se pună sechestru pe avere

„Vom verifica contractele de vânzare-cumpărare, vom face calculele şi, probabil, în următoarele zile vom stabili dacă are sume de plată, iar dacă se va dovedi aşa, vom pune sechestru asupra averii sale, în cazul în care nu doreşte să plătească”, au mai spus sursele.

„Fiscul m-a trecut cu şase tranzacţii, dar s-au luat numai după impozitul pe care trebuie să îl plătesc, nu au verificat ce rol am jucat în tranzacţie. În una din tranzacţii, cu Kanal D (este vorba de un teren, în suprafaţă de 56.000 mp, localizat în Pipera, vândut în 2007 către holdingul Dogan pentru 48 mil. euro, n.r.) eu figurez drept garant, nepotul meu Lucian Becali a încheiat tranzacţia. Mai figurez cu două donaţii minore şi celelalte sunt tranzacţii cu drept de servitute pentru care nu trebuie să plătesc TVA. Am şase oi, dar am muls numai una. Am vorbit cu notarii şi cu Fiscul şi am rezolvat problema“, a declarat Gigi Becali pentru capital.ro în urmă cu o lună.

Zeci de persoane în vizorul ANAF

ANAF a iniţiat în acest an o acţiune amplă de inspecţii fiscale la persoanele care au realizat tranzacţii imobiliare în perioada 2006-2008, pentru a verifica dacă trebuie plătită TVA.

În urma controalelor iniţiate în domeniul imobiliar, ANAF a instituit până în prezent măsuri asigurătorii la 95 de persoane, pentru suma de 188,36 milioane de lei (circa 45 milioane de euro), şi a înaintat Parchetului, până la 27 noiembrie, 33 de sesizări penale pentru un prejudiciu de 16,8 milioane de lei.

sursa:www.capital.ro

Posted on 11:57 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »
CCR a decis: Vor fi renumarate voturile declarate nule


CCR a decis astazi reexaminaea si renumararea celor 138.476 de buletine nule de vot in condtiile in care diferenta care l-a plasat pe Traian Basescu pe primul loc este de numai 70.048 de voturi.

In urma desfasurarii lucrarilor din data de 11 decembrie 2009, Plenul Curtii Constitutionale, in temeiul art.146 lit.f) din Constitutie, art.2 alin (2) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei si al art.77 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, cu majoritate de voturi, a hotarat reexaminarea buletinelor de vot nule si renumararea acestora de catre Biroul Electoral Central pentru a se stabili daca exista diferente intre datele consemnate in procesul-verbal si realitatea constatata, relateaza NewsIn. Hotararea este definitiva si se comunica Biroului Electoral Central.


Reactii la cald


  • Basescu: Mi se pare corect ca s-a dat curs solicitarii PSD de a numara voturile anulate
Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa decizia CCR privind renumararea si reexaminarea voturilor nule de catre BEC, ca i se pare corect sa s-a dat curs solicitarii PSD de numarare a voturilor nule, ca nu este "nimic anormal, este in lege si este constitutional". "Cred ca este normal avand in vedere reclamatiile pe care le-a facut PSD. Este normal si democratic", a spus Basescu, la Bruxelles. Intrebat daca are emotii in legatura cu aceasta decizie, Basescu a spus: "In general, sunt un om calm".

  • Videanu: Renumararea voturilor nu va face altceva decat sa confirme rezultatele actuale
Prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu este de parere ca renumararea voturilor nule dispusa de catre Curtea Constitutionala nu va face decat sa reconfirme rezultatul actual al scrutinului, precum si corectitudinea procesului electoral. Liderul democrat-liberal a precizat ca partidul sau va participa la renumararea voturilor nule respectand astfel decizia judecatorilor Curtii. "PDL respecta decizia Curtii Constitutionale si va participa la renumararea voturilor. Cu onestitate credem ca este o decizie venita in ideea de a elimina orice suspiciune cu putinta in privinta procesului electoral", a declarat Videanu dupa anuntarea deciziei CCR.

Acesta sustine ca renumararea nu mai poate schimba castigatorul alegerilor prezidentiale din acest an. "Parerea mea este ca renumararea voturilor nule va confirma ca procesul electoral a fost unul corect, in limitele a ceea ce s-a intamplat in toate procesele electorale. N-am niciun fel de emotie pentru ca procesul electoral s-a desfasurat in conditii normale. Nu pot sa spun ca a fost un proces electoral ideal, de aceea renumararea voturilor nu va face decat sa reconfirme rezultatele din momentul de fata", a spus Videanu.

Intrebat cum comenteaza faptul ca la renumararea voturilor nule din Vaslui au fost descoperite voturi valabil exprimate in favoarea lui Mircea Geoana, Videanu a raspuns: "Din cate stiti, foarte multe n-aveau decat un cerc si n-aveau stampila "votat" pe ele, de aceea eu sunt extrem de rezervat in gasirea unor solutii care sa schimbe rezultatul alegerilor."

  • Boc: Decizia trebuie respectata, aplicata si eliminata orice suspiciune de frauda
Premierul Emil Boc a declarat ca decizia CCR "trebuie privita cu calm", "trebuie respectata, aplicata si eliminata orice suspiciune cu privire la fraudarea alegerilor". "Decizia trebuie privita cu calm si respectata ca atare. Eu personal cred ca este bine sa se elimine orice suspiciune cu privire la fraudarea alegerilor si din acest punct de vedere ea trebuie dusa la indeplinire prin structura pe care Curtea o va decide, pentru ca avem nevoie, pe de o parte, sa se valideze niste alegeri corecte, asa cum asteapta toti romanii, si, daca s-ar putea sa nu treaca nici foarte mult timp, ar fi iarasi si mai bine pentru ca avem nevoie de stabilitate politica, de stabilitate guvernamentala si de a incheia episodul alegerilor prezidentiale. In concluzie, decizia trebuie respectata, aplicata si eliminata orice suspiciune cu privire la fraudarea alegerilor pentru ca avem convingerea ca ele s-au desfasurat corect, iar acest lucru trebuie confirmat", a spus Boc la postul public de radio.

  • Orban: CCR trebuie sa ceara si codurile numerice personale ale tuturor votantilor
Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban spera ca aceasta pronuntare sa nu fie una "formala", ci bazata pe probe, solicitand Curtii sa ceara si codurile numerice personale ale tuturor votantilor. "Aceasta Curte Constitutionala, daca vrea sa salveze democratia, sa ceara toate codurile numerice ale celor care au votat atat in sectiile obisnuite, cat si in sectiile speciale si in sectiile din strainatate pentru a face comparatia si pentru a verifica numarul de voturi duble, o data, in al doilea rand numarul persoanelor fara identitate care au votat", a declarat Orban.

El a adaugat ca, daca se vrea "salvarea democratiei", decizia Curtii nu trebuie sa fie una "formala, dictata de ratiuni conjucturale", ci sa fie o pronuntare bazata pe adunarea de probe. "Va pun o intrebare simpla: daca se gaseste ca peste 150.000 de coduri numerice ale unor persoane care au votat nu exista, nu vi se pare ca e o frauda evidenta? Mie mi se pare ca e o frauda", a completat Orban.
  • Duvaz: Decizia CCR de renumarare a voturilor nule este un pas bun, cerem compararea CNP-urilor

Purtatorul de cuvant al PSD,Bogdan Niculescu Duvaz considera ca decizia CCR de renumarare a voturilor nule este una intermediara si un pas in ancheta privind alegerile prezidentiale iar PSD cere descoperirea voturilor multiple si prezentarea declaratiilor pe propria raspundere din diaspora.

"Este o decizie intermediara, de fapt este o hotarare in legatura cu ancheta, decizia va fi daca se reia scrutinul din al doilea tur la alegerile prezidentiale. In vederea fundamentarii acestei decizii Curtea a cerut, la solicitarea noastra, primul lucru, renumararea voturilor nule in urma probelor pe care le-am adus ca foarte multe voturi nule de fapt au fost trecute nule fara sa fi fost necesar, au fost anulate voturi pe care le primise candidatul Mircea Geoana. Ni se pare ca este un pas bun in lamurirea si clarificarea fraudarii alegerilor din turul doi", a spus Duvaz.

El a precizat ca cel mai important lucru este sa fie aduse la Bucuresti toate declaratiile pe propria raspundere pe care trebuiau sa le completeze alegatorii din strainatate si numararea acestora pentru a se vedea daca se ridica la numarul voturilor exprimate. "Avem informatia ca in consulatele romanesti se incearca completarea acestor declaratii pe proprie raspundere si acuma, pentru ca sa justifice numarul de voturi care de fapt nu pot fi justificate. Facem un apel consulatelor romanesti sa opreasca, daca exista tentative de a face aceste declaratii ulterior zilei votului pentru ca ele reprezinta falsuri", a mai declarat social-democratul.

De asemenea, Duvaz a mai sustinut ca in opinia social-democratilor "foarte multe dintre voturile din strainatate" ar fi fost adaugate dupa ziua de 6 decembrie si ca au "certitudinea ca aceste declaratii (pe proprie raspundere, n.r.) nu exista sau ca sunt facute in numele unor cetateni care sunt inscrisi la consulate ca fiind cetateni romani rezidenti in tarile respective".

Totodata, purtatorul de cuvant al PSD a spus ca este "extrem de important ca in procesul de lamurire a corectitunii alegerilor sa se compare toate CNP-urile din sectiile speciale cu cele din sectiile normale din Romania". "Este obligatoriu ca acestea sa fie comparate si nu este un efort prea mare sa se faca aceasta comparatie", a mai sustinut Duvaz, precizand ca a fost depusa inclusiv la CCR o astfel de solicitare.
"Va garantez ca numai renumararea voturilor din strainatate va anula diferenta pe care la ora asta Traian Basescu o are fata de contracandidatul sau Mircea Geoana", a apreciat Duvaz.

sursa:www.9am.ro
Posted on 00:26 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »
Rate mai mici cu 15% pentru creditele ipotecare


Piaţa rezidenţială a scăzut vertiginos în acest an din cauza crizei, antrenând şi creditarea ipotecară. Condiţiile de împrumut rămân restrictive, deşi clienţii plătesc rate mai mici decât acum şase luni.

Creditarea ipotecară plăteşte tribut exuberanţei din anii trecuţi, când speculaţiile masive din piaţă au fost susţinute de bănci, care au acordat finanţări pentru achiziţia de locuinţe cu mult supraevaluate.

Acum, atitudinea mai circumspectă a băncilor se poate observa din scăderea valorii creditelor acordate. Astfel, dacă în iunie 2008 băncile finanţau achiziţii de locuinţe în valoare de 1,4 miliarde de lei, în iunie 2009, suma a scăzut la doar 444 de milioane, deci la circa o treime. „Astăzi, băncile au un comportament foarte prudent faţă de finanţarea de orice fel de proiecte, industria din care acestea aparţin nereprezentând un criteriu de selecţie. Atât lipsa transparenţei informaţiei cu referire la clienţi, cât şi situaţia generală a pieţei financiare împing băncile să adopte o atitudine de expectativă“, crede analistul financiar Dan Ionaşcu.

Potrivit lui Şerban Iepure, directorul Biroului de Credit, restanţele la creditele ipotecare reprezintă 5% din total restanţe credite, adică circa 85 milioane euro.

Uşor cu EURIBOR-ul pe scări

Din vară, odată cu introducerea programului guvernamental Prima Casă, băncile au primit un imbold în ceea ce priveşte creditarea, profitul sigur, cu garanţia statului, fiind greu de refuzat.Astfel, prin acest program au fost acordate circa 8.000 de credite ipotecare cu o valoare medie de 42.000 de euro, garanţia necesară fiind de circa 350 milioane de euro, adică 35% din suma pe care statul a promis că o va asigura. Rezultatul? Împrumutul pentru achiziţionarea de locuinţe în monedă străină a avansat cu 1,31% în luna septembrie faţă de august, până la 20,9 miliarde de lei, în timp ce creditele ipotecare în lei au scăzut cu 0,46%, până la 1,7 miliarde de lei. Astfel, soldul total al împrumuturilor ipotecare a crescut cu 19% în ultimul an şi a ajuns la finele lunii septembrie la 22,7 miliarde de lei (5,4 miliarde de euro).

Dincolo de faptul că a existat un oarecare avans al creditării pentru locuinţe, condiţiile financiare ale acordării creditelor prin Prima Casă, ceva mai lejere, au determinat şi diminuarea costurilor pentru ipotecarele clasice. În general, ratele lunare la un credit ipotecar pe 30 de ani, luat prin programul Prima Casă, nu depăşesc 300 de euro pe lună, dobânda fiind calculată raportat la rata EURIBOR la trei luni, la care se adaugă marja băncii. Astfel, dobânzile din cadrul programului Prima Casă a celor mai mari bănci din sistem, BCR şi BRD, sunt de 3,8% plus EURIBOR la trei luni (0,7 la 1 decembrie) şi, respectiv, 2,75% plus EURIBOR la trei luni.

Minimele istorice ale EURIBOR, atât la trei, cât şi la şase luni, au determinat, de altfel, şi avântul creditelor în euro, mult mai ieftine decât cele în lei, în condiţiile în care dobânda de pe piaţa interbancară (ROBOR) la trei luni, era, pe 3 decembrie de 9,88%, iar la şase luni, de 10,14%. De aceea, chiar şi la Prima Casă, un credit pe 30 de ani se obţine la o dobândă de 9,74%, potrivit unei oferte speciale a CEC, care a renunţat la marja de 1,9% adăugată la rata ROBOR pe trei luni, până la 31 decembrie 2009.

Riscul care apare în cazul unui cre­­­dit în euro ţine de evoluţia EURI­BOR, aflat la minime istorice­ din cauza crizei economice, dar şi de fluctuaţiile cursului de schimb. Valoarea EURIBOR la trei luni din data de 1 decembrie 2008, situată la 3,8%, era de aproape patru ori mai mare decât cea din prezent. Revenirea pe astfel de poziţii a dobânzii interbancare europene ar scumpi corespunzător ratele creditelor ipotecare în euro, aşa cum avertiza, mai mult sau mai puţin interesat, preşedintele CEC, Radu Graţian Gheţea.

Ofertele băncilor

 Potrivit unei analize realizate de Capital, la jumătatea acestui an, cea mai mică dobândă anuală efectivă (DAE) pentru creditele ipotecare în euro era de 8,84% şi era percepută de BCR. Acum, Alpha Bank vinde credite ipotecare la un DAE de 7,81%, iar analiştii din piaţă mizează pe o scădere uşoară a dobânzilor.

Şi dobânda anuală efectivă cerută de BCR a scăzut la 8,14%. Pentru un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani, prima rată este de 451 de euro, după care scade, iar suma totală de plată este de 106.369 de euro“, arată Cezar Marin, reprezentant al băncii.

În ce condiţii s-ar putea ieftini creditele şi s-ar uşura accesul la acestea? „Ar putea fi acordate credite la o dobândă de aproximativ 5% pe perioade mai mari de 30 de ani, dezvoltatorii şi băncile ar trebui să susţină clienţii pe perioade cuprinse între doi şi patru ani pentru utilizarea unităţilor locative la un cost raportat la salariul mediu din economia reală, dar şi susţinerea în condiţii preferenţiale a creditelor pentru construcţii noi“, susţine Vlad Vlăsceanu, directorul târgului imobiliar tIMOn.

În acest context, şi Alpha Bank a lansat o ofertă specială, cu o dobândă de 6,5% plus EURIBOR la şase luni pentru euro. „Durata de rambursare a creditului se poate extinde pe o perioadă de 35 de ani, avansul minim necesar începe de la 20% din valoarea imobilului, iar acesta nu trebuie să fie neapărat prima locuinţă a clientului“, spun reprezentanţii Alpha Bank.

Cum a evoluat în timp rata lunară de plată? La jumătatea anului, cea mai mică rată lunară plătită pentru un credit ipotecar de circa 50.000 de euro era la Millenium Bank şi avea valoarea de 398,16 euro, la un curs de 4,17 lei/euro. În prezent, la Unicredit, pentru acelaşi credit se plătesc 346 de euro lunar, la un curs de 4,25 lei pentru un euro, deci mai puţin cu circa 200 de lei lunar.

Un caz mai special în piaţa bancară sunt olandezii de la ING. Deşi iniţial păreau tentaţi de participarea la programul Prima Casă, aceştia au renunţat pentru a lansa propria ofertă ipotecară adaptată vremurilor, cel puţin din punctul de vedere al bancherilor. Cu un avans minim de 25%, creditul oferit de ING are o dobândă de 6,9%, iar rata lunară pentru un împrumut de 50.000 de euro pe 30 de ani este de circa 332 de euro. Comisionul la acordare este de 1% plus 215 lei.

Cu cât ar putea scădea dobânzile

„Anul viitor e un moment prielnic să se taie în carne vie, indiferent de ce guvern ar fi instalat. Au totuşi trei ani la dispoziţie“, spune analistul bancar Bogdan Baltazar, referindu-se la politica financiară. BNR e nevoită să ţină de dobânda de referinţă, ca să limiteze desfrâul autorităţilor, care se finanţează exasperant de mult de pe piaţa bancară. Dacă se va stopa acest lucru, cred că dobânda de referinţă ar putea scădea cu 1-1,5%, şi astfel vor scădea şi dobânzile creditelor de orice fel. Altfel, există posibilitatea să nu scadă deloc“, conchide Baltazar.

Practic, scăderea dobânzilor de pe piaţa bancară depinde în proporţie covârşitoare de stingerea setei de bani a statului, care se finanţează pentru plata pensiilor şi salariilor, sacrificând astfel oportunitatea de creditare la preţuri mai mici, atât a companiilor, cât şi a publicului. De altfel, o diminuare cu 1% a dobânzii de referinţă ar coborî dobânda cerută pentru creditele ipotecare în lei la 9,5%-12% pe an, iar DAE ar putea scădea la sub 14%. În acest context, creditele în lei ar putea profita mai mult de siguranţa monedei naţionale şi de faptul că dobânda de referinţă pe leu mai are loc să scadă faţă de cele în euro. EURIBOR nu prea mai are unde să scadă şi direcţia firească, odată cu relansarea economică, este în sus, ceea ce va provoca creşterea ratelor lunare.

În esenţă, rata medie lunară pentru un credit ipotecar în euro, în valoare de 50.000 de euro, contractat pe o durată de 30 de ani a scăzut de la circa 475 de euro, la jumătatea anului, la circa 390-400 de euro, în prezent. Cauzele sunt, în special, scăderea valorii EURIBOR la şase luni cu circa 50% în acelaşi interval de timp. De asemenea, şi dobânda interbancară europeană la trei luni a scăzut de două ori.

 Dacă statul nu frânează finanţarea de pe piaţa bancară există posibilitatea ca BNR să nu scadă deloc, la anul, dobânda de referinţă.
Bogdan Baltazar analist bancar

Alpha Bank
Valoare credit: 50.000 de euro destinat achiziţiei unei locuinţe, 30 de ani
Dobânda credit: EURIBOR 6 luni plus 6% p.a.
rată lunară: 348 euro la un venit minim pe familie de 2.982 lei
Cost total: 125.280 euro cu dobândă anuală efectivă de 7,81%

Unicredit Bank
Valoare credit: 50.000 de euro destinat achiziţiei unei locuinţe, 30 de ani
Dobânda credit: EURIBOR 6 luni plus 6,39% p.a.
rată lunară: 346 euro la un venit minim pe familie de 3.200 lei
Cost total: 124.305 euro cu dobândă anuală efectivă de 7,87%

Banca Transilvania
Valoare credit: 50.000 de euro destinat achiziţiei unei locuinţe, 30 de ani
Dobânda credit: PR (rata internă a băncii, 6%) plus 1,75%
rată lunară: 358,21 euro la un venit minim pe familie de 800 de euro
Cost total: 130.965 euro cu dobândă anuală efectivă de 8,345%

BRD
Valoare credit: 50.000 de euro destinat achiziţiei unei locuinţe, 30 de ani
Dobânda credit: 7,218% pe an în acest moment
rată lunară: 429 euro la un credit pe o perioadă de 30 de ani
Cost total: 144.847 euro cu dobândă anuală efectivă de 10,01%

 Lipsa transparenţei informaţiei despre clienţi face băncile să aibă o atitudine de expectativă.
Dan Ionaşcu, analist financiar

sursa:www.capital.ro

Posted on 11:51 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »
Vizita la consultantul fiscal devine obligatorie din 2010


De anul viitor, firmele trebuie să ia avizul unui consultant fiscal pentru declaraţiile anuale pe profit, chiar dacă acestea au fost întocmite sau verificate, în prealabil, de un expert contabil.

După amânări succesive, pre­vederea care obligă toate persoanele juridice să obţină certificarea de­cla­raţiei anuale pe profit, respectiv formularul 101, de către un consultant fiscal va intra în vigoare din 2010, potrivit modifi­că­rilor aduse Codului de pro­cedură fiscală prin Le­gea nr. 52 din 2009. Ast­fel, peste 660 de mii de firme înregistrate ca plătitoare pe profit vor trebui să apeleze la serviciile a circa 2.000 de consultanţi fiscali activi. Excepţie de la această regulă vor face companiile pentru care este obligatorie auditarea. În această categorie intră societăţile de interes public cum ar fi băncile, societăţile de leasing, de asigurare, de valori mobiliare, dar şi cele care îndeplinesc cumulat criterii referitoare la un anumită valoare a activelor, cifrei de afaceri şi numărului de angajaţi.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Na­­ţionale de Administrare Fiscală (ANAF), scopul principal al acestei reglementări este să reducă erorile din declaraţiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice. În acest mod, sunt evitate depunerea ulterioară a unor declaraţii rectificative, dar şi eventuale sancţiuni, cum ar fi majorările de întârziere, amenzile contravenţionale, în caz de completare eronată a declaraţiei sau de depăşire a termenului de declarare. Primul termen de depunere a declaraţiilor fiscale anuale pe profit este 15 februarie. În această primă etapă se încadrează compa­niile care îşi definitivează pâ­nă la a­ceastă dată închiderea exerciţiului finan­ciar anterior, or­ganizaţiile nonprofit. În­să, majoritatea firmelor depun declaraţia anuală de impozit pe profit până pe 15 aprilie.

Fără sancţiuni pentru lipsa avizului

Codul de procedură fiscală prevede sancţiuni pentru companiile care nu depun declaraţiile, nu însă şi pentru lipsa certificării. Dar este posibil ca, la depunere, organele fiscale să respingă formularele fără avize. Pe de altă parte, reprezentanţii Fiscului spun că, în acest moment, sunt necesare clarificări şi proceduri de lucru referitoare la certificarea declaraţiilor fiscale, precum şi la răspunderea consultantului faţă de informaţiie contabile pe care le preia atunci când recalculează obligaţiile fiscale.

Servicii controversate

Certificarea declaraţiilor fiscale anuale a fost introdusă pentru prima dată în Codul de procedură fiscală în 2007, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2008. Întrucât măsura a fost considerată controversată sau chiar abuzivă, a fost amânată de câteva ori. Disputa pe marginea acestei reglementări a fost generată, pe de o parte, de nemulţumirea companiilor, iar pe alta de cea a experţilor contabili.

Mediul de afaceri a cerut eliminarea prevederii, motivând că Fiscul transferă, astfel, o parte din costurile sale - de verificare a declaraţiilor - către firme, deşi acestea folosesc deja - contra cost, evident - serviciile contabililor şi ale experţilor contabili. În acelaşi timp, experţii contabili au justificat că măsura nu ajută firmele, ci doar recent înfiinţata profesie de consultant fiscal, care ar avea nevoie de obiectul muncii.

Procedura de avizare a declaraţiilor, limitele răspunderii pentru companie, expert contabil şi consultant fiscal ar trebui lămurite până la aplicarea acestei prevederi.

15 aprilie este termenul-limită până la care societăţile comerciale au obligaţia să depună declaraţia fiscală anuală, potrivit reglementărilor legale

sursa:www.capital.ro

Posted on 14:43 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »
Veşti bune pentru românii care au credite în euro


Dobânda de referinţă Euribor la trei luni a scăzut joi la minimul record de 0,714%, înregistrat pentru prima dată în noiembrie, pe fondul aşteptărilor că lichiditatea în exces furnizată de băncile centrale va rămâne în sistemul financiar pentru o perioadă lungă de timp.

Rata Euribor la trei luni este principalul indicator al creditării interbancare în euro şi cel mai important barometru al aşteptărilor din piaţă privind dobânzile şi al predispoziţiei băncilor de a împrumuta. Euriborul la şase luni a rămas apropiat de rata dobânzii de politică monetară de 1% practicată de BCE, urcând la 0,997%. Dobânda Euribor la un an a crescut la 1,243%, iar cea la o săptămână s-a menţinut la 0,382%.

Majoritatea creditelor în euro (cu dobândă variabilă), mai ales cele ipotecare, au o formulă de calcul a dobânzii legată de Euribor (la trei sau şase luni), la care se adaugă marja băncii. Aşadar, o reducere a Euribor se va resimţi, peste o lună sau două, în funcţie de modalitatea de actualizare practicată de fiecare bancă, într-o scădere a ratei lunare.

sursa:www.capital.ro

Posted on 14:37 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »
Românii vin la serviciu şi dacă sunt bolnavi, de teamă să nu-şi piardă jobul


Jumătate dintre românii care au un loc de muncă vin la serviciu în ciuda faptului că sunt bolnavi sau se simt rău, potrivit unui sondaj realizat de site-ul de recrutare MyJob.ro.

Conform celui mai recent sondaj al Myjob, 33,93% dintre români se prezintă la locul de muncă şi dacă sunt bolnavi, de teamă să nu-şi piardă jobul, iar alţi 23,26% dintre respondenţi declară că vin la job bolnavi pentru că nu-şi permit să nu ia salariul integral în luna respectivă.

Cifrele pot părea îngrijorătoare dacă privim din perspectiva faptului că ne aflăm în plină epidemie de gripă porcină, iar specialiştii din sănătate avertizează că vârful îmbolnăvirilor va fi atins după sărbătorile de iarnă.

20% dintre angajaţi îşi iau concediu medical

Mai puţin de o cincime dintre participanţii la acest sondaj, respectiv 18,81%, afirmă că îşi iau concediu medical atunci când se îmbolnavesc, în timp ce 24% declară că nu risca să-şi contagieze colegii de serviciu şi stau acasă.

Sondajul a fost realizat online la nivel naţional, în intervalul 9 noiembrie-9 decembrie, pe un eşantion reprezentativ de 7.383 de respondenţi. Dintre aceştia, cei mai mulţi (47%) sunt tineri între 21 şi 30 de ani. 44% dintre participanţii la sondaj sunt absolvenţi de facultate, 10% deţin şi o diplomă de masterat şi 1% chiar MBA. Aproape o treime dintre respondenţi (28%) sunt din Bucureşti.

sursa:www.capital.ro

Posted on 14:34 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »
Concurenţa amendează 48 de firme pentru formarea unui cartel pe piaţa pâinii


Consiliul Concurenţei a amendat cu 6,3 milioane de lei lei 48 de societăţi care activează pe piaţa pâinii din judeţele Vrancea şi Maramureş pentru creşterea artificială a preţului pâinii, a anunţat, joi, instituţia.

„În urma investigaţiei pe piaţa pâinii din Judeţul Vrancea, Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amendă în valoare de 5.6 milioane de lei lei, un număr de 31 de societăţi comerciale pentru fixarea preţului de vânzare. Aproape toţi agenţii economici au practicat un nivel de preţ de aproximativ 2,13 lei pentru un kilogram de pâine albă, faţă de un preţ mediu 1,56 lei/kg înainte de formarea cartelului”, se arată într-un comunciat al instituţiei.

Potrivit Consiliului Concurenţei, prejudiciul adus de firmele care au format cartelul în judeţul Vrancea a fost estimat la 8,33 milioane de lei.

În judeţul Maramureş, autoritatea de concurenţă a amendat 17 societăţi comerciale pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale având ca obiect fixarea unui nivel minim al preţului pâinii albe. Valoarea totală a amenzilor aplicate în acest caz este de 624.000 lei.

Asociaţia Comercianţilor Depozitari de Cereale stabilea preţurile

Instituţia a mai amendat şi Asociaţia Comercianţilor Depozitari de Cereale din România cu 8% din veniturile înregistrate în 2008 (8.185 lei) pentru stabilirea şi transmiterea unor nivele de tarife ce trebuiau aplicate de către membrii acesteia pe piaţa serviciilor de depozitare a grâului din zona de Sud - Sud–Est şi zona de Vest ale României

De asemenea, Consiliul Concurenţei a decis sesizarea organelor de cercetare penală în cazul fostului preşedinte al Asociaţiei Comercianţilor Depozitari de Cereale, Ioan Scurteli, “pentru rolul determinant în conceperea şi organizarea unor fapte ce încalcă legea concurenţei”.

sursa:www.capital.ro

Posted on 14:31 by Dl. Calin and filed under | 0 Comments »
Tranzacţie de 120 de milioane de euro: o bancă din UE vrea 20% din Banca Transilvania


O bancă din Uniunea Europeană va prelua aproximativ 20% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV), după ce a cumpărat în urmă cu două zile un pachet reprezentând 4% din titlurile instituţiei de credit prin intermediul bursei, au declarat pentru Mediafax surse bancare şi din piaţa de capital.

Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a anunţat, miercuri, în cadrul unui seminar organizat la Sinaia, că o bancă mare din Uniunea Europeană îşi va anunţa intrarea în România pe 20 decembrie, arătând că deja au fost observate de către piaţă anumite acţiuni ale acesteia. Cinteză a refuzat să comenteze dacă este vorba despre o bancă interesată de preluarea unui pachet la Banca Transilvania.

Ulterior, atât surse din piaţa de capital, cât şi surse bancare au declarat pentru Mediafax că instituţia de credit străină va achiziţiona într-o primă fază până la 10% din acţiunile BT, iar după ce acţionarii îşi vor da acordul, participaţia cumpărătorului va creşte până la 20%.

Contactat de Mediafax preşedintele Consilului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a afirmat că nu are nicio informaţie referitoare la vânzarea acţiunilor.

Pachet de 4% din acţiuni, vândut luni

Un pachet de 42,51 milioane de acţiuni TLV, reprezentând 4,01% din capitalul băncii, a fost vândut, luni, la Bursă prin cinci tranzacţii speciale în valoare de 102 milioane lei (24,2 milioane euro), la un preţ cu 8,1% peste ultima cotaţie de vineri.

Titlurile au fost vândute la preţul de 2,4 lei/acţiune, respectiv cu 8,1% peste referinţă. La această cotaţie, valoarea de piaţă a băncii se situa la 2,543 miliarde lei (603,5 milioane euro).

Surse din piaţă au declarat că este foarte probabilă o primă achiziţie din partea unui investitor strategic, respectiv o bancă din Europa cu interese în România.

Zvonuri privind alte negocieri de-a lungul anului

În prima parte a anului, acţionarii Băncii Transilvania au negociat, potrivit mai multor surse, vânzarea pachetului majoritar al băncii cu Marfin Investment Group, care are paritcipaţii în Marfin Bank Grecia, bancă prezentă şi în România. Tranzacţia a fost abandonată după ce investitorii nu au primit acordul de principiu al Băncii Naţionale a României.

Banca Transilvania are un capital social de 1,059 miliarde lei, divizat în 1,059 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de un leu.

Potrivit celor mai recente raportări, cel mai mare acţionar al instituţiei de credit este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care controlează 14,98% din acţiuni, în timp ce Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii din Cluj-Napoca, deţine direct şi indirect aproape 5% din titluri.

Banca Transilvania a anunţat, la începutul lunii decembrie, că va majora capitalul social cu 26,6 milioane de lei, la 1,086 miliarde de lei, prin conversia unor obligaţiuni în acţiuni.

La 13 noiembrie, Banca Transilvania a anunţat că International Finance Corporation (IFC) va deţine 3,62% din titlurile sale, după ce oficialii diviziei de investiţii a Băncii Mondiale au decis să transforme în acţiuni obligaţiuni în valoare de 20 de milioane dolari.

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) deţin cumulat 14,6% din acţiunile băncii. Cele mai multe titluri sunt în portofoliile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Banat-Crişana (SIF1), care deţin câte 5% din acţiuni. SIF Moldova (SIF2) are 3,89%, SIF Transilvania (SIF3) - 0,64%, iar SIF Muntenia (SIF4) deţine 0,07% din titluri.

sursa:www.capital.ro

Posted on 22:36 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »
Reduceri la Romtelecom: o consolă Wii costă acum 698 de lei!


Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixă, a scăzut preţurile la produsele electronice pe care le vinde pe site astfel încât o consolă Wii are acum un preţ de doar 698 de lei.

Romtelecom a început să vândă pe la mijlocul lunii noiembrie produse electronice, produse care de-a lungul anului au fost parte a unor pachete de servicii. Printre acestea se numără MP3 playere Sony, laptopuri Fujitsu Siemens, televizoare Samsung, console de jocuri Nintendo Wii, multifuncţionale Epson şi hard discuri externe Seagate.

Mai nou, oferta de produse s-a îmbogăţit cu telefoane mobile Nokia (6300, 7210,7310), Sony Ericsson (W350) şi telefoane fixe Siemens, Motorola, Teleton şi Philips. Toate electronicele sunt sub preţul pieţei, iar produsele enumerate mai sus beneficiază de reduceri substanţiale. Astfel, dacă pe 18 noiembrie capital.ro vă informa că o consolă Wii se vinde cu 899 de lei, TVA inclus, acum aceasta are un preţ de doar 698 de lei, TVA inclus.

Produsele sunt livrate gratuit în toată ţara în maxim 5 zile lucrătoare, iar plata se efectuează la livrare, conform informaţiilor de pe site. Plata în rate nu este disponibilă.

sursa:www.capital.ro

Posted on 22:28 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »
Hipermarketurile îşi prelungesc programul înainte de Sărbători



În aşteptarea vânzărilor mari de Sărbători, hipermarketurile, dar şi magazinele cash&carry şi-au prelungit programul de vânzare în perioada premergătoare Crăciunului. În luna cadourilor, retailerii au pregătit oferte speciale, dar şi concursuri.

Operatorul de hipermarketuri Carrefour va avea program prelungit, până la ora 24:00, între 9 şi 23 decembrie. Pe 24 decembrie, hipermarketurile sale vor fi deschise până la 18:00, iar pe 31 decembrie până la 16:00.

În cazul reţelei Real, toate hipermarketurile vor funcţiona non-stop în perioada 10-24 decembrie. Între Crăciun şi Revelion, magazinele vor funcţiona după programul normal.

Magazinele Kaufland îşi vor prelungi, la rândul lor, programul. „În zilele premergătoare Crăciunului şi Anului Nou, vom avea program prelungit, exceptând duminica”, au anunţat reprezentanţii companiei. Magazinele operatorului german de hipermarketuri vor avea însă libertatea de a stabili, după caz, ora de încheiere a programului.

Şi cele trei hipermarketuri Cora vor fi deschise până mai târziu. Astfel, magazinele Cora Pantelimon şi Cora Lujerului vor fi deschise până la 23:00, în loc de 22:00, în zilele de 11,12 şi 13 decembrie, iar în zilele de 5 şi 14 decembrie hipermarketurile vor fi deschise până la ora 24:00. Totodată, magazinul Cora Cluj-Napoca va fi deschis până la ora 23:00 în zilele de 3, 4, 5, 13 şi 14 decembrie.

Reţelele de cash&carry au anunţat, la rândul lor, prelungirea programului de lucru. Chiar dacă reţeaua Metro va funcţiona după un program normal până la 17 decembrie, retailerul va avea program non-stop în perioada 18-24 decembrie.

Programul de funcţionare al magazinelor cash&carry Selgros a fost, de semenea, prelungit, unităţile comerciale urmând să fie deschise până la 12 noaptea în intervalul 2-23 decembrie, dar şi în perioada 27-30 decembrie.

Magazine închise pe 25 decembrie şi 1 ianuarie

Programul extins al reţelelor de magazine înainte de Sărbători va compensa faptul că magazinele vor fi închise pe 25 decembrie, respective 1 ianuarie. De asemenea, majoritatea magazinelor vor avea program redus pe 24 şi 31 decembrie.

Magazinele vin cu mai multe oferte promoţionale

Reţelele de hipermarketuri au venit, în luna decembrie, cu mai multe oferte promoţionale decât de obicei. Primează ofertele la jucării, băuturi şi produsele pentru cadouri. În plus, unii retailer pregătesc tombole şi concursuri pentru stimularea vânzărilor.

În magazinele Selgros, în perioada 2-15 decembrie vor avea loc trageri la sorţi din oră în oră. „Clienţii care cumpără produse din orice magazin Selgros pot câştiga unul din cele 4.284 de bonuri valorice în valoare de cate 100 de lei, valabile pentru cumpărături în reţeaua Selgros”, precizează dierctorul de marketing al Selgros, Pia Krauss.

Totodată, dacă valoarea cumpărăturilor pe o singură factură este de minim um1.000 de lei, clienţii Selgros pot câştiga până la sfârşitul anului 54 de bonuri valorice pentru cumparaturi de cate 500 de lei, 18 bonuri de câte 5.000 lei sau două bonuri valorice de câte 25.000 de lei.

Reţeaua Carrefour oferă reduceri de până la 50% la articolele de sezon şi de consum curent, în serile cu nocturne, în care magazinele sunt deschise până la ora 24.00.

Retailerii se aşteaptă la scăderi ale vânzărilor faţă de anul trecut

Chiar dacă vânzările din luna decembrie vor creşte faţă de lunile precedente, retailerii admit că vânzările vor fi mai scăzute faţă de anul trecut.

Pia Krauss consideră că vânzările Selgros vor fi în uşoară scădere faţă de periaoda sărbătorilor din 2008. „Ne aşteptăm la o creştere a vânzărilor şi a traficului în perioada de sărbători faţă de lunile anterioare, nu putem însă să apreciem cu cât”, a mai spus oficialul Selgros.

Oficialii Kaufland sunt chiar mai pesimişti, aşteptând o scădere semnificativă a vânzărilor de produse specifice perioadei Sărbătorilor de iarnă. „Ne aşteptăm la o creştere a traficului de clienţi, însă nu putem estima exact care vor fi efectele crizei asupra comportamentului consumatorului. În orice caz, în urma studiilor efectuate pe piaţă, ne aşteptăm la o scădere cu 50% a consumului produselor specifice sărbătorilor de iarnă în această perioadă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, spun reprezentanţii Kaufland.

În schimb, directorul de marketing al Carrefour România, Andreea Mihai, estemult mai optimist. "În luna decembrie în general, vânzările cresc cu 50% faţă de media lunară a vânzărilor pe un an întreg. Ne-am propus ca în acest sezon să ne menţinem în termeni de creştere, raportată la media lunară a anului 2009, cel puţin la nivelul anului trecut, pentru toate magazinele reţelei Carrefour", a declarat oficialul Carrefour.

sursa:www.capital.ro

Posted on 14:17 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »
Rezultate partiale BEC: Basescu - 50,37%, Geoana - 49,62%

Update:

Dupa centralizarea voturilor din 99,13% din sectii, la ora 11:00 Biroul Electoral Central a anuntat ca Traian Basescu a obtinut 50,37%, iar Mircea Geoana 49,62%, ramanand de numarat rezultatele din 188 de sectii.

In urma numaratorii partiale, la scrutinul prezidential s-au prezentat 10.229.433 alegatori, fiind valabil exprimate 10.095.938 de voturi. Astfel, pentru Traian Basescu au votat 5.091.432, iar pentru Mircea Geoana 5.004.506 voturi, 133.419 de voturi fiind anulate, potrivit rezultatelor partiale. [Cum au votat romanii: Situatia pe judete]

In strainatate, s-au numarat pana acum 97,27% din sectii.

Liderul deputatilor PSD Viorel Hrebenciuc a declarat in aceasta dimineata, in jurul orei 6.00, ca Mircea Geoana ramane castigator, dar ca numaratoarea nu s-a incheiat, si ca le-a cerut reprezentantilor PSD din birourile electorale judetene sa nu semneze procesele verbale. [PSD nu semneaza procesele verbale]

Prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu, a anuntat anterior, in jurul orei 2.40, ca, dupa numararea voturilor din 99,56% din sectiile de votare, din Romania fiind adunate toate voturile, Traian Basescu a obtinut 50,14% din sufragii, in timp ce Mircea Geoana doar 49,86%, relateaza NewsIn.

Pe de alta parte, potrivit sondajelor de opinie diferenta dintre cei doi candidati se redusese la ora 21 la cel mult 2,4 procente, Mircea Geoana fiind declarat castigator al alegerilor prezidentiale in trei sondaje, cu circa 51% din voturi, in timp ce sondajul CSOP-IRES il arata pe primul loc pe Traian Basescu. [Ambii candidati isi revendica victoria. Ce zic exit poll-urile?]

Astfel, cea mai mare diferenta dintre cei doi candidati, de 2,4 procente, era in exit poll-ul Insomar, realizat la comanda Realitatea TV, in care Mircea Geoana era cotat cu 51,2% din voturi, iar Traian Basescu avea 48,8%.

Sondajul CCSB, realizat la comanda Antena 3, il arata, de asemenea, pe liderul PSD drept castigator al alegerilor prezidentiale, cu 51% din voturi, in timp ce actualul presedinte a obtinut 49% din optiunile alegatorilor.

Conform sondajul CURS, realizat la comanda TVR, diferenta dintre cei doi se redusese la 1,4 procente, de la 1,6 anterior, Mircea Geoana fiind votat de 50,7% dintre alegatori, iar Traian Basescu de 49,3%.

In schimb, sondajul CSOP-IRES, realizat la comanda B1 TV si Vox News, il arata pe Traian Basescu drept castigator al alegerilor prezidentiale, cu 50,4% din voturi, Mircea Geoana fiind votat de 49,6% dintre alegatori.

Potrivit Biroului Electoral Central, prezenta la vot la inchiderea urnelor (ora 21:00) a fost de 56,99%.

Votul a continuat, insa, si dupa ora 21, ora Romaniei, in mai multe sectii de votare din strainatate.

sursa:www.9am.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 13:48 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »
Homosexualilor din Romania li se pregateste un post de televiziune


Dupa ce au defilat la Gay Parade si urmeaza sa vizioneze Serile Filmului Gay, homosexualii din Romania vor avea, de la 1 octombrie, si un post de televiziune, cu nume angelic, ce se vrea educational, nu comercial si fara continut pornografic.

Televiziunea apartine asociatiei antidiscriminare "Be An Angel Romania" din Cluj Napoca. Directorul executiv Be An Angel, Lucian Dunareanu, a spus pentru HotNews ca noul post n-are scop comercial, ci educational.

Potrivit lui Dunareanu, Angelicuss TV se doreste a fi "un mijloc de comunicare in cadrul comunitatii noastre si de comunicare cu societatea civila, publicul larg din Romania". Investitia proprie a asociatiei este minima, tinand strict de servere, majoritatea capitalului tehnic fiind asigurat gratuit de un post gay din Germania, care urmeaza sa finalizeze livrarile de aparatura.

Dunareanu spera ca, peste un an, transmisiile TV online sa fie urmarite simultan de 100 de vizitatori.
El afirma ca pagina pe care sunt realizate transmisiunile de proba a atras de la bun inceput un numar important de accesari, dar si multe comentarii mai mult sau mai putin binevoitoare pe diverse site-uri si bloguri.

sursa:www.9am.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 13:43 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »
Inversare de situaţie: numărătoarea parţială a BEC îl dau câştigător pe Băsescu


UPDATE: Rezultatele anunţate de Biroul Electoral Cetntral (BEC), la ora 11:00 confirmă câştigarea alegerilor de către Traian Băsescu. Candidatul susţinut de PDL a obţinut 50,37% din voturi, iar Mircea Geoană - 49,62%. Au fost centralizate voturile din 99,13% din secţiile de votare.

Citeşte şi Ce planuri aveau cei doi candidaţi pentru economia României.

Numărătoarea finală paralelă a PDL

Adriean Videanu a anunţat, cu câteva minute înainte de ora 11:00, rezultatele finale ale numărătorii paralele a voturilor realizate de PDL: Băsescu conduce cu 50,33%, având 69.827 de voturi în plus faţă de Mircea Geoană. Videanu a declarat că, în viziunea sa, România are nevoie de un guvern de dreapta, sugerând, voalat, că ar dori o alianţă cu PNL. Declaraţii similare a făcut şi Traian Băsescu după primul tur de scrutin, însă PNL a optat pentru coaliţia cu PSD. Azi, la ora 17:00, conducerea PDL se va întâlni pentru a discuta pe tema alianţelor politice posibile.

BEC ora 8:00

Rezultatele parţiale anunţate de BEC la ora 8:00 îl dau câştigător pe Traian Băsescu. Rezultatele exit-poll-urilor, care îl dădeau câştigător pe Geoană au fost infirmate (avansul candidatului PSD fiind în marja de eroare).

După centralizarea datelor din 95,4% din cele 21.706 secţii de votare, Traian Băsescu conduce cu 50,43% din voturi. Acesta are 86.926 de voturi în faţa lui Mircea Geoană.

Partidele şi-au numărat voturile azi-noapte

Numărătorile paralele ale partidelor indică rezultate diferite. Traian Băsescu conduce în numărătoarea PDL, iar Mircea Geoană în cea a PSD.

Viorel Hrebenciuc a anunţat la ora 6:00că, după centralizarea datelor din 80,7% din secţii, Mircea Geoană conduce cu 50,3%.

Numărătoarea PDL îl dă însă câştigător pe Traian Băsescu. Potrivit lui Adreian Videanu, preşedintele Băsescu ar câştiga un nou mandat, cu 50,14% din voturi. Potrivit liderului PDL, rezultatul se bazează pe numărătoare din toate secţiile de votare din România, rămânând de centralizat rezultatele din 96 de secţii de votare din diaspora. Astfel, conform numărătorii paralele a PDL prezentate de Videanu, preşedintele conduce în cursa electorală, având un avans de 29.354 de voturi, reprezentând 0,28 la sută din total.

Hrebenciuc ameninţă cu invalidarea alegerilor

Şeful campaniei pentru prezidenţiale a PSD, Viorel Hrebenciuc, a anunţat, luni dimineaţă, că liderii partidului au decis să ceară reprezentanţilor formaţiunii în Birourile Electorale Judeţene (BEJ) să nu semneze procesele verbale cu rezultatele alegerilor, având în vedere incidentele semnalate.

Liderul social-democrat a dat şi câteva exemple de judeţe unde există „diferenţe imense” între datele pe care PSD le avea la dispoziţie şi rezultatele înregistrate oficial. Acestea sunt, potrivit lui Hrebenciuc, Arad, Timiş, Cluj, Alba, Maramureş şi Olt.

VEZI AICI CUM A DECURS ZIUA DE IERI

Exit-poll-urile îl dădeau câştigător pe Geoană

După comunicarea datelor exit-poll-urilor de la ora 21:00, diferenţele dintre cei doi candidaţi au mai scăzut, dar nu atât de mult încât să se schimbe liderul: Mircea Geoană ar fi viitorul preşedinte al României

Diferenţa dintre Mircea Geoană şi Traian Băsescu a scăzut la 2,4 procente în exit poll-ul Insomar cu rezultatele de la ora 21, de la momentul închiderii urnelor, liderul PSD fiind cotat cu 51,2%, iar actualul preşedinte - cu 48,8% din voturi. Iniţial, la exit-poll-ul care lua în calcul doar opţiunile exercitate până la ora 19, scorul era 51,6%-48,4%, în favoarea lui Mircea Geoană.

Rezultatele exit-poll-ului CCSB, de la ora 21, îl dau pe Geoană câştigător cu 51%, faţă de 49% Băsescu, diferenţa dintre cei doi scăzând cu 0,2 puncte, faţă de estimarea de la ora 19.00. Cel de-al treilea exit-poll, făcut de CURS pentru TVR, arată la ora 21 că Mircea Geonă are 50, iar Băsescu 49,3%

Cum arătau datele orei 19:00

Traian Băsescu a fost ales de 48,4% dintre cei care s-au prezentat la vot până la ora 19:00, iar contracandidatul său, Mircea Geoană, a obţinut 51,6%, potrivit rezultatelor sondajului exit-poll realizat de Insomar şi prezentat de Realitatea TV. Candidatul alianţei PSD-PC, sprijinit de liberali, a obţinut 51,2% iar actualul şef al statului 48,8%, conform exit-poll-ului realizat de CCSB pentru postul TV Antena 3. Sondajul CURS, prezentat de TVR, îl dă pe Geoană cu 50, 8%, iar pe Băsescu cu 49,2%. Amintim că sondajele de acum nu iau în calcul opţiunile exprimate în ultimele 2 ore ale procesului electoral, între orele 19:00 şi 21:00.

Geoană: „Împreună am învins!”

„Împreună am învins! E o noapte frumoasă pentru democraţia românească. E o victorie muncită, am avut şi emoţii. Vreau să vă mulţumesc tuturor. Vreau să mulţumesc celor care şi-au pus încrederea în mine. Este victoria lui Crin în aceeaşi măsură în care e victoria mea. Ceea ce am făcut în aceste 2 săptămâni reprezintă o prietenie şi o datorie de suflet pe care o să i-o port acestui om. Vreau să multumesc celor de la alte partide - PC, UDMR, PRM, PIN, PNG, sindicate, patronate şi revoluţionari. Am avut dreptate când de luni de zile vorbim de unitate, am avut dreptate când de luni de zile vorbesc de nevoia de a lupta. Victoria mea este victoria normalităţii, victoria bunului simţ. Vreau să mulţumesc celui care a condus România, în ultimii 5 ani, domnul Traian Băsescu”, a spus liderul PSD.

„De mâine începe munca adevărată. Vom avea în câteva zile un guvern Johannis, pe o majoritate puternică şi cu un plan puternic de luptă împotriva crizei. De astăzi sunt preşedintele tuturor românilor, al celor care m-au votat şi al celor care nu m-au votat. Şi-i voi trata pe toţi cu egal respect”, a mai spus Mircea Geoană.

Liderul PSD a fost urmat pe perioada declaraţiilor făcute de Gigi Becali, aflat la câţiva paşi distanţă, în mulţime.

Băsescu: „Am câştigat!”

Traian Băsescu a declarat că îi asigură pe români că a câştigat alegerile, adăugând că sondajele reale de la ora 19:00 arătau că l-a depăşit pe Mircea Geoană.

„Vă asigur că şi de această dată, ca şi în 2004, puteţi avea deplină încredere în ceea ce vă spun: am câştigat!”, le-a spus Băsescu susţinătorilor săi, într-un discurs început înainte de ora 21:00. El a cerut electoratului său să stea „liniştit” între ora 21:00 şi până la numărătoarea voturilor şi să fie convins că rezultatele finale nu vor fi fraude pentru că la „BEC este o echipă de oameni care trebuie să dea un rezultat corect”.

„Eu cred că astăzi, prin votul lor, românii i-au dat dreptate lui Brucan. Au trecut cei 20 de ani de tranziţie şi am învăţat pe deplin democraţia”, a spus Băsescu.

Crin Antonescu: „Sper să începem un capitol nou în istoria României”

Crin Antonescu l-a felicitat pe Mircea Geoană pentru rezultatele opţinute potrivit ultimului exit poll. „Sper să începem un capitol nou şi bun în istoria României. Le mulţumesc în numele partidului meu şi în numele meu tuturor celor care au venit la vot, indiferent de ceea ce au votat, pentru că şi-au exercitat dreptul aşa cum este democratic. Mulţumesc mult celor care au înţeles că este nevoie de schimbare şi care prin votul lor au eliberat România şi i-au dat o şansă pe care noi, oamenii politici, nu avem voie să o ratăm”, a declarat Crin Antonescu. Acesta a mai adăugat că în frunte cu Mircea Geoană se va reconstrui economia ţării.

„Îi rog pe colegii de partid să stea pe metereze şi să păzească voturile oamenilor pentru a avea un rezultat corect şi pentru a putea face un guvern şi pentru a putea trece la treabă”, a mai spus Crin Antonescu.

Băsescu: „Nu voi accepta niciun fel de respingere a rezultatelor de la BEC”

Preşedintele Traian Băsescu declarat, duminică seară, la OTV, că nu va accepta niciun fel de respingere a rezultatelor scrutinului prezidenţial obţinute prin numărarea voturilor la BEC.

„Nu voi accepta niciun fel de respingere a rezultatelor finalizate prin numărarea voturilor la Biroul Electoral Central. Suntem stat democratic. Cine se poate gândi la a scoate oamenii în stradă? Au vorbit cei care se tem că pierd”, a spus Traian Băsescu.

El a menţionat că, pentru a preveni „jocurile” pe care încercau să le facă unele posturi TV, a anunţat că nu va scoate pe nimeni în stradă. Băsescu a precizat că, după ce rezultatele vor fi finalizate şi victoria sa va fi oficială, va exista din partea sa un comportament democratic.

Băsescu a mai afirmat că, potrivit „informaţiilor de etapă ale caselor de sondaje”, la ora 15:00, benficiind de votul în mediul rural şi al vârstnicilor, Mircea Geoană îl conducea cu şase procente. Potrivit lui Băsescu, la ora 19:00, Mircea Geoană se afla cu puţin în urma sa.

„Mai erau două ore, plus votul din dispora”, a afirmat Băsescu. El a susţinut că se aşteaptă la cel puţin 70% din voturile exprimate în disapora, ceea ce, ca rezultat final, va însemna, în opinia sa, puţin sub 1% din voturile totale.

sursa:www.capital.ro

parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 13:35 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

Cazare Brasov