Programul ``Prima casa``

http://www.desteptarea.ro/wp-content/uploads/2009/05/credite-bani.jpg

Modul evaziv în care au fost formulate atât ordonanţa de urgenţă, cât şi normele de aplicare, transformă creditorii în hiene economice.

Băncile au fost lăsate să se sfâşie între ele pentru a apuca o bucăţică din „Prima casă”. Acest lucru se întâmplă din cauza modului evaziv în care au fost concepute ordonaţa de urgenţă şi hotărârea guvernului referitoare la acest program
guvernamental.

În nici unul din cele două acte, publicate în Monitorul
Oficial, nu se precizează concret cum se va face departajarea între bănci. „Nu s-a făcut nicio grilă de punctare a ofertelor de vânzări. Cred că se va ţine cont de estimările de acordare a creditelor ale fiecărei bănci, plus cota de piaţă a creditelor ipotecare şi oferta
dobânzilor”, ne-au declarat surse bancare. În principiu, cel cu oferta cea mai bună are privilegiul de a-şi alege şi „felia de credite” pe care o vrea garantată.

Primul venit, primul servit?

Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, joi seara, la Antena 3, că reprezentanţii unei bănci l-au asigurat că vor intra în program şi au cerut un sfert din valoarea fondului de garantare, adică 250 de milioane de euro
. Deşi nu mai au decât cinci zile pentru a-şi prezenta ofertele, băncile încă se mai află în perioada de spionare a celorlalte oferte.

„Cel mai probabil fiecare bancă îşi va construi un produs dedicat, având în vedere că pe piaţă ni ciuna dintre aceste instituţii nu are o ofertă apropiată de ceea ce a cerut guvernul”, ne-au mai declarat sursele. Spaţiul mare de interpretare din legislaţie face ca băncile mici să se teamă de influenţa celor mai mari în a trage cât mai mult din cota de piaţă pe acest segment. Cert este că, după ce se va încheia acest prim pas al spionărilor şi al ofertelor, va dura cam trei luni pentru a vedea ce priză are programul la clienţi. După această perioadă, se va face o reanalizare a pieţei şi fondul de garantare va redistribui plafonul alocat.

Gheţea trage foc la oala lui

Potrivit lui Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, programul „Prima casă” a venit în întâmpinarea cerinţelor populaţiei pentru case
, „încă acută” în România, dar şi pe fondul necesităţii creării de locuri de muncă, de revigorare a investiţiilor. „Pe zi ce trece, vom înainta în acest proiect, vom găsi şi alte lucruri de perfecţionat, e important să continue”, a completat Gheţea.

El a adăugat că „în mod normal, toate băncile ar trebui să aibă acces (la program - n.r.) în funcţie de expunerea pe piaţă. Opinia mea personală este că nu ar trebui să se facă o ierarhizare a lor, trebuie să aleagă clientul. Nu plafonul este important, dar în unele cazuri contează condiţiile în care fondul nu ar vrea să se expună pe o anumită instituţie. Băncile ar trebui să aibă acces egal, iar clientul să se poată duce la oricare dintre ele”. În ceea ce priveşte posibilitatea de a-i păsui pe cei care nu îşi mai pot plăti ratele, Gheţea a spus că „nu ar trebui să existe o astfel de facilitate, pentru că se încurajează în acest fel ca toată lumea să încerce şi să nu i se întâmple nimic. Noi nu facem ajutor social”, a declarat Gheţea, prezent la Ploieşti, la Money Channel Business Tour.

sursa:www.evz.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 03:08 by Dl. Calin and filed under , , , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov