Marea restructurare: Harta disponibilizarilor din ministere

Peste 10.000 de posturi bugetare vor fi desfiintate in urma restructurarii agentiilor guvernamentale, mii de angajati ai statului urmand a fi trimisi acasa pana la sfarsitul acestui an.

Ministerul Finantelor Publice: 477 posturi

Economii la buget: 500.000 lei/luna

Ministerul Finantelor Publice va desfiinta 50 de administratii teritoriale de la nivel comunal si orasenesc precum si 477 de posturi bugetate, economia facuta in urma acestor masuri fiind de 500.000 lei lunar.

"In urma consultarii cu expertii FMI am decis sa reorganizam activitatea ANAF. Vom desfiinta 477 de posturi, dintre care 440 erau ocupate si vom desfiinta 46 de administratii teritoriale la nivel comunal, respectiv cele care nu au trezorerii. Totodata, vom desfiinta 4 agentii teritoriale orasenesti. In total, 50 de astfel de agentii, echivalentul a 477 de posturi. Economiile lunare la buget, ca urmare a luarii acestor masuri, vor fi de 500.000 de lei", a precizat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, citat de NewsIn.

Pogea a adaugat ca in perioada urmatoare va avea loc o redistribuire a personalului si ca o serie de angajati vor fi transferati catre directiile din Agentia Nationala de Administrare Fiscala ce se ocupa cu combaterea fraudei si a rambursarii ilegale de TVA.

In plus, ministrul a afirmat ca excedentul obtinut de institutiile care se autofinanteaza va fi preluat la bugetul de stat.

Ministerul Tineretului si Sportului: 189 posturi

Economii la buget: 385.000 euro/luna

Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) va ramane cu cel mult 212 posturi din 401, potrivit noii organigrame pe care ministrul Sorina Placinta o va prezenta, miercuri, in sedinta de Guvern.

"Cand am venit la conducerea acestui minister, am gasit 401 de posturi, dintre care 88 erau vacante. In urma restructurarilor propuse de guvern, am decis ca numarul maxim de posturi pe care il vom avea in minister, pentru ca acesta sa functioneze la parametri normali, sa fie de 212 de angajati", a declarat, miercuri, ministrul Tineretului si Sportului, Sorina Pacinta.

Potrivit acesteia, comisii ale MTS au elaborat un proiect de descentralizare in Sport si Tineret, urmand ca mai multe centre sportive si baze de agrement sa fie trecute in subordinea consiliilor locale.

De asemenea, Sorina Placinta a mai precizat ca bugetul ministerului pentru investitii este de aproximativ 18 milioane de euro, din care, de la inceputul anului, au fost folositi putin peste 1 milion de euro. "Banii pentru investitii exista, insa trebuie folositi corect, in functie de prioritati. Comisiile de specialitate ale ministerului vor decide care sunt aceste prioritati", a mai spus Placinta.

Ministerul Economiei: 10.200 posturi

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat ca in jur de 10.200 de persoane din cadrul societatilor comerciale si din cadrul companiilor nationale vor fi restructurate pana la sfarsitul anului.

"Un numar de 30 de societati comerciale si companii nationale sunt in proces de restructurare a activitatii si il vor continua, astfel incat de la inceputul anului s-au disponibilizat aproape 4.800 de oameni si pana la sfarsitul anului se vor mai restructura alti 5.400. Astfel ca, in total, vor fi disponibilizati in jur de 10.200 de oameni. Avem cadrul legal, este vorba de legea 31 a societatilor comerciale, pe ceea ce inseamna restructurarea. Pe fiecare procedura in parte avem actele normative, unele sunt proiecte de legi, altele sunt Hotarari de Guvern care ne vor ajuta la comasarea agentiilor din subordine", a declarat, intr-o conferinta de presa, ministrul economiei, Adriean Videanu.

Videanu a mai spus ca cele 14 institute de cercetare din subordinea ME nu vor mai fi finantate de la Bugetul de Stat cu incepe de la data de 1 ianuarie 2010.

"Sunt 14 institute nationale de cercetare in subordinea Ministerului Economiei (ME). Decizia pe care am luat-o este ca de la 1 ianuarie 2010 subventia de la Bugetul de Stat sa fie zero, practic sa reducem aceasta subventie, iar practic toate aceste institute nationale de cercetare sa functioneze pe baza principiului eficientei economice, pe baza comenzilor pe care si le gasesc in piata. Parte din aceste institute vor constitui suportul pentru constituirea a doua institute de cercetare si prognoza de care are nevoie Ministerul Economiei, unul pe industrie, iar altul pe energie", a declarat Videanu.

Totodata, ministrul de resort a mai anuntat comasarea Agentiei Nationale pentru Deseuri Radioactive cu Agentia Nucleara, precum si reducerea cu 20% a personalului din alte doua structuri subordonate. Videanu a mai precizat ca sunt si alte structuri din subordinea Ministerului Economiei care-si vor reduce personalul cu 20%

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale: 314 posturi

Economii la buget: 70,4 milioane lei

Ministerul comunicatiilor si societatii informationale, Gabriel Sandu, a anuntat ca 314 posturi vor fi reduse din structurile ministerului, precum si desfiintarea Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale. Actiunea va aduce economii de 70,4 milioane de lei la bugetul de stat.

"In cadrul aparatului central al ministerului, de la 248 de posturi, se reduc 58. Raman 190, deci reducere 23% din posturi. Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale se desfiinteaza, activitatea urmand sa fie preluata de catre minister. Institutul National pentru Dezvoltare in Informatica Bucuresti are 205 posturi din care se reduc 56, raman 149. Acest Institut se comaseaza cu Institutul National de Studii si Cercetari pentru Comunicatii, care are 31 de posturi. In total, din 885 de posturi initiale, la ora actuala au ramas 684. Dintre acestea, 314 posturi se reduc, deci raman, in total, 370. Economia ce se va aduce la buget este de 70,4 milioane lei. Reducerea structurii a fost de unu din trei", a declarat ministrul comunicatiilor si societatii informationale, Gabriel Sandu, potrivit NewsIn.

Ministrul Educatiei: 401 posturi

Economii la buget: 12 milioane lei/an

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat, miercuri, in sedinta de guvern, o reducere de 401 posturi din cadrul institutiilor subordonate, reprezentand o economie de 12 milioane de lei pe an.

In sedinta de Guvern s-a decis comasarea unor Agentii si Centre nationale subordonate Ministerului Educatiei. Astfel, Agentia de Credite pentru Studenti si Centrul National pentru Burse de Studii in Strainatate vor fi comasate in Agentia de credite si burse pentru studenti si Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar se va restructura si va intra in structura Institutului de Stiinte ale Educatiei.

In plus, doua centre care vizau formarea continua a profesorilor, de la Medias (pentru limba germana) si Bucuresti (pentru invatamantul preuniversitar) vor fi unite intr-o singura structura.

"Suntem in discutii sa trecem spre universitati centrele sportive studentesti si speram ca in urma unei discutii cu Ministerul Tineretului si Sportului sa facem acelasi lucru si cu centrele de cultura ale studentilor", a adaugat ministrul Educatiei.

Ministerul Mediului: 444 posturi

Economii la buget: 16,88 milioane lei

Ministerul Mediului va micsora numarul de agentii din subordine de la 11 la 8 si va reduce 444 de posturi, din care numai 31 sunt ocupate in prezent, iar economiile la buget generate de aceasta masura se cifreaza la 16,879 milioane lei.

Astfel, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina Grigore Antipa si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii vor fi comasate in Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului.

De asemenea, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, din subordinea Administratiei Nationale Apele Romane, va fi comasat cu Administratia Nationala de Meteorologie, rezultand Administratia Nationala de Hidrologie si Meteorologie.

In plus, ministrul a mai spus ca Agentia Nationala pentru Arii Protejate, care in prezent exista "doar pe hartie" si care avea prevazute 150 de posturi, va fi transformata in departament in cadrul Ministerului Mediului si va functiona cu 15 angajati.

Ministerul Dezvoltarii Regionale: 271 posturi

Economii la buget: 1.031.000 lei/luna

Ministrul dezvoltarii regionale, Vasile Blaga, a anuntat ca va comasa trei dintre cele sase structuri din subordinea ministerului pe care il conduce si va reorganiza o alta, adaugandu-i o noua Directie si reducand la jumatate personalul, 271 de posturi urmand sa dispara. Ministrul a aratat ca economia la bugetul ministerului este de 1,031,000 lei pe luna.

"Avem in acest moment sase structuri aflate in coordonare, respectiv Agentia Nationala pentru Locuinte, Compania Nationala pentru Investitii, Centrul National pentru Reducerea Riscului Seismic, Centrul de Documentare pentru Constructii, Arhitectura, Urbanism si Amenajarea Teritoriului CDCAS, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Urbanism si Amenjarea Teritoriului - URBANPROIECT Bucuresti si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii si Economia Constructiilor - INCERC Bucuresti. Ultimele trei se reorganizeaza, practic se desfiinteaza, si ia fiinta Institutul National de Cercetare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Durabila, cu 330 de posturi", a explicat ministrul Vasile Blaga.

O alta modificare anuntata de Blaga vizeaza Centrul National pentru Reducerea Riscului Seismic, care se reorganizeaza in Centrul National pentru Cercetare, Dezvoltare, Protectia Constuctiilor la Actiuni Seismice si Alunecari de Teren, care va avea 17 posturi.

"In ceea ce priveste ministerul propriu zis, cele 6 institutii plus ministerul aveau la infiintare 1.874 de posturi, la 1 ianuarie 1677 de posturi iar dupa toate aceste reorganizari mai sunt 1.406 posturi", a precizat Blaga.

Ministerul de Interne: 1225 posturi

Economii la buget: 75 milioane lei/an

Ministrul de interne, Dan Nica, a declarat miercuri ca un numar de 1225 de posturi nu vor mai fi ocupate si a anuntat comasarea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici cu Institutul National de Administratie, precum si alte reorganizari.

Nica a mentionat ca este vorba despre 1225 de posturi care nu vor mai fi ocupate, ele practic disparand. "Vor exista reduceri ale functiilor de conducere, vor fi mai putini directori si directori adjuncti, este inevitabil. La nivel de servicii si de birouri, vor exista reducerile corespunzatoare pentru ca nu vor mai exista nici doua directii de resurse umane...", a afirmat Nica, precizand ca este vorba despre 75 milioane de lei pe an ca economii.

Potrivit NewsIn, ministrul de interne a mai declarat ca Agentia Nationala Antidrog, Agentia impotriva Traficului de Persoane si Centrul de Cooperare Politieneasca au trecut la Inspectoratul General al Politiei.

De asemenea, Dan Nica a anuntat ca Agentia Nationala a Functionarilor Publici se comaseaza cu Institutul National de Administratie - "este partea de pregatire si este bine sa functioneze in cadrul ANFP, INA functionand la nivel de directie in cadrul acestei Agentii", dupa cum a explicat ministrul.

In plus, Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanei se comaseaza cu Centrul National de Administrarea Bazelor de Date pentru Evidenta Persoanei si vor functiona la nivel de directie in cadrul MAI, a mai precizat Nica.

Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri: 260 posturi

Economii la buget: 3,313 milioane lei

Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMCMA) va restructura 260 de posturi, obtinandu-se o economie de 3,313 milioane lei.

"Din punct de vedere al restructurarii, noi am cumulat Centrul Roman pentru Promovarea Comertului cu Agentia Romana pentru Investitii Straine si crearea Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si a Investitiilor Straine", a spus ministrul de resort Constantin Nita. Acesta a adaugat ca Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM va ramane, dar va exista o restructurare de zece posturi si vor ramane numai 21 de posturi, plus oficiile teritoriale.

"Am avut Centrul de Formare si Management pentru Comert, care de fapt nu a existat, sau a existat cu doua persoane, sa spun asa, si va fi desfiintat. S-a dorit acolo formarea unui centru impreuna cu sindicatele si cu o societate privata intr-un parteneriat public-privat, dar din pacate nu a functionat acest lucru si, sigur, se va desfiinta", a declarat Constantin Nita.

De asemenea, cele doua mari entitati ale MIMMCM, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), care sunt institutii obligatorii si au corespondente in Uniunea Europeana, vor avea restructurate, in total, 103 posturi.
Astfel, la ANPC vor fi restructurate 40 de posturi, iar la OSIM 63 de posturi.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale: 1316 posturi

Peste 1.300 de angajati vor fi disponibilizati in urma comasarii a 10 structuri si desfiintarii alteia aflate in subordinea Ministerului Muncii, sigurele agentii care nu vor fi afectate in urma restructurari fiind ANOFM si Casa Nationala de Pensii.

"La Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in cadrul actiunii de restructurare si reorganizare, aparatul central al ministerului nu sufera modificari din punct de vedere al acestui criteriu. In total din cele 14 structuri ale Ministerului Muncii 10 se comaseaza, una se desfiinteaza. Vorbim, din pacate, de o reducere totala de 1.316 posturi. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Casa Nationala de Pensii nu vor fi afectate de procesul de restructurare", a anuntat Marian Sarbu.

Ministrul Muncii a adaugat ca Agentia Nationala pentru Protectia Familiei, Centrul pilot de asistenta si pentru protectia victimelor violentei in familie, Centrul de informare si consultanta pentru familie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului se comaseaza intr-o singura agentie, care se va numi Agentia Nationala pentru Protectia Familiei si a Drepturilor Copilului. Aceasta noua institutie va avea in total 82 de posturi, dupa ce au fost reduse cu 20%, a mai spus ministrul.

Totodata, Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre femei si barbati va ramane cu 41 de angajati dintr-un total de 67, iar numarul de posturi din Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale va fi redus de la 1.041 la 803, informeaza NewsIn.

Reprezentantul guvernului a precizat ca numarul de angajati ai Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap va fi redus cu 20%, de la 135 de posturi la 86.

Marian Sarbu a mai spus ca directiile de munca si protectie sociala judetene si a municipiului Bucuresti vor avea in urma restructurarii 573 de angajati din 740 de posturi si ca Institutul National pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Muncii "Alexandru Darabont" si Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul muncii si protectiei sociale se vor comasa formand un nou institut de cercetare dezvoltare, care va avea 152 de posturi, "suferind o reducere totala de 10%".

Ministrul Muncii a anuntat, de asemenea, ca Inspectia Muncii se comaseaza cu Inspectia Sociala, iar "aceasta comasare va duce la o formare a unei institutii care in total va avea cu 20% mai putine posturi din cele initiale, adica dintr-un numar de 4.205 posturi la Inspectia Muncii si de 290 de posturi la Inspectia Sociala".

Numarul agentiilor coordonate de Boc redus cu cinci, 1317 posturi desfiintate

Numarul structurilor coordonate de premierul Emil Boc va fi redus de la 21 la 16, iar din cele 1317 de posturi care vor fi desfiintate 1000 sunt ocupate, economiile fiind estimate la 6 milioane de lei pe an, a anuntat miercuri consilierul de stat Catalin Baba.

Asfel, Agentia Romana pentru Investitii Straine va fi desfiintata, vor fi reduse 10 posturi, iar atributiile acesteia vor fi preluate de Ministerul pentru IMM-uri. De la Agentia de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala care va fi de asemenea desfiintata, vor fi reduse tot 10 posturi, iar activitatea va fi preluata de Ministerul Economiei. Oficiul National pentru Cultul Eroilor se transfera la Ministerul Apararii sub forma unei directii si piede 12 posturi. Agentia pentru Strategii Guvernamentale va fi desfiintata, numarul de posturi va fi redus cu 9, iar angajatii ramasi vor continua activitatea in cadrul unei directii din cadrul SGG.

Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor
este o institutie obligatorie prin Tratatul de aderare la UE, prin urmare va fi mentinuta, cu acelasi numar de posturi - 104 posturi ocupate si 26 vacante. Inspectoratul de Stat in Constructii va fi mentinut ca urmare a solicitarii UE ca Romania sa aiba o structura independenta care sa verifice siguranta constructiilor, dar numarul de posturi va fi redus cu 50. Agentia Nationala Antidoping este impusa de asemenea de UE, iar aici vor fi reduse 17 posturi, toate vacante. La ANRE - entitate de asemenea obligatorie prin raporturile cu UE - vor fi reduse 97 de posturi, din care 40 ocupate si 57 vacante, iar la Autoritatea Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare - 34 de posturi.

INS, ORNISS, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor si Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor nu vor fi afectate de restructurare. Oficiul Roman pentru Adoptii - prevazut de Conventia de la Geneva - pierde 6 posturi.

La ANSVSA vor fi reduse 920 de posturi, iar la ANRMAP (de asemenea impus de raporturile cu UE) dispar 29 de posturi. La Agentia Nationala pentru Romi vor fi reduse 8 posturi. La AVAS vor fi reduse 88 de posturi, din care 68 ocupate si 20 vacante, iar la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale - vor fi reduse 8 posturi. Comisia Nationala de Prognoza pierde 15 posturi, din care 6 vacante. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va fuziona cu Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc intr-o noua institutie - Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, iar numarul total de posturi va fi redus cu 4.

Ministerului Sanatatii: 627 de posturi

Economii la buget: 6,7 milioane lei

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat, miercuri, in sedinta de guvern, o reducere de 627 de posturi din cadrul ministerului si a institutiilor subordonate acestuia, cadrele medicale nefiind afectate de disponibilizari.

Cele mai mari reduceri se vor face in cadrul directiilor de sanatate publica, unde vor fi disponibilizati 304 angajati, si al Agentiei Nationale a Medicamentului, unde s-a hotarat renuntarea la 151 de posturi.

De asemenea, in cadrul Ministerului Sanatatii vor fi disponibilizati 29 de angajati, iar la Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar - 37. La Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale, Ion Bazac a decis o reducere de 29 de posturi, la Oficiul Central de Stocare pentru Situatii Speciale de 22, iar la Centrul de Sanatate Publica Tg. Mures reducerea este de 50 de posturi. Totodata, cinci angajati ai Centrului de Sanatate Mintala vor fi disponibilizati.

Procentual, in fiecare dintre aceste institutii se vor opera reduceri cuprinse intre 10% si 24%, dupa caz.

Masurile legislative si organizatorice ale Ministerului Sanatatii vizeaza numai reorganizarea aparatului administrativ, fara a afecta activitatea spitalelor. De asemenea, schimbarile preconizate nu vor afecta eficacitatea organizationala a institutiilor, potrivit Ministerului Sanatatii.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii: 627 posturi

Ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat miercuri, dupa sedinta de Guvern, ca se vor restructura un numar de sapte agentii, societati si companii din subordinea ministerului, iar 627 de posturi vor fi reduse.

"La ora actuala, Agentia de Sanatate Publica a MTI se desfiinteaza si activitatea va fi preluata de Directia de Santatate Publica din minister, apoi Agentia Romana de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare si Agentia Nationala de Radio Comunicatii Navale Radionav se desfiinteaza si activitatea va fi preluata de Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta", a spus Berceanu citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, Societatea Comerciala Maritim Training Center Television, care nu mai are niciun angajat, este in procedura de lichidare de la inceputul anului si intr-un interval destul de scurt se va definitiva aceasta procedura de lichidare.

"Compania Nationala Administratia Porturilor Fluviale, cea care are toate porturile mici, se desfiinteaza. Porturile pe care vor dori consiliile locale respective sa le preia vor fi predate consiliilor locale, cele pe care consiliul local nu doreste sa le preia vor intra in Compania Nationala Administratia Porturilor Dunarii Maritime. Probabil o sa ii schimbam denumirea in Administratia Porturilor Dunarii Maritime si Fluviale", a mai spus ministrul transporturilor.

Compania Nationala de Cai Ferate CFR Infrastructura va ingloba activitatea de la Societatea de Administrare a Activelor Feroviare, de la Societatea Feroviara de Turism si de la Centrul de Calificare si Instruire Feroviara, CNAFER, acestea din urma urmand sa se desfiinteze.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale: 1.200 posturi

"Cu tot ceea ce se va reduce la ADS ramane o rezerva pentru ANIF la care nu am ajuns inca la o concluzie. E vorba de circa 1.200 de persoane care vor fi reduse", a spus Ilie Sarbu la finalul sedintei de Guvern de ieri.

Potrivit ministrului, Autoritatea Hipica Nationala (AHN) se va desfiinta, iar activitatea va fi preluata de Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARNZ), Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) se desfiinteaza si va trece la AVAS. De asemenea, Societatea Nationala de Produse Agricole se desfiinteaza.

In plus, Agentia Nationala a Zonei Montane se comaseaza cu Centrul de Formare si Inovatie pentru Dezvoltare in Carpati (CEFIDEC), iar Agentia Nationala pentru Consultanta Agricola (ANCA) si oficiile din subordine vor constitui scheletul pentru Camerele Agricole.

Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor
se comaseaza cu Banca de Resurse Vegetale din Suceava, Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara se va comasa cu Laboratorul Central pentru Controlul Rezidurilor de pesticide, plante si produse vegetale. Laboratorul Central pentru Controlul Calitatii si Igienei Vinului Valea Calugareasca, Laboratorul Regional pentru Controlul Calitatii si Igienei Vinului Blaj si cel de la Odobesti se vor comasa la randul lor.

Totodata, Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri (ONDOV) se uneste cu Oficiului National al Viei si Vinului (ONVV). In ceea ce priveste Agentia Domeniilor Statului, institutie publica, finantata integral din venituri proprii, aceasta va suporta o reducere a personalului cu 20%, procent ce se aplica si celorlalte structuri ale ministerului.

"La Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare s-a propus o reducere de personal de 20% si se va discuta cu sindicatele in zilele urmatoare", a mai spus Sarbu.

Sarbu a concluzionat ca Ministerul Agriculturii va reduce numarul de agentii si institute din subordine de la 31 la 21.

Ministerul Afacerilor Externe: 86 posturi

Economii la buget: 300.000 euro/an

MAE va desfiinta 86 de posturi prin reorganizarea unor institutii din subordine, cum ar fi Agentia de Control al Exporturilor, Redactia Publicatiilor pentru Strainatate, Institutul Diplomatic Roman si Centrul pentru Romanii de Pretutindeni, dar nu va disponibiliza personal din cadrul ministerului.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a anuntat ca Agentia Nationala de Control al Exporturilor (ANCEX), singura agentie in cadrul MAE, devine directie in cadrul ministerului. ANCEX avea 45 de posturi la infiintare, din care raman 20. Redactia Publicatiilor pentru Strainatate avea 60 de posturi la infiintare si raman 42. Ea va fi transformata in directie in cadrul MAE. Institutul Diplomatic Roman ramane cu 36 din 60 de posturi, iar Centrul de Studii pentru Romanii de Pretutindeni - cu 70 din 89.

Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a precizat ca nu vor fi disponibilizati angajati din cadrul aparatului de lucru al ministerului si ca, in urma restructurarii acestor institutii subordonate MAE, se vor face economii de circa 300.000 de euro anual.

In ceea ce priveste reducerea posturilor diplomatice din exterior, ministrul a declarat ca are in vedere o reducere a acelora care "nu se mai justifica sub aspectul activitatii diplomatice" si redistribuirea lor catre Asia Centrala si Orientul Mijlociu. "Totodata, sunt oficii diplomatice romanesti care in acest moment pot functiona si cu un numar ceva mai redus in ceea ce priveste personalul diplomatic, consular si auxiliar, si pentru o perioada isi vor reorganiza activitatea cu un personal redus, dar posturile vor ramane in schema, fara a fi ocupate", a spus el.

Ministrul Cristian Diaconescu a anuntat la sfarsitul lunii iulie reducerea a 55 de posturi din MAE, "in special din zona Europei de Vest", la numai o zi dupa ce presedintele Traian Basescu critica faptul ca diplomatii "se ticsesc" in ambasadele occidentale. "Pe fondul restrictiilor financiare, am continuat procesul intern de reducere a cheltuielilor si de eficientizare a activitatilor MAE. Avem un colectiv foarte bun care se ocupa din punct de vedere politic si finanicar de finalizarea acestui proces. Am stabilit reducerea sau vacantarea temporara a 55 de posturi, din care 35 diplomatice, 17 posturi tehnico-administrative si trei posturi pe plan local", a declarat ministrul de externe intr-o conferinta de presa.

Pe plan local sunt vizate doua ingrijitoare si o traducatoare, a precizat MAE, la solicitarea NewsIn.

Printre tarile unde se va proceda la vacantarea temporara a unor posturi se numara si Italia si Spania, doua dintre statele unde se afla cele mai mari comunitati de romani din Europa si unde permanent exista solicitari pentru deschiderea de consulate si suplimentarea de personal.
Celelalte tari sunt Austria, Belgia (atat la Ambasada, cat si la Reprezentanta UE), Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Grecia, Irlanda, Vatican, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Turcia si Ungaria.

Pe de alta parte, seful diplomatiei romane a avertizat ca reducerile de posturi din Occident reprezinta numai un inceput. "Este vorba de primele 55 de posturi din zona Europei, dar sigur ca ne vom uita la eficienta tuturor misiunilor din intreaga lume, atat sub aspectul functionarii diplomatice, cat si la nivelul de reprezentare pe care il asigura", a precizat Diaconescu.

Totodata, ministrul a insistat asupra necesitatii pastrarii eficientei institutiei, din acest punct de vedere fiind necesara mentinerea unui echilibru "normal si eficient" intre reducerile efectuate si necesitatea de a nu afecta masa critica a activitatii diplomatice.

sursa:www.9am.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 11:48 by Dl. Calin and filed under | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov