Ministerul Transporturilor a contractat luna trecuta casa de avocatura Bostina si Asociatii pentru consultanta in vederea listarii la bursa a opt dint










Pe lista companiilor propuse pentru listare se regasesc Societatea de Administrare Active Feroviare (SAAF), Metrorex, Compania Nationala Aeroportul International „Henri Coanda“ (Otopeni), Compania Nationala Aeroportul International „Aurel Vlaicu“ (Baneasa), Aeroportul International „Mihail Kogalniceanu“ (Constanta), Aeroportul International „Traian Vuia“ (Timisoara), Administratia Canalelor Navigabile, Administratia Porturilor Dunarii Maritime si Administratia Porturilor Dunarii Fluviale. Ministrul Ludovic Orban a anuntat ca „daca societatea va fi pregatita“, la Bursa de Valori Bucuresti ar putea fi listata anul viitor si CFR Marfa.

Reprezentantii casei de avocatura considera ca initiativa Ministerului Transporturilor „este mai mult decat binevenita, iar finalizarea cu succes a acestei initiative va avea efecte pozitive semnificative asupra pietei de capital prin cresterea capitalizarii bursiere, prin diversificarea produselor oferite investitorilor si prin sporirea lichiditatii pietei“.

Potrivit reprezentantilor societatilor de valori mobiliare, listarea unor companii din domeniul transporturilor este benefica, intrucat profilul lor le face foarte atractive. Dincolo de acest aspect, atractivitatea - si implicit succesul listarii - este garantata de faptul ca piata de capital din Romania este avida dupa noi emitenti de actiuni, existand voci care sustin ca tranzactionarea celor opt societati din subordinea MT va avea ca efect o explozie a lichiditatii si capitalizarii bursiere in ansamblul lor.

Dintre companiile selectate, Administratia Porturilor Maritime ar putea fi prima care debuteaza indirect pe piata de capital, avand in vedere ca o parte din capitalul acesteia a fost deja inclus, la inceputul lunii trecute, in portofoliul Fondului Proprietatea.

Dintre celelalte, in ceea ce priveste capitalul social, se detaseaza net Compania Nationala Aeroportul International „Henri Coanda“, cu 143,2 milioane de RON. Administratia Canalelor Navigabile dispune de un capital social de 10,15 milioane de RON, aeroporturile „Traian Vuia“ si „Mihail Kogalniceanu“ au capitaluri de 1,15 respectiv 1,16 milioane de RON, Administratia Porturilor Dunarii Maritime - 1,06 milioane de RON, iar aeroportul Baneasa - 559.700 RON.

Si rezultatele financiare sunt apetisante: „Henri Coanda“ a avut in 2005 afaceri de 61,6 milioane de Euro soldate cu un castig de 22,5 milioane de Euro, Administratia Canalelor Navigabile a inregistrat un profit de 0,9 milioane de Euro, iar Administratia Porturilor Dunarii Fluviale a incheiat acelasi an cu un beneficiu de 0,4 milioane de Euro

Daca unii brokeri sunt pesimisti cu privire la rapiditatea listarii, considerand ca 2008 este un termen prea optimist, altii opineaza ca, indiferent de momentul inceperii tranzactionarii, se va repeta scenariul Transelectrica. Aceasta companie, reprezentand monopolul de stat pe piata transportului de energie electrica, a fost listata la Bursa anul trecut, iar cursul actiunilor s-a dublat in cateva luni fata de pretul din oferta publica initiala, dupa o crestere spectaculoasa de 35% inca din prima zi de tranzactionare.

sursa:www.transport-business.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 21:54 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov