Efectele taxei fast-food: preţul alimentelor creşte cu 20% şi dispar 36.000 de angajaţi



Introducerea taxei fast-food ar putea duce la creşterea cu peste 20% a preţului la alimente, dar şi la disponibilizarea a peste 36.000 de salariaţi.

Reprezentanţilor patronatelor din industria alimentară avertizează că această taxă se va putea aplica oricăror produse alimentare pentru că proiectul de act normativ este mult prea abstract.

“Taxa pe alimente nu se referă la produsele fast-food, practic orice produs va putea fi impozitat pentru că reglementarea Ministerului Sănătăţii este foarte largă. Se prevede că alimentele cu o cantitate crescută de sare, zahăr, grăsimi sau aditivi alimentari vor fi taxate.

În acest fel, toate brânzeturile, de la telemea, la burduf, dar şi smântâna sau untul vor fi impozitate pentru că au sare şi grăsime. În cazul preparatelor din carne este şi mai clar pentru că toate au aceste ingrediente în cantitate mare. Apoi sunt vizate dulceţurile, compoturile, mierea, dar şi unele fructe, care au o cantitate crescută de zahăr.

În schimb sunt produse fast-food care nu se încadrează, cum este hamburgerul, căruia dacă îi scoţi maioneza nu mai are conţinut ridicat de grasimi sau sare”, a explicat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

20% din salariaţii industriei alimentare vor intra în şomaj

Preţul alimentelor ar creşte în medie cu peste 20%, dar vor fi produse al căror preţ va fi majorat şi cu mai mult de 30%, a precizat Minea în cadrul unei dezbateri publice privind introducerea taxei fast-food.

“Cifra de afaceri din industria alimentară a fost în 2009 de 10,5 miliarde euro, dar a inclus şi vinul, berea şi apa minerală, care nu vor fi taxate. Astfel, cifra impozabilă este de aproximativ opt miliarde euro, iar Ministerul Sănătăţii vrea să obţină un beneficiu de un milliard euro, adică va fi aplicată o taxă de 20%. În consecinţă, şi produsele alimentare se vor scumpi cu acest procent pentru că orice impozit este reflectat în preţ şi suportat de consummator”, a spus Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

La rândul său, preşedintele Federaţiei din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, a adăugat că introducerea taxei ar putea duce la la disponibilizarea a circa 20% din personalul din industrie, adică peste 36.000 de persoane.

Cuantumul taxei nu a fost încă stabilit

Taxa pe fast-food va fi percepută începând cu luna martie 2010 şi impusă companiilor care produc, importă sau prepară produse tip fast-food, de patiserie-cofetărie, snacksuri, chipsuri, precum şi băuturi răcoritoare, cuantumul contribuţiei urmând să fie stabilit prin negocieri cu firmele respective.

Taxa va fi plătită de toate persoanele juridice care produc, importă sau prepară alimente nerecomandate cu conţinut crescut de sare, grăsimi, zahăr şi cu aditivi alimentari, iar în această categorie vor fi incluse produsele tip fast food, produse de patiserie-cofetărie, snacksuri şi chipsuri, precum şi băuturile răcoritoare, cu excepţia apei plate îmbuteliate sau apei minerale îmbuteliate şi a sucurilor naturale proaspete din fructe şi legume.

Lista completă a produselor alimentare considerate nerecomandate din cauza conţinutului crescut de sare, grăsimi, zahăr, precum şi cu aditivi alimentari va fi aprobată prin hotărâre de guvern, conform proiectului de lege care introduce taxa fast-food.

Cuantumul contribuţiei va fi stabilit prin negocieri între Ministerul Sănătăţii şi companii. "În stabilirea taxei s-a pornit de la cifra pe care statul doreşte să o încaseze, adică un miliard euro. Vom vedea cum va fi stabilită practic această taxă", a spus Minea.


sursa:www.capital.ro

Posted on 15:56 by Dl. Calin and filed under | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov