Fonduri europene acordate clientelei politice!?

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/341/5549/1004868/1/227.jpg


Ministrul Integrarii va solicita schimbarea unor presedinti ai agentiilor de dezvoltare.

Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a declarat, ieri, ca va cere schimbarea unor presedinti de Agentii de Dezvoltare Regionale (ADR), deoarece proiecte finantate din fonduri europene au fost selectate pe criterii politice, precizind ca cel mai politizat ARD este la Calarasi. Ea a precizat ca directorii Agentiilor de Dezvoltare Regionala sint alesi de catre Consiliile de Dezvoltare Regionala (CDR), organisme conduse de presedintii Consiliilor Judetene si Locale, existand, astfel, influente politice la nivelul deciziilor de selectare a unor proiecte. "Aici intervine veriga slaba. Selectia proiectelor se face politizat, am spus-o si imi mentin afirmatia, avem exemple", a spus Boagiu.

Ministrul a mentionat ca au existat cazuri de proiecte "foarte proaste", care la momentul selectiei au fost cotate cu punctaje foarte mari. "Nu sint multe, dar s-au impus cu ajutorul constructorilor si consultantilor", a spus Boagiu. Ea a dat ca exemplu situatiile existente in judetele Constanta si Braila, referindu-se la Pavilionul Expozitional de la Mamaia si la Parcul Industrial din Braila.

Boagiu a spus ca unele proiecte ascund vicii de proiectare, a caror remediere necesita fonduri suplimentare de ordinul milioanelor de euro. Ministrul a anuntat, de asemenea, "un val de penalizari" la nivelul constructorilor, consultantilor si proiectantilor. Anca Boagiu a precizat ca, pentru remedierea situatiilor prezentate, Guvernul ar putea initia, dupa o consultare cu Comisia Europeana, intocmirea, de catre Autoritatea Nationala de Monitorizare si Reglementare a Achizitiilor Publice, a unei "liste negre" cu firme care au fost implicate in realizarea de proiecte cu fonduri europene si care au intarziat mult realizarea acestora.Ea a anuntat ca doreste schimbarea componentei CDR-urilor, pentru a include, pe langa elementul politic, reprezentanti ai mediului academic si ai societatii civile, acest lucru presupunand modificarea legii, demers care va fi initiat in luna septembrie.

Fraudarea unui proiect ISPA ar putea duce la blocarea tuturor fondurilor ISPA

Fraudarea unui proiect ISPA derulat la Constanta ar putea avea drept urmare blocarea tuturor fondurilor ISPA nationale, in valoare de 70 de milioane de euro, a declarat Anca Boagiu.

Boagiu a adaugat ca, "daca se va dovedi ca este frauda la Constanta, ISPA ar putea bloca toate fondurile nationale". In prezent, exista o actiune in instanta impotriva presedintelui Consiliul Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, din cauza unui proiect ISPA coordonat de Ministerul Mediului. Proiectul are o valoare de 17 milioane de euro, iar DLAF trebuie sa stabileasca daca s-au inregistrat fraude, a explicat Boagiu.

sursa:www.ziaruldeiasi.ro

parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 03:16 by Dl. Calin and filed under , , , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov