Luna iunie a adus prima scadere a preturilor la productia industriala

Preturile productiei industriale s-au redus in termeni anuali cu 0,03% in iunie, ca urmare a scaderilor mari din industria extractiva si de prelucrare, care nu au putut fi compensate de majorarile din productia si furnizarea de energie sau distributia de apa, a anuntat Statistica.

Preturile productiei industriale nu au mai inregistrat scaderi, in termeni anuali, potrivit datelor INS, care prezinta statistici pentru acest indicator din noiembrie 2006.

In mai, ritmul anual de crestere a preturilor productiei industriale a fost de 1,4%, anunta NewsIn.

Pe sectoare de activitate, au fost raportate cresteri de preturi de 12,2% la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor si activitati de decontaminare si de 10,58% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Pe de alta parte, preturile din industria extractiva s-au diminuat cu 14,37%, iar cele din industria prelucratoare au fost cu 0,89% mai mici.

Pe mari grupe industriale, preturile au crescut cu 10,52% la produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 9,56% in industria bunurilor de uz curent si cu 8,91% in industria bunurilor de capital. La polul opus au fost produsele din industria energetica si industria bunurilor intermediare, preturile acestora micsorandu-se cu 7,9%, respectiv cu 3,7%.

Fata de luna anterioara, preturile productiei industriale au crescut cu 0,64%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Dupa destinatie, atat preturile productiei industriale pe piata interna, cat si cele de pe piata externa au crescut cu 0,5%, respectiv cu 1%.

Pe sectiuni, preturile produselor din industria prelucratoare au crescut cu 1%, in timp ce in industria extractiva acestea au scazut cu 1,3%. De asemenea, preturile produselor la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 0,4%, iar cele ale produselor la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare s-au situat aproape la acelasi nivel din luna anterioara (-0,01%).

Pe marile grupe industriale, produsele din industria energetica au crescut cu 2,7%, bunurile de capital cu 0,6%, cele de uz curent cu 0,3%, iar produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata cu 0,2%. In schimb, preturile au fost mai mici cu 1% la produsele din industria bunurilor intermediare.

sursa:www.wall-street.ro

parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 11:45 by Dl. Calin and filed under | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov