Despre economia Romaniei



http://www.bursa.ro/on-line/_img/articole/18867.gif

Bogdan Baltazar, consultant financiar, unul dintre cei mai vechi specialisti in domeniul financiar-bancar din Romania a detaliat pentru MoneyBox despre despre punctele forte ale sistemului bancar, ingrijorarile sale legate de economia romaneasca, politicile BNR si consultanta financiara

Bogdan Baltazar si viziunea sa asupra economiei romanesti strong>MB: Care considerati ca sunt punctele forte ale sistemului bancar romanesc si unde trebuie sa fim precauti pe viitor?

B.B: Punctul forte consta in faptul ca are duplicatori de lichiditate, de solvabilitate si de performanta la un nivel european. Este un sistem bancar foarte solid, care are loc unde sa se intinda, adica Romania este inca o tara insuficient bancarizata. Mai putin de 40% ocupa, ca pondere, creditele in PIB, iar majoritatea tarilor din jur au un grad de bancarizare de 60-65%, adica atat constituie creditele ca pondere in produsul lor intern brut. Mai mult decat atat, occidentalii au 100% sau peste 100% credite din produsul intern brut, e un mare avantaj.

Un alt avantaj al sistemului bancar romanesc este faptul ca in proportie de 90% este in proprietate a unor banci europene de dimensiuni mari si mijlocii, ceea ce confera soliditate si accesul la resursele bancilor mama, externalizarea de credite s.a.m.d.

MB: Considerati politicile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) prea restrictive?

B.B: Faptul ca ei doresc sa impuna bancilor sa ceara pentru acordarea unui credit si fisa fiscala pe langa adeverinta de salariu, ca sa vada ce impozite au platit clientii este o birocratie suplimentara. BNR-ul face asta pentru ca inflatia merge prost, iar creditul se dezvolta in continuare, dar aceasta crestere mi se pare normala. Astfel, BNR-ul cu metodele clasice, civilizate nu a reusit sa stopeze ritmul cresterii creditelor si mie imi pare bine ca nu a reusit, pentru ca aceasta crestere este normala.

Ponderea creditelor neperformante in totalul creditelor a ramas aceeasi. Nu este normal sa raportam numai cresterea de 70% a creditelor neperformante, ca este ingrijorator, dar daca adaugam si faptul ca ponderea creditelor neperformante a ramas aceeasi in totalul creditelor atunci viziunea asupra lucrurilor se schimba.

De altfel, chiar BNR-ul recunoaste forta si rezilienta sistemului bancar romanesc la toate socurile primite din exterior.

parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 02:39 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov