Vesti din ce in ce mai proaste!


Scaderea economica de 6,5% anuntata de Guvern, si nu de minus 4% cat se estimase anterior, ar putea avea efecte dramatice asupra populatiei. Vorbim de scaderea puterii de cumparare si, mai grav, de cresterea somajului.

Numarul romanilor fara un loc de munca s-ar putea dubla in 2009, fata de 2008.
Numarul oficial al somerilor a fost in decembrie de 400.000 si a urcat in luna mai la 526.000. Comisia Europeana a revizuit in crestere prognoza de somaj pentru Romania, la 800.000, insa situatia ar putea fi si mai dramatica daca economia nu isi revine. Unele prognoze, mai apropiate de adevar, indica un numar al somerilor de peste un milion si doua sute de mii la finele anului 2009.
Scaderea economica ne va afecta si la buzunar. Scaderea economica anuntata de ministrul Finantelor ar fi putut fi evitata prin sprijinirea cu predilectie a agriculturii, potrivit unor specialisti.
Industria, comertul si intermedierile financiare sunt, de obicei, domeniile cel mai grav afectate de scaderea economiei. Iar cei care lucreaza aici sunt primii amenintati de pierderea locului de munca.

Un declin economic previzibil!
Un bilant verosimil al crizei economice mondiale arata ca in Romania si-au pierdut locul de munca peste 120.000 de persoane de la inceputul acestui an. Cei mai multi dintre acesti romani nu prea mai au sanse de a gasi un nou loc de munca. Lipsa banilor si vanzarile scazute i-au determinat pe patroni sa renunte la angajari chiar daca aveau nevoie de personal. Dovada ca in acest an au fost scoase la concurs cu 80% mai putine locuri de munca decat in 2008. Marile companii de pe piata au fost si ele zdruncinate de criza. Declinul este determinat, in principal, de scaderi mai accentuate din industrie si agricultura. In ultima vreme s-a constatat o inrautatire vizibila a situatiei din industria grea, textila, chimica, precum si a transporturilor si a comertului cu amanuntul. Lipsa de dialog cu partenerii sociali, precum si cea de profesionalism a actualului Guvern vor face ca romanii sa plateasca foarte scump toate masurile incoerente, rupte de realitate, marcate de interese politice.

Situatia Romaniei este critica
In conditiile in care productia industriala a tarii a inregistrat derapaje record in primele sase luni ale anului, 13, respectiv 6%, pare fireasca reducerea drastica a activitatii in acest domeniu. Implicit sufera si comertul, deoarece numarul comenzilor a scazut destul de alarmant. Falimentele in lant, generate, printre altele, si de aplicarea impozitului forfetar, au condus la oprirea activitatilor multor companii. Falimentele, trebuie sa spunem, au crescut cu aproape 60% in acest an. Cele mai multe au fost inregistrate in industria textila (prin lipsa de comenzi) si cea chimica, aceasta din urma functionand la doar 10% din capacitate. Situatia economica din Romania este evaluata drept critica, iar asteptarile expertilor financiari privind perspectivele economiei in urmatoarele sase luni au redevenit negative in luna iunie, scazand cu 13,9 puncte, la -2,2 puncte, fata de luna mai, potrivit institutului german ZEW.
Perceptia analistilor referitoare la situatia actuala s-a imbunatatit cu 1,1 puncte, insa ramane critica, la un nivel negativ foarte ridicat, respectiv -68,1 puncte, se arata intr-un comunicat al institutului.

sursa:www.cronicaromana.ro
Posted on 21:44 by Dl. Calin and filed under , , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov