Bucureştiul este cea mai ieftină metropolă europeană

Capitala României s-a clasat pe locul 67 din 73 de oraşe ale lumii, după nivelul preţurilor, fiind considerat cel mai ieftin oraş mare din Europa şi unul dintre cele mai puţin costisitoare din lume, dar şi salariile sunt printre cele mai mici, arată un studiu publicat miercuri de banca elveţiană UBS.Potrivit studiului "Preţuri şi salarii" derulat în martie 2009, oraşele cu preţuri mai mici decât în Bucureşti sunt Ciudad de Mexico, Cairo, Kuala Lumpur, Manila, New Delhi şi Mumbai, relatează NewsIn.Sofia, capitala Bulgariei, ocupă locul 58 în clasamentul celor mai scumpe oraşe, pe locul următor fiind Kievul. În schimb, cele mai scumpe oraşe sunt Oslo, Copenhaga, Zürich, Geneva, Tokyo şi New Yorkdiv În pofida extinderii Uniunii Europene, există încă disparităţi semnificative de preţuri între Europa Occidentală şi cea de Est. Coşul calculat pentru 95 de bunuri şi 27 de servicii este cu aproape 35% mai ieftin în oraşele Europei de Est comparativ cu metropolele occidentale
În studiul precedent, din 2006, diferenţa de preţuri se apropia de 38%.Ecartul între salarii este şi mai important, salariul brut fiind de de trei ori mai mare în Europa vestică decât în ţările din estul Europei. Locuitorii Sofiei şi Bucureştiul au printre cele mai mici salarii din lume, comparabile cu cele din Bogota, Shanghai şi Beijing, în timp ce locuitorii din Zürich şi Geneva sunt cel mai bine plătiţi din lume. Deşi salariile sunt uşor mai mari în Budapesta decât în Bucureşti, calculat ca încasări pe oră românii câştigă ceva mai mult decât ungurii.
Bucureştenii trebuie să lucreze 27 de minute ca să-şi poată lua un kg pâine
Dacă olandezii sunt nevoiţi să muncească numai 10 minute pentru a-şi cumpăra un kg pâine, românii trebuie să lucreze 27 de minute în acelaşi scop. Bulgarii au de lucrat 18 de minute, iar ungurii 20 de minute pentru un kg de pâine.Pentru un Big Mac, olandezii trebuie să lucreze numai 19 minute, în vreme ce românii muncesc 42 de minute. Locuitorii din Nairobi trebuie să lucreze cel mai mult pentru a-şi permite un Big Mac, peste două ore şi jumătate, în timp ce pentru cei din Tokyo, Toronto şi Chicago e nevoie de doar 12 minute.Un kg de orez îl costă pe un bucureştean 44 de minute de muncă, în vreme ce un iPod nano necesită 63 de ore şi jumătate de muncă.Cele 122 de bunuri şi servicii costă doar 1.045 de euro la Bucureşti, în timp ce la Sofia acestea ajung la 1.191 de euro. Mai ieftine decât în Bucureşti sunt doar produsele din Mumbai, Manila, Kuala Lumpur şi New Delhi. Spre deosebire, la Zurich şi Copenhanga, cele 122 de bunuri şi servicii costă 2.462 euro, respectiv 2.460 euro.Bucureştenii lucrează, în medie, 1.712 ore pe an şi îşi pot lua un concediu de circa 26 de zile. Cel mai puţin lucrează parizienii (1.594 ore pe an) şi lyonezii (1.582 ore pe an), în timp ce locuitorii din Cairo au 2.373 ore de muncă pe an.

sursa:www.cotidianul.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 15:33 by Dl. Calin and filed under | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov