Inchisoare secreta a CIA, intr-o cladire renovata din Bucuresti

O cladire renovata de pe o strada aglomerata din Bucuresti a servit drept inchisoare secreta a CIA, amenajata pentru a gazdui maxim sase detinuti, a declarat fostul sef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa, Kyle D. Foggo, citat astazi de cotidianul The New York Times.

Inchisorile CIA au fost unul dintre cele mai neconventionale programe de contraterorism ale administratiei Bush, dar amenajarea lor a fost o operatiune cat se poate de banala, au declarat oficiali din serviciile de informatii.

Kyle D. Foggo sustine ca in martie 2003 doi oficiali CIA i-au cerut sa-i ajute sa amenajeze inchisori secrete pentru a-i detine aici pe unii dintre cei mai periculosi teroristi.

Foggo a supervizat personal construirea a trei centre de detentie, fiecare conceput pentru a gazdui circa sase detinuti, potrivit unor fosti oficiali din serviciile de informatii, scrie cotidianul american. Una dintre inchisori era o cladire renovata de pe o strada aglomerata din Bucuresti, au dezvaluit acesti oficiali citati de New York Times sub acoperirea anonimatului.

O alta inchisoare era o structura de otel amplasata intr-un loc izolat din Maroc, care aparent nu fusese folosit niciodata. A treia inchisoare - tot un proiect constand in remodelarea unei structuri deja existente - se afla in afara orasului dintr-o alta tara a fostului bloc estic, scrie NYT, citat de NewsIn.

De altfel, aceste inchisori au fost proiectate sa arate identic, astfel incat prizonierii sa fie dezorientati si sa nu stie unde se afla, in caz ca erau mutati de la o inchisoare la alta, precizeaza New York Times.

La centrele de detentie amenajate de Foggo, spatiile erau mici si chiar daca erau construite pentru sase detinuti, rar au gazduit mai mult de patru. Inchisorile au fost construite la mijlocul anului 2003 sau putin mai tarziu. Celulele aveau caracteristici speciale pentru a preveni ranirea detinutilor in timpul interogatoriilor - podele antiderapante si flexibile, pereti imbracati in lambriuri din lemn pentru a atenua impactul in momentul in care cineva ar fi fost izbit de perete. Prizonierii, tinuti in celule la suficienta distanta pentru a impiedica o eventuala comunicare intre ei, stateau singuri in camera timp de 23 de ore pe zi.

Aveau dreptul la o ora de exercitii pe zi, apoi erau dusi in celulele lor de catre ofiteri de securitate ai CIA care purtau masti de schi negre pentru a-si ascunde identitatea si a-i intimida pe detinuti. Ca si in inchisorile din Statele Unite, exista un sistem de pedepse si recompense: detinutii care se purtau bine primeau carti, DVD-uri si alte forme de divertisment, care insa le erau luate, daca aveau un comportament neadecvat.

Pentru faimoasa tehnica de simulare a inecului nu era necesar nimic extravagant - totul se amenaja cu materiale disponibile la fata locului, au spus oficialii citati de NYT. Analistii CIA faceau tururi de cate 90 de zile la inchisori pentru a asista la interogatorii, mai scrie cotidianul newyorkez.

sursa:www.wall-street.ro

parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 14:17 by Dl. Calin and filed under | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov