Efectul reducerii taxelor: Sume de plata de 4 ori mai mari

http://www.romanialibera.ro/foto/142/141538/art_141538_1.jpg


Taxele pentru eliberarea actelor de identitate, precum si cele pentru examinarea persoanelor care doresc permis de conducere auto vor fi comasate in taxe unice, dar la suma cea mai mare perceputa in prezent, in unele cazuri cresterea rezultata fiind de 4 ori mai mare comparativ cu valorile actuale. Noile taxe sunt incluse intr-o ordonanta de urgenta care nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial, dar este avizata de Ministerul Finantelor. Documentul, obtinut de Mediafax, stabileste ca la eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate pentru cetatenii romani, eliberarea sau prelungirea valabilitatii actelor de identitate pentru cetatenii straini si persoanele fara cetatenie, precum si la inscrierea mentiunilor privind schimbarea domiciliului sau a resedintei cetatenilor romani va fi perceputa o taxa unica de 4 lei.
In prezent, pentru eliberarea actului de identitate la implinirea varstei de 14 ani, la expirarea termenului de valabilitate, la modificarea datelor de stare civila, la schimbarea fizionomiei, domiciliului, denumirii strazii, stabilirea sau restabilirea domiciliului in Romania este platit un timbru fiscal in valoare de 1 leu, in timp ce suma maxima de 4 lei este achitata doar in cazul pierderii, furtului, deteriorarii sau distrugerii actului de identitate. Ordonanta mai prevede ca pentru examinarea candidatilor care au absolvit scoala de conducatori de autovehicule in vederea obtinerii permisului de conducere auto va fi perceputa o taxa unica de 5 lei, pentru categoriile si subcategoriile de permise A, A1, B, B1 si B+E. Aceste categorii de permise sunt diferentiate in prezent la plata, iar taxa de 5 lei reprezinta valoarea maxima solicitata candidatilor. Astfel, pentru un permis de categoria A (pentru toate vehiculele motorizate pe doua roti ) se plateste in prezent o taxa de 4 lei, iar pentru categoria A1 (motorete cu o capacitate cilindrica mai mica sau egala cu 50 cc si care nu pot depasi o viteza de 50 km/h) este solicitata o taxa de 3 lei. Suma maxima de 5 lei, introdusa in ordonanta ca taxa unica, este perceputa in prezent doar pentru permisele de categorie B (autoturisme cu masa maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone si cu cel mult 9 locuri), B1 (vehicule care pot fi conduse de la 16 ani) si BE (autoturism cu remorca).
Ordonanta Guvernului introduce totodata o taxa unica de 24 lei pentru examinarea candidatilor cu scoala auto absolvita in vederea obtinerii permisului din categoriile si subcategoriile C, C1, D, D1, C+E, D+E, C1+E, D1+E. Taxa este insa semnificativ mai mare raportat la suma solicitata in prezent pentru permisul de categoria C1 si D1 (vehicule comerciale cu masa maxima de mai mica sau egala cu 7,5 tone, respectiv microbuz cu maximum 17 locuri), de 10 lei, precum si pentru C1E (vehicul comercial cu remorca si masa maxima de pana la 12 tone), D1E (microbuz cu remorca si masa maxima de pana la 12 tone), si D (autobuze), de 12 lei. Noua taxa unica depaseste in valoare si suma perceputa in prezent pentru acordarea permisului de categoria DE (autobuz cu remorca), de 15 lei, si se apropie doar de taxa ceruta pentru permise C (vehicule comerciale grele) si CE (tir), de 27 lei.
In acelasi timp, ordonanta introduce o taxa unica de 72 lei pentru examinarea persoanelor carora le-a fost anulat permisul de conducere, a candidatilor respinsi de trei ori la examenul de obtinere a permisului si a persoanelor care nu au absolvit o scoala de conducatori auto, in conditiile in care acestora le este perceputa in prezent o taxa inmultita cu doi, trei sau de cinci ori cu suma ceruta in cazul examinarii celorlalti candidati. Astfel, persoanelor carora le-a fost anulat permisul de conducere le este perceput in prezent dublul taxei cerute celorlalti candidati pentru categoria respectiva de permis (intre 6 si 54 lei), pentru candidatii respinsi de trei ori se cere triplul taxei platite de celelalte persoane inscrise la examen (intre 9 si 81 lei), iar persoanele care nu au absolvit scoala auto platesc o taxa inmultita de cinci ori cu suma platita de ceilalti candidati (intre 15 si 135 lei).
In ceea ce priveste taxa de inmatriculare a autovehiculelor si remorcilor cu masa totala maxima autorizata de pana la 3,5 tone inclusiv, prin ordonanta Guvernului este introdusa o taxa unica de 52 lei. Noua taxa reprezinta din nou o comasare la valoarea cea mai mare, in conditiile in care pentru inmatricularea autovehiculelor si remorcilor cu masa totala de pana la 750 kg inclusiv se plateste in prezent 26 lei, iar o taxa de 52 lei este perceputa doar pentru autovehicule si remorci cu masa totala intre 750 kg si 3,5 tone. Ordonanta care reduce numarul unor taxe si tarife nefiscale este argumentata de Guvern atat prin costurile de administrare superioare incasarilor efective, dar si prin criza financiara care afecteaza direct cetatenii ale caror resurse sunt diminuate.
Premierul Emil Boc a anuntat, la finalul sedintei de miercuri a Executivului, ca Guvernul a desfiintat, redus sau comasat 189 de taxe si tarife dintr-un total de 491. Dintre acestea, un numar de 42 taxe au fost eliminate, iar celelalte au fost reduse sau comasate. "Se apreciza ca, prin reducerea celor 189 de taxe si tarife, practic cetateanul econoniseste o suma cuprinsa in jurul la 75 milioane euro pe un an intreg", a spus Boc. Acesta a mai anuntat ca Ministerul Finantelor va prezenta Guvernului, pana la inceputul lunii septembrie, un nou set de propuneri pentru comasarea si reducerea taxelor si tarifelor parafiscale.

sursa:Ecaterina Popescu

Posted on 16:28 by Dl. Calin and filed under , , , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov