Armata americana intra in era robotilor de razboi

In aer sau pe pamant, dronele si robotii incep sa transforme modul cum se desfasoara razboaiele, iar armata americana recruteaza si ea astfel de luptatori care nu dorm niciodata si nu stiu ce e durerea, relateaza AFP.

Ultimele inovatii robotice au stat la loc de cinste saptamana aceasta, la un salon organizat de marina americana in Maryland (estul Statelor Unite). Printre acestea s-au numarat elicoptere fara pilot si un mic robot semanand cu Wall-E.
Elicopterul, MQ-8B Fire Scout, va fi dat in folosinta anul acesta pe o fregata, USS McInerney, pentru a ajuta la reperarea traficantilor de droguri in oceanul Pacific, potrivit marinei americane.

In ceea ce priveste robotul, Pakbot, acesta este capabil sa urce pe pietre, datorita senilelor sale, dar si sa recupereze si sa dezactiveze incarcaturi explozive, cu ajutorul unui brat teleghidat de soldatii care stau la adapost, in afara oricarui pericol. Circa 2.500 de exemplare sunt desfasurate deja in Irak si Afganistan, unde bombele artizanale amplasate de insurgenti provoaca cele mai multe decese in randul soldatilor americani. Este disponibila si o versiune usoara, cu o greutate de sase kilograme, transportabila in rucsac, a anuntat societatea care ii comecializeaza, iRobot.

"Cred ca suntem la inceputul unei revolutii teleghidate", a declarat Gary Kessler, care supravegheaza programele de construire avioanelor fara pilot pentru US Navy si pentru puscasii marini.

La fel ca si alti oficiali din Pentagon, el nu a ezitat sa compare aparitia acestor roboti cu cea a aeronavelor si tancurilor, noile tehnologii care au schimbat modul de a purta conflicte.

In 2003, armata americana nu avea aproape niciunul dintre acesti robti in arsenal. In prezent, numara cel putin 10.000 de dispozitive terestre si 7.000 de aparate de zbor fara pilot, de la mici Raven, care pot fi lansate cu mana, pana la imensul Global Hawk, un avion de spionaj cu o lungime de 13 metri si o anvergura a aripilor de 35 de metri, capabil sa zboare la inalta altitudine timp de 35 de ore.

US Air Force, reticenta initial fata de aceste aparate fara pilot, a anuntat ca antreneaza in prezent mai multi operatori de drone decat piloti pentru bombardiere si avioane de lupta. Astfel de sisteme teleghidate sunt prezente cu miile in Irak si Afganistan, spionand dusmanii din cer cu orele, detectand bombele artizanale sau lansand rachete, fara a pune in pericol viata soldatilor, arata NewsIn.

Dronele Predator si Reaper, inarmate cu rachete Hellfire de inalta precizie, desfasoara in mod regulat raiduri in zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, unde s-au refugiat insurgentii talibani si liderii al-Qaida. La inceputul lunii august, unul dintre aceste tiruri l-ar fi ucis pe liderul taliban pakistanez Baitullah Mehsud. Dar si un numar nedeterminat de civil a murit in urma acestor atacuri, potrivit autoritatilor pakistaneze.

Soldatii americani tineri par sa se adapteze cu usurinta la folosirea acestor roboti, controlati cu ajutorul unor joystickuri, a asigurari producatorul. "In zilele noastre, soldatii au crescut jucand jocuri video, cunosc astfel de dispozitive de control. Ceea ce reduce timp de pregatire pentru aceste sisteme", a explicat Charlie Vaida, de la iRobot.

sursa:www.9am.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 12:39 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov