Ce vor face vânzătorii de case în 2010? Nimic!


Deşi câţiva dezvoltatori afirmă că vor mai lansa proiecte la anul, tendinţa pieţei este mai degrabă de stagnare, iar preţurile au scăzut cu 40% în 18 luni.

Situaţia în care se află piaţa rezi­denţială la sfârşitul acestui an nu prea dă speranţe pentru un 2010 cu rezultate mai bune. Vânzările sunt sub jumătate faţă de media anilor trecuţi, au fost livrate doar 37% dintre locuinţele ce ar fi trebuit să intre pe piaţă, iar investiţiile continuă să lipsească.

„Piaţa e delicată şi din punctul de vedere al vânzărilor, şi din cel al finanţării“, spune Romeo Căzănescu, directorul general al Conarg Real Estate, dezvoltator care a finalizat recent proiectul Răsărit de Soare din Titan, cu peste 1.000 de apartamente, din care au fost vândute circa trei sferturi. Conarg a beneficiat, la lansarea din 2008, de o ofertă bună pentru acea perioadă, reuşind să vândă circa 55% din apartamente în primele luni de la lansare. Restul de 20% au fost vândute în mai mult de un an.

„În ultimul timp, am vândut şi prin Prima Casă circa 20 de apartamente şi ne-am propus să finalizăm vânzările în circa şase luni“, continuă Căzănescu. În partea cealaltă a pieţei rezidenţiale, aşezat pe palierul scump, proiectul Lotus Cişmigiu, ce include 22 de apartamente, va fi livrat pe piaţă în 45-60 de zile, potrivit lui Avi Postelnik, CEO al dezvoltatorului cu capital israelian Smart Holding.

Oferte, stratageme, vânzări

 Vânzările merg însă cu destulă greutate, indiferente la optimismul, mai mult sau mai puţin real, afişat de unii dezvoltatori. Aşa că aceştia sunt nevoiţi să apeleze la diverse stratageme pentru atragerea clienţilor. În condiţiile în care nici reducerile de preţ, în unele cazuri cu până la 30%, nu au mers aşa cum se aştepta, aceştia încearcă să fie convingători prin oferte speciale.

Astfel, Anchor Grup, proprietarul şi developerul primelor două malluri din Capitală, Bucureşti Mall şi Plaza Romania, a iniţiat pe o perioadă determinată o ofertă prin intermediul căreia cumpărătorii de locuinţe din Incity, proiect cu 502 apartamente dezvoltat în apropiere de Bucureşti Mall, vor primi şi mobila necesară locuinţei. „Am vândut până acum ceva mai mult de jumătate din Incity, dar noi nu suntem presaţi de bănci. Am acoperit cele circa 70 de milioane de euro necesare, din fonduri proprii, deci putem aştepta până când piaţa se mai aşază“, spune Cinar Tuncer, director de vânzări al Anchor Grup. De asemenea, turcii au adăugat o nouă variantă: ofertă de vânzare pe doi ani. Cei interesaţi pot achita un avans de 25%, iar în termen de doi ani de la plata avansului, şi restul de 75%. Capcana constă însă în plata unei dobânzi lunare de 5,5%, care ar fi echivalentul unei chirii.

La anul, rămâne cum am stabilit

 „E greu de crezut că anul viitor se vor lansa prea multe proiecte rezidenţiale, dată fiind situaţia din piaţă“, arată Romeo Căzănescu. Cu toate acestea, Conarg a început construcţia proiectului Quadra 2, amplasat în zona Politehnica.

Tot de condiţiile din piaţă depinde şi lansarea de către Anchor Grup a unui nou proiect în apropiere de Incity. Şi israelienii de la Adma vor continua să lucreze în România la anul. „Avem proiecte viitoare de anvergură. Ne aşteptăm, însă, să plece mulţi investitori, se vor mai prăbuşi proiecte, dar situaţia se va redresa. România este o piaţă puternică şi stabilă; nevoia de locuinţe este mare, iar dezvoltatorii care înţeleg piaţa vor reuşi. Ciclicitatea pieţei imobiliare nu este nimic nemaiîntâlnit pe alte pieţe cu tradiţie“, susţine Asher Lax, directorul de marketing şi vânzări al Adama.

De altfel, lipsa banilor rămâne principalul impediment atât în dezvoltarea de proiecte noi, cât şi în ceea ce priveşte cumpărarea de locuinţe. Preţurile de vânzare rămân superioare în limite greu acceptabile pentru veniturile românilor, iar finanţarea bancară este greu de obţinut atât de către clienţi, cât şi de către vânzători. Şi aceasta chiar în condiţiile în care preţurile au scăzut cu 35%, iar analiştii estimează o nouă scădere cu circa 15% pentru 2010.

Şi dacă unii aleg să investească în continuare, alţii preferă să spună pas, măcar o perioadă. Scăderea drastică a ritmului vânzărilor a determinat mulţi dezvoltatori să-şi amâne sau chiar să-şi anuleze proiectele începute. Recent, fondurile de investiţii NBGI Private Equity sau Azora Europe au anunţat că se reorientează spre pieţe precum Polonia şi Cehia, amânând cel puţin un an dezvoltarea de proiecte în România.

Cu un potenţial de investiţii estimat la maximum 500 de milioane de euro, pentru anul viitor, speranţele pieţei imobiliare se amână mai degrabă pentru 2011, cu condiţia ca redresarea economi­ei să readucă interesul investitorilor.

 E greu de crezut că anul viitor se vor lansa prea multe proiecte rezidenţiale, dată fiind situaţia din piaţă.
Romeo Căzănescu, general manager Conarg

Răsărit de Soare este unul dintre puţinele proiecte rezidenţiale livrate pe piaţă anul acesta. Din cele peste 8.861 de locuinţe ce trebuiau livrate anul acesta, pe piaţă sunt doar 3.319.

Până în 2009, au fost anunţate 202 proiecte în Capitală, cu circa 121.936 unităţi locative. Din acestea au fost livrate doar 10.633 locuinţe, numărul estimat de locuinţe noi aflate la vânzare situându-se între 4.500 şi 5.000.

sursa:www.capital.ro

parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 20:24 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov