Cresterea vanzarilor de case din China alimenteaza temerile privind formarea unei bule imobiliare
In perioada ianuarie-iulie, evolutia vanzarilor la nivelul intregului sector imobiliar a fost de 60,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, vanzarile de locuinte avansand cu 65,3%, arata un comunicat al biroului national de statistica din China.
"Piata imobiliara a intrat intr-o perioada sensibila, in contextul in care apar bule imobiliare in anumite regiuni", a declarat Qin Rui, analist in cadrul agentiei 5j5j din Beijing.
"In Beijing, preturile locuintelor nu mai sunt la indemana majoritatii locuitorilor", a adaugat acesta.
In iulie, in celelalte regiuni ale Chinei, preturile au crescut, asa cum arata datele oficiale publicate luni, datorita masurilor de relansare luate de guvern, informeaza NewsIn.
Preturile imobiliarelor in 70 dintre cele mai mari orase chineze au crescut cu 1% in luna anterioara, au anuntat intr-un comunicat Comisia nationala pentru dezvoltare si reforma si biroul national de statistica.
In iunie, cresterea a fost de 0,2%. Anterior, preturile inregistrasera o serie de scaderi pe o perioada de sase luni, incepand din decembrie, ca urmare a crizei economice mondiale si a politicii guvernamentale precedente, ce viza controlul preturilor si evitarea speculei.
In cele din urma, criza financiara mondiala a determinat guvernul sa renunte la aceste restrictii. Dupa luna octombrie, autoritatile au luat o serie de masuri pentru evitarea prabusirii pietei imobiliare.
Preturile caselor noi au crescut cu 0,3% in iulie, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, dupa o scadere de 0,6% in iunie, potrivit unui comunicat de presa.
China, statul cu cea mai mare contributie la cresterea economica globala, a depasit in iulie Japonia in ceea ce priveste valoarea pietei de capital, ocupand acum a doua pozitie, dupa implementarea unui pachet de stimuli de 4.000 miliarde yuani (585 miliarde dolari).
Economia chineza este singura dintre primele 10 la nivel mondial care continua sa creasca. Investitiile straine directe din China au scazut in iunie cu 6,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 8,96 miliarde dolari.
Totusi, China ramane una dintre principalele destinatii pentru investitiile straine si analistii prevad ca declinul se va inversa in lunile urmatoare, odata ce revenirea economica este confirmata.
Afluxul de valuta a contribuit in ultimii ani la formarea unor enorme rezerve valutare, cele mai mari din lume, acestea depasind la sfarsitul lunii iunie 2.000 miliarde dolari, a anuntat banca centrala chineza.
Rezervele valutare au crescut cu 178 miliarde dolari in al doilea trimestru, la 2.132 miliarde dolari. Cresterea o depaseste cu mult pe cea de 7,7 miliarde dolari inregistrata in trimestrul precedent.
sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu