Inversare de situaţie: numărătoarea parţială a BEC îl dau câştigător pe Băsescu


UPDATE: Rezultatele anunţate de Biroul Electoral Cetntral (BEC), la ora 11:00 confirmă câştigarea alegerilor de către Traian Băsescu. Candidatul susţinut de PDL a obţinut 50,37% din voturi, iar Mircea Geoană - 49,62%. Au fost centralizate voturile din 99,13% din secţiile de votare.

Citeşte şi Ce planuri aveau cei doi candidaţi pentru economia României.

Numărătoarea finală paralelă a PDL

Adriean Videanu a anunţat, cu câteva minute înainte de ora 11:00, rezultatele finale ale numărătorii paralele a voturilor realizate de PDL: Băsescu conduce cu 50,33%, având 69.827 de voturi în plus faţă de Mircea Geoană. Videanu a declarat că, în viziunea sa, România are nevoie de un guvern de dreapta, sugerând, voalat, că ar dori o alianţă cu PNL. Declaraţii similare a făcut şi Traian Băsescu după primul tur de scrutin, însă PNL a optat pentru coaliţia cu PSD. Azi, la ora 17:00, conducerea PDL se va întâlni pentru a discuta pe tema alianţelor politice posibile.

BEC ora 8:00

Rezultatele parţiale anunţate de BEC la ora 8:00 îl dau câştigător pe Traian Băsescu. Rezultatele exit-poll-urilor, care îl dădeau câştigător pe Geoană au fost infirmate (avansul candidatului PSD fiind în marja de eroare).

După centralizarea datelor din 95,4% din cele 21.706 secţii de votare, Traian Băsescu conduce cu 50,43% din voturi. Acesta are 86.926 de voturi în faţa lui Mircea Geoană.

Partidele şi-au numărat voturile azi-noapte

Numărătorile paralele ale partidelor indică rezultate diferite. Traian Băsescu conduce în numărătoarea PDL, iar Mircea Geoană în cea a PSD.

Viorel Hrebenciuc a anunţat la ora 6:00că, după centralizarea datelor din 80,7% din secţii, Mircea Geoană conduce cu 50,3%.

Numărătoarea PDL îl dă însă câştigător pe Traian Băsescu. Potrivit lui Adreian Videanu, preşedintele Băsescu ar câştiga un nou mandat, cu 50,14% din voturi. Potrivit liderului PDL, rezultatul se bazează pe numărătoare din toate secţiile de votare din România, rămânând de centralizat rezultatele din 96 de secţii de votare din diaspora. Astfel, conform numărătorii paralele a PDL prezentate de Videanu, preşedintele conduce în cursa electorală, având un avans de 29.354 de voturi, reprezentând 0,28 la sută din total.

Hrebenciuc ameninţă cu invalidarea alegerilor

Şeful campaniei pentru prezidenţiale a PSD, Viorel Hrebenciuc, a anunţat, luni dimineaţă, că liderii partidului au decis să ceară reprezentanţilor formaţiunii în Birourile Electorale Judeţene (BEJ) să nu semneze procesele verbale cu rezultatele alegerilor, având în vedere incidentele semnalate.

Liderul social-democrat a dat şi câteva exemple de judeţe unde există „diferenţe imense” între datele pe care PSD le avea la dispoziţie şi rezultatele înregistrate oficial. Acestea sunt, potrivit lui Hrebenciuc, Arad, Timiş, Cluj, Alba, Maramureş şi Olt.

VEZI AICI CUM A DECURS ZIUA DE IERI

Exit-poll-urile îl dădeau câştigător pe Geoană

După comunicarea datelor exit-poll-urilor de la ora 21:00, diferenţele dintre cei doi candidaţi au mai scăzut, dar nu atât de mult încât să se schimbe liderul: Mircea Geoană ar fi viitorul preşedinte al României

Diferenţa dintre Mircea Geoană şi Traian Băsescu a scăzut la 2,4 procente în exit poll-ul Insomar cu rezultatele de la ora 21, de la momentul închiderii urnelor, liderul PSD fiind cotat cu 51,2%, iar actualul preşedinte - cu 48,8% din voturi. Iniţial, la exit-poll-ul care lua în calcul doar opţiunile exercitate până la ora 19, scorul era 51,6%-48,4%, în favoarea lui Mircea Geoană.

Rezultatele exit-poll-ului CCSB, de la ora 21, îl dau pe Geoană câştigător cu 51%, faţă de 49% Băsescu, diferenţa dintre cei doi scăzând cu 0,2 puncte, faţă de estimarea de la ora 19.00. Cel de-al treilea exit-poll, făcut de CURS pentru TVR, arată la ora 21 că Mircea Geonă are 50, iar Băsescu 49,3%

Cum arătau datele orei 19:00

Traian Băsescu a fost ales de 48,4% dintre cei care s-au prezentat la vot până la ora 19:00, iar contracandidatul său, Mircea Geoană, a obţinut 51,6%, potrivit rezultatelor sondajului exit-poll realizat de Insomar şi prezentat de Realitatea TV. Candidatul alianţei PSD-PC, sprijinit de liberali, a obţinut 51,2% iar actualul şef al statului 48,8%, conform exit-poll-ului realizat de CCSB pentru postul TV Antena 3. Sondajul CURS, prezentat de TVR, îl dă pe Geoană cu 50, 8%, iar pe Băsescu cu 49,2%. Amintim că sondajele de acum nu iau în calcul opţiunile exprimate în ultimele 2 ore ale procesului electoral, între orele 19:00 şi 21:00.

Geoană: „Împreună am învins!”

„Împreună am învins! E o noapte frumoasă pentru democraţia românească. E o victorie muncită, am avut şi emoţii. Vreau să vă mulţumesc tuturor. Vreau să mulţumesc celor care şi-au pus încrederea în mine. Este victoria lui Crin în aceeaşi măsură în care e victoria mea. Ceea ce am făcut în aceste 2 săptămâni reprezintă o prietenie şi o datorie de suflet pe care o să i-o port acestui om. Vreau să multumesc celor de la alte partide - PC, UDMR, PRM, PIN, PNG, sindicate, patronate şi revoluţionari. Am avut dreptate când de luni de zile vorbim de unitate, am avut dreptate când de luni de zile vorbesc de nevoia de a lupta. Victoria mea este victoria normalităţii, victoria bunului simţ. Vreau să mulţumesc celui care a condus România, în ultimii 5 ani, domnul Traian Băsescu”, a spus liderul PSD.

„De mâine începe munca adevărată. Vom avea în câteva zile un guvern Johannis, pe o majoritate puternică şi cu un plan puternic de luptă împotriva crizei. De astăzi sunt preşedintele tuturor românilor, al celor care m-au votat şi al celor care nu m-au votat. Şi-i voi trata pe toţi cu egal respect”, a mai spus Mircea Geoană.

Liderul PSD a fost urmat pe perioada declaraţiilor făcute de Gigi Becali, aflat la câţiva paşi distanţă, în mulţime.

Băsescu: „Am câştigat!”

Traian Băsescu a declarat că îi asigură pe români că a câştigat alegerile, adăugând că sondajele reale de la ora 19:00 arătau că l-a depăşit pe Mircea Geoană.

„Vă asigur că şi de această dată, ca şi în 2004, puteţi avea deplină încredere în ceea ce vă spun: am câştigat!”, le-a spus Băsescu susţinătorilor săi, într-un discurs început înainte de ora 21:00. El a cerut electoratului său să stea „liniştit” între ora 21:00 şi până la numărătoarea voturilor şi să fie convins că rezultatele finale nu vor fi fraude pentru că la „BEC este o echipă de oameni care trebuie să dea un rezultat corect”.

„Eu cred că astăzi, prin votul lor, românii i-au dat dreptate lui Brucan. Au trecut cei 20 de ani de tranziţie şi am învăţat pe deplin democraţia”, a spus Băsescu.

Crin Antonescu: „Sper să începem un capitol nou în istoria României”

Crin Antonescu l-a felicitat pe Mircea Geoană pentru rezultatele opţinute potrivit ultimului exit poll. „Sper să începem un capitol nou şi bun în istoria României. Le mulţumesc în numele partidului meu şi în numele meu tuturor celor care au venit la vot, indiferent de ceea ce au votat, pentru că şi-au exercitat dreptul aşa cum este democratic. Mulţumesc mult celor care au înţeles că este nevoie de schimbare şi care prin votul lor au eliberat România şi i-au dat o şansă pe care noi, oamenii politici, nu avem voie să o ratăm”, a declarat Crin Antonescu. Acesta a mai adăugat că în frunte cu Mircea Geoană se va reconstrui economia ţării.

„Îi rog pe colegii de partid să stea pe metereze şi să păzească voturile oamenilor pentru a avea un rezultat corect şi pentru a putea face un guvern şi pentru a putea trece la treabă”, a mai spus Crin Antonescu.

Băsescu: „Nu voi accepta niciun fel de respingere a rezultatelor de la BEC”

Preşedintele Traian Băsescu declarat, duminică seară, la OTV, că nu va accepta niciun fel de respingere a rezultatelor scrutinului prezidenţial obţinute prin numărarea voturilor la BEC.

„Nu voi accepta niciun fel de respingere a rezultatelor finalizate prin numărarea voturilor la Biroul Electoral Central. Suntem stat democratic. Cine se poate gândi la a scoate oamenii în stradă? Au vorbit cei care se tem că pierd”, a spus Traian Băsescu.

El a menţionat că, pentru a preveni „jocurile” pe care încercau să le facă unele posturi TV, a anunţat că nu va scoate pe nimeni în stradă. Băsescu a precizat că, după ce rezultatele vor fi finalizate şi victoria sa va fi oficială, va exista din partea sa un comportament democratic.

Băsescu a mai afirmat că, potrivit „informaţiilor de etapă ale caselor de sondaje”, la ora 15:00, benficiind de votul în mediul rural şi al vârstnicilor, Mircea Geoană îl conducea cu şase procente. Potrivit lui Băsescu, la ora 19:00, Mircea Geoană se afla cu puţin în urma sa.

„Mai erau două ore, plus votul din dispora”, a afirmat Băsescu. El a susţinut că se aşteaptă la cel puţin 70% din voturile exprimate în disapora, ceea ce, ca rezultat final, va însemna, în opinia sa, puţin sub 1% din voturile totale.

sursa:www.capital.ro

parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 13:35 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov