La Ocnele Mari este posibila evacuarea oamenilor din zona

"Nivelul saramurii din conul de scufundare de la Ocnele Mari a crescut cu circa 11 metri, in timp ce suprafata de rupere a tavanului din zona salinei prabusite a ajuns la aproximativ 18.000 de metri patrati, iar situatia prabusirii controlate din Campul I de Sonde se desfasoara in limite normale. Volumul de saramura stocata in lacul de la Campul II de Sonde a ajuns la circa 40.000 de metri cubi, in Campul IV s-au evacuat circa 40.000 de metri cubi, in Campul III de Sonde s-au evacuat circa 45.000 de metri cubi. Diferenta pana la 140.000 de metri cubi, de 15.000 de metri cubi, este stocata in barajul de pe Paraul Sarat", a declarat Florin Zamfirescu, coordonatorul proiectului operatiunii de prabusire controlata.
Potrivit sursei citate, defectiunea vanei digului de retentie din Campul II de Sonde, care s-a blocat in seara de 15 august 2009, a fost remediata in cursul zilei de marti.
"Maximul pe care il va atinge in timp suprafata craterului va fi de 30.000 de metri patrati. Acest lucru va insemna, insa, fenomene de taluzare, dislocari de roci masive, ceea ce va permite un volum de stocare disponibil destul de urias, deci fenomenul ca saramura sa ajunga la buza superioara a craterului este exclus", a mai declarat Florin Zamfirescu.
La fata locului, este asteptata, miercuri, sa vina o echipa a Corpului de Control a Guvernului, care sa verifice toate documentele ce au stat la baza stramutarilor si a acordarii de despagubiri, precum si situatia familiilor din zona de evacuare, dupa ce localnici au reclamat premierului Emil Boc, aflat in vizita la Ocnele Mari in 8 august, ca autoritatile "si-au batut joc" de cei care au avut sau care au case in zona de risc a salinei, in conditiile in care unii dintre ei aveau locuinte noi si nu au primit despagubiri pentru acestea.
Totodata, localnicii i s-au plans lui Boc de faptul ca nu au unde sa se mute, casele aflate in constructie pentru persoanele evacuate din zona de risc nefiind inca finalizate.
Emil Boc a spus ca exista restante la plata lucrarilor de constructie a caselor din cartierul Cazanesti de langa Ramnicu Valcea, unde urmeaza sa fie stramutate persoanele evacuate din zona salinei si ca vor fi alocati cu prioritate bani pentru finalizarea lucrarilor. El a spus ca spera ca locuintele de la Cazanesti sa fie finalizate pana la sfarsitul anului.
Operatiunea de prabusire controlata a tavanului cavernei de la fosta mina de sare din campul I de sonde a inceput in 15 iulie, prin scaderea presiunii in interior si prin eliminarea saramurii din subteran, autoritatile locale estimand ca lucrarile vor dura aproximativ trei-patru luni daca nu vor aparea probleme din punct de vedere tehnic.
Potrivit primarului orasului Ocnele Mari, Florin Iordache, peste 16 hectare de teren din localitate au fost afectate de exploatarile de sare, incepand din anul 2001, iar din zona au fost stramutate, in ultimii ani, 123 de familii.
Primele semne de surpare a pamantului au aparut, la Ocnele Mari, in septembrie 2001, cand saramura a iesit la suprafata si a distrus zeci de case din zona, acelasi fenomen aparand si in 2004 si in 2005.
sursa:www.romanialibera.ro
parteneri:www.reklama360.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu