CCR a decis: Vor fi renumarate voturile declarate nule


CCR a decis astazi reexaminaea si renumararea celor 138.476 de buletine nule de vot in condtiile in care diferenta care l-a plasat pe Traian Basescu pe primul loc este de numai 70.048 de voturi.

In urma desfasurarii lucrarilor din data de 11 decembrie 2009, Plenul Curtii Constitutionale, in temeiul art.146 lit.f) din Constitutie, art.2 alin (2) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei si al art.77 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, cu majoritate de voturi, a hotarat reexaminarea buletinelor de vot nule si renumararea acestora de catre Biroul Electoral Central pentru a se stabili daca exista diferente intre datele consemnate in procesul-verbal si realitatea constatata, relateaza NewsIn. Hotararea este definitiva si se comunica Biroului Electoral Central.


Reactii la cald


  • Basescu: Mi se pare corect ca s-a dat curs solicitarii PSD de a numara voturile anulate
Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa decizia CCR privind renumararea si reexaminarea voturilor nule de catre BEC, ca i se pare corect sa s-a dat curs solicitarii PSD de numarare a voturilor nule, ca nu este "nimic anormal, este in lege si este constitutional". "Cred ca este normal avand in vedere reclamatiile pe care le-a facut PSD. Este normal si democratic", a spus Basescu, la Bruxelles. Intrebat daca are emotii in legatura cu aceasta decizie, Basescu a spus: "In general, sunt un om calm".

  • Videanu: Renumararea voturilor nu va face altceva decat sa confirme rezultatele actuale
Prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu este de parere ca renumararea voturilor nule dispusa de catre Curtea Constitutionala nu va face decat sa reconfirme rezultatul actual al scrutinului, precum si corectitudinea procesului electoral. Liderul democrat-liberal a precizat ca partidul sau va participa la renumararea voturilor nule respectand astfel decizia judecatorilor Curtii. "PDL respecta decizia Curtii Constitutionale si va participa la renumararea voturilor. Cu onestitate credem ca este o decizie venita in ideea de a elimina orice suspiciune cu putinta in privinta procesului electoral", a declarat Videanu dupa anuntarea deciziei CCR.

Acesta sustine ca renumararea nu mai poate schimba castigatorul alegerilor prezidentiale din acest an. "Parerea mea este ca renumararea voturilor nule va confirma ca procesul electoral a fost unul corect, in limitele a ceea ce s-a intamplat in toate procesele electorale. N-am niciun fel de emotie pentru ca procesul electoral s-a desfasurat in conditii normale. Nu pot sa spun ca a fost un proces electoral ideal, de aceea renumararea voturilor nu va face decat sa reconfirme rezultatele din momentul de fata", a spus Videanu.

Intrebat cum comenteaza faptul ca la renumararea voturilor nule din Vaslui au fost descoperite voturi valabil exprimate in favoarea lui Mircea Geoana, Videanu a raspuns: "Din cate stiti, foarte multe n-aveau decat un cerc si n-aveau stampila "votat" pe ele, de aceea eu sunt extrem de rezervat in gasirea unor solutii care sa schimbe rezultatul alegerilor."

  • Boc: Decizia trebuie respectata, aplicata si eliminata orice suspiciune de frauda
Premierul Emil Boc a declarat ca decizia CCR "trebuie privita cu calm", "trebuie respectata, aplicata si eliminata orice suspiciune cu privire la fraudarea alegerilor". "Decizia trebuie privita cu calm si respectata ca atare. Eu personal cred ca este bine sa se elimine orice suspiciune cu privire la fraudarea alegerilor si din acest punct de vedere ea trebuie dusa la indeplinire prin structura pe care Curtea o va decide, pentru ca avem nevoie, pe de o parte, sa se valideze niste alegeri corecte, asa cum asteapta toti romanii, si, daca s-ar putea sa nu treaca nici foarte mult timp, ar fi iarasi si mai bine pentru ca avem nevoie de stabilitate politica, de stabilitate guvernamentala si de a incheia episodul alegerilor prezidentiale. In concluzie, decizia trebuie respectata, aplicata si eliminata orice suspiciune cu privire la fraudarea alegerilor pentru ca avem convingerea ca ele s-au desfasurat corect, iar acest lucru trebuie confirmat", a spus Boc la postul public de radio.

  • Orban: CCR trebuie sa ceara si codurile numerice personale ale tuturor votantilor
Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban spera ca aceasta pronuntare sa nu fie una "formala", ci bazata pe probe, solicitand Curtii sa ceara si codurile numerice personale ale tuturor votantilor. "Aceasta Curte Constitutionala, daca vrea sa salveze democratia, sa ceara toate codurile numerice ale celor care au votat atat in sectiile obisnuite, cat si in sectiile speciale si in sectiile din strainatate pentru a face comparatia si pentru a verifica numarul de voturi duble, o data, in al doilea rand numarul persoanelor fara identitate care au votat", a declarat Orban.

El a adaugat ca, daca se vrea "salvarea democratiei", decizia Curtii nu trebuie sa fie una "formala, dictata de ratiuni conjucturale", ci sa fie o pronuntare bazata pe adunarea de probe. "Va pun o intrebare simpla: daca se gaseste ca peste 150.000 de coduri numerice ale unor persoane care au votat nu exista, nu vi se pare ca e o frauda evidenta? Mie mi se pare ca e o frauda", a completat Orban.
  • Duvaz: Decizia CCR de renumarare a voturilor nule este un pas bun, cerem compararea CNP-urilor

Purtatorul de cuvant al PSD,Bogdan Niculescu Duvaz considera ca decizia CCR de renumarare a voturilor nule este una intermediara si un pas in ancheta privind alegerile prezidentiale iar PSD cere descoperirea voturilor multiple si prezentarea declaratiilor pe propria raspundere din diaspora.

"Este o decizie intermediara, de fapt este o hotarare in legatura cu ancheta, decizia va fi daca se reia scrutinul din al doilea tur la alegerile prezidentiale. In vederea fundamentarii acestei decizii Curtea a cerut, la solicitarea noastra, primul lucru, renumararea voturilor nule in urma probelor pe care le-am adus ca foarte multe voturi nule de fapt au fost trecute nule fara sa fi fost necesar, au fost anulate voturi pe care le primise candidatul Mircea Geoana. Ni se pare ca este un pas bun in lamurirea si clarificarea fraudarii alegerilor din turul doi", a spus Duvaz.

El a precizat ca cel mai important lucru este sa fie aduse la Bucuresti toate declaratiile pe propria raspundere pe care trebuiau sa le completeze alegatorii din strainatate si numararea acestora pentru a se vedea daca se ridica la numarul voturilor exprimate. "Avem informatia ca in consulatele romanesti se incearca completarea acestor declaratii pe proprie raspundere si acuma, pentru ca sa justifice numarul de voturi care de fapt nu pot fi justificate. Facem un apel consulatelor romanesti sa opreasca, daca exista tentative de a face aceste declaratii ulterior zilei votului pentru ca ele reprezinta falsuri", a mai declarat social-democratul.

De asemenea, Duvaz a mai sustinut ca in opinia social-democratilor "foarte multe dintre voturile din strainatate" ar fi fost adaugate dupa ziua de 6 decembrie si ca au "certitudinea ca aceste declaratii (pe proprie raspundere, n.r.) nu exista sau ca sunt facute in numele unor cetateni care sunt inscrisi la consulate ca fiind cetateni romani rezidenti in tarile respective".

Totodata, purtatorul de cuvant al PSD a spus ca este "extrem de important ca in procesul de lamurire a corectitunii alegerilor sa se compare toate CNP-urile din sectiile speciale cu cele din sectiile normale din Romania". "Este obligatoriu ca acestea sa fie comparate si nu este un efort prea mare sa se faca aceasta comparatie", a mai sustinut Duvaz, precizand ca a fost depusa inclusiv la CCR o astfel de solicitare.
"Va garantez ca numai renumararea voturilor din strainatate va anula diferenta pe care la ora asta Traian Basescu o are fata de contracandidatul sau Mircea Geoana", a apreciat Duvaz.

sursa:www.9am.ro
Posted on 00:26 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov