Cele mai ieftine computere performante de pe piaţa autohtonă

Bătălia dintre Intel şi AMD pe segmentul desktopurilor mainstream a fost relansată odată cu noua generaţie de procesoare cu patru nuclee, Core i5 şi Core i7.

Intel se află în plină ofensivă, cu schimbarea întregii game de procesoare, pentru a pune din nou la distanţă principalul său competitor, AMD, care se apropiase din nou, periculos, deţinând controlul în segmentul computerelor dedicate maselor largi de utilizatori.

 În noiembrie anul trecut, procesoarele Intel Core i7 din seria 900, pe microarhitectură Nehalem, cu o platformă ce include chipsetul plăcii de bază X58, îşi făceau debutul pe piaţă, urmate de primele computere ultraperformante ce aveau să le încorporeze, dedicate gamerilor înrăiţi şi utilizatorilor high-end de aplicaţii grafice sau programe care necesită putere mare de calcul. Singura problemă: pentru performanţele de top asigurate de procesoartele Core i7 trebuie plătit un preţ pe măsură. Pe piaţa românească, un astfel de calculator, produs local, pleacă de la 7.000 de lei. De exemplu, din seria de PC-uri Diablo a producătorului Flamingo, vârful de gamă (666 GXi) costă aproape 12.000 lei.

 Păstrând aceeaşi arhitectură, Intel a scos recent pe piaţă o nouă serie de procesoare (nume de cod Lynfield), din seriile Core i7-800 şi Core i5. Un nou chipset al plăcii de bază (P55 Express) şi o nouă interfaţă electrică de conectare cu placa de bază şi componentele sistemului (socket LGA 1156) sunt, alături de optimizarea proceselor interne, principalele coordonate care aduc performaţe apropiate de cele ale seriei Core i7-900, la un nivel de preţ accesibil şi utilizatorilor obişnuiţi.

Atac direct la AMD Phenom

 Vedetei noii game de procesoare cu patru nuclee, Core i5 (2,66 GHz frecvenţă, 199 de dolari), îi lipseşte, faţă de fraţii mai mari, Core i7-860 (2,80 GHz, 285 dolari) şi i7-870 (2,93 GHz, 555 dolari), tehnologia hyper-threading, dar este capabil de Turbo Boost. A ajuns la statutul de vedetă după ce mai multe teste derulate după lansare de reviste şi site-uri de specialitate l-au desemnat procesorul cu cel mai bun raport preţ/performanţă. Acest atribut fusese deţinut de rivalul AMD Phenom II X4. Rezultatul optimizărilor operate de Intel, care au adus arhitectura Nehalem în segmentul mainstream, se traduce prin faptul că, peste pragul de 3.000 de lei poţi avea un sistem de calcul cu performanţe pe gustul gamerilor pretenţioşi. „Există percepţia că, într-un sistem dedicat jocurilor sau graficii, placa video este singurul lucru care contează. Ei bine, noile procesoare arată că nu e chiar aşa“, spune Darius Wittek, Enterprise Technology Specialist la Intel. În cadrul unei demonstraţii la lansarea noilor procesoare, acesta a folosit PC-uri cu configuraţie identică, cu placă video ATI Radeon 4770, la care doar procesoarele erau diferite. Faţă de generaţia anterioară, Intel Core 2 Quad Q,, noile chipuri aduc o îmbunătăţire a performanţelor de gaming cu până la 56%. Dintre acestea, Core i5 s-a dovedit cu 32% mai rapid în jocuri şi cu 17% mai performant la rularea de aplicaţii video şi audio. După ce procesoarele au ajuns în rafturile distribuitorilor, pe parcursul acestei luni au intrat pe piaţa autohtonă şi primele computere bazate pe noua tehnologie. Maguay a fost producătorul local care a anunţat primul, chiar în ziua prezentării procesoarelor, două sisteme, GamePower WB-2600 (cu Intel Core i5-750, la 590 euro fără TVA) şi GamePower KG-2900 (Core i7-860, la 920 euro fără TVA). La eMag, sistemul Serioux Extreme cu Intel Core i5 costă 5.551 lei, iar PC Fun a scos pe piaţă seria Noble cu noile procesoare: Noble 5 (Intel Core i5-750, memorie 2048Mb, HDD 500 GB) costă 3.398 lei, iar Noble 7 (Core i7-860, memorie 4096Mb, HDD 1 TB), 4.998 lei.

sursa:www.capital.ro

parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 12:08 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov