Concurenţa amendează 48 de firme pentru formarea unui cartel pe piaţa pâinii


Consiliul Concurenţei a amendat cu 6,3 milioane de lei lei 48 de societăţi care activează pe piaţa pâinii din judeţele Vrancea şi Maramureş pentru creşterea artificială a preţului pâinii, a anunţat, joi, instituţia.

„În urma investigaţiei pe piaţa pâinii din Judeţul Vrancea, Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amendă în valoare de 5.6 milioane de lei lei, un număr de 31 de societăţi comerciale pentru fixarea preţului de vânzare. Aproape toţi agenţii economici au practicat un nivel de preţ de aproximativ 2,13 lei pentru un kilogram de pâine albă, faţă de un preţ mediu 1,56 lei/kg înainte de formarea cartelului”, se arată într-un comunciat al instituţiei.

Potrivit Consiliului Concurenţei, prejudiciul adus de firmele care au format cartelul în judeţul Vrancea a fost estimat la 8,33 milioane de lei.

În judeţul Maramureş, autoritatea de concurenţă a amendat 17 societăţi comerciale pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale având ca obiect fixarea unui nivel minim al preţului pâinii albe. Valoarea totală a amenzilor aplicate în acest caz este de 624.000 lei.

Asociaţia Comercianţilor Depozitari de Cereale stabilea preţurile

Instituţia a mai amendat şi Asociaţia Comercianţilor Depozitari de Cereale din România cu 8% din veniturile înregistrate în 2008 (8.185 lei) pentru stabilirea şi transmiterea unor nivele de tarife ce trebuiau aplicate de către membrii acesteia pe piaţa serviciilor de depozitare a grâului din zona de Sud - Sud–Est şi zona de Vest ale României

De asemenea, Consiliul Concurenţei a decis sesizarea organelor de cercetare penală în cazul fostului preşedinte al Asociaţiei Comercianţilor Depozitari de Cereale, Ioan Scurteli, “pentru rolul determinant în conceperea şi organizarea unor fapte ce încalcă legea concurenţei”.

sursa:www.capital.ro

Posted on 14:31 by Dl. Calin and filed under | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov