Premierul Emil Boc, revizor-şef peste finanţele statului



Prim-ministrul a înfiinţat Consiliul pentru Raţionalizarea Cheltuielilor Publice, instituţie pe care o va şi conduce. Cabinetul Boc a înfiinţat Consiliul pentru Raţionalizarea Cheltuielilor Publice, al cărui scop este monitorizarea modului în care ministerele şi alte instituţii cheltuiesc banii publici.

Pe timp de criză, Cabinetul Boc a decis să creeze o nouă structură guvernamentală, cu angajaţi, sediu şi buget propriu. Scopul proaspăt-înfiinţatului Consiliu pentru Raţionalizarea Cheltuielilor Publice este chiar monitorizarea modului în care ministerele şi alte instituţii cheltuiesc banii publici.

Şeful Consiliului va fi nimeni altul decât premierul Emil Boc. Structura va fi formată din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, ai Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ai Corpului de Control al Primului-Ministru. La finalul şedinţei de Guvern de miercuri, Boc a precizat că va atenţiona agenţiile, ministerele şi toate structurile care gestionează bani publici, cu privire la cheltuirea resurselor ce provin din impozite şi taxe plătite de cetăţeni, „ţinând cont şi de contextul actual al crizei în care ne aflăm”.

„Le-am atras atenţia tuturor miniştrilor să fie extrem de atenţi şi de riguroşi la modul în care aprobă utilizarea resurselor publice. De multe ori cadrul legal este perfect, dar în vremuri de criză trebuie să fim foarte atenţi cu privire la fiecare resursă pe care o utilizăm şi acolo unde se pot face economii, ele să fie făcute, chiar dacă există acoperire bugetară şi este respectată procedura legală”, a declarat Boc. El a menţionat că nou-înfiinţatul Consiliu va face şi propuneri pentru ca, în viitor, banii publici să fie economisiţi.

„Noul Consiliu n-are niciun rost”

Parlamentarii nu par a fi de acord cu înfiinţarea Consiliului pentru Raţionalizarea Cheltuielilor Publice. Social-democratul Vasile Bleotu, membru în Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor, susţine că noua structură este lipsită de eficienţă deoarece este formată din reprezentanţii Ministerelor Finanţelor şi Administraţiei care au deja atribuţii şi colaborează între ele. „Consiliul n-are niciun rost.

Cele două ministere colaborează între ele şi fac control. Dacă era o structură în care nu existau reprezentanţi ai acestor ministere şi era autonomă, era altceva. O văd lipsită de eficienţă. Trebuia să se afle sub control parlamentar. De ce nu o bagă sub controlul Comisiilor reunite de buget?”, ne-a declarat deputatul PSD.

Liderul PNL Bogdan Olteanu se opune şi el demersului Cabinetului Boc. „E o structură suprabirocratică”, a apreciat Olteanu, arătând că aceasta nu va face altceva decât „să crească cheltuielile bugetare cu salariile celor care lucrează în noul Consiliu”. În schimb, deputatul PD-L Adrian Niţu, secretar al Comisiei pentru buget, susţine că este nevoie de un astfel de organism: „În situaţia de criză în care ne aflăm e bine ca toate cheltuielile bugetare să fie gestionate corect”.

sursa:www.adevarul.es

parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 15:11 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov