Cand se numara datoriile?!


Desi se preconizeaza o marire a fluxului de imprumuturi, din septembrie-octombrie, si nivelul datoriilor va cunoaste un maxim. Creditarea se va accelera semnificativ in trimestrul al treilea si inceputul celui de-al patrulea, unul dintre motive fiind si programul "Prima casa”.

Tot in aceasta perioada, creditele neperformante vor atinge nivelul maxim, a declarat intr-o emisiune TV la The Money Channel, Nicolae Cinteza, directorul Directiei de supraveghere din BNR.

"Spre finele celui de-al treilea trimestru sau la inceputul celui de-al patrulea din acest an, vom vedea o activitate de creditare sporita, inclusiv da torita programului "Prima casa". Si daca ne uitam la ce se intampla cu dobanzile la depozite, acestea scad, insa dureaza aproximativ trei luni pana cand aceste modificari sunt transferate si dobanzilor la credite”, a mai spus reprezentantul BNR.

Legat de creditele neperformante, acesta a precizat ca marile probleme sunt la imprumuturile mici, care reprezinta 70% din cumulul datoriilor fata de banci. Potrivit acestuia, desi creditele date cu buletinul nu reprezinta decat 22% din totalul imprumuturilor acordate, acestea au o pondere de aproape trei sferturi din totalul restantelor. Acesta a mai mentionat ca ponderea restantelor pentru creditele mai mari de 200.000 lei s-au dublat in ultimul an.

Majorarile de capital au atins un sfert de cota

Din cota de un miliard de euro pe care bancile ar fi trebuit sa-l foloseasca pentru recapitalizare numai 230 de milioane de euro au fost folositi pentru aceasta operatiune, pe baza rezultatelor de stres, a mai spus Nicolae Cinteza.

Acesta crede ca, deocamdata, marele pericol pentru sistemul nostru bancar este riscul de credit, afirmand ca saptamanal poarta cateva discutii telefonice cu institutiile de supraveghere din tarile de origine ale bancilor-mama. "Vrem sa vedem cu ce probleme se confrunta bancile acolo, nu vorbim obligatoriu de majorari de capital”, a mai spus acesta.

CONCURENTA

Inca o banca romaneasca intra pe piata

In cursul lunii viitoare, Banca Nationala a Romaniei va mai acorda o autorizatie de functionare pentru o institutie de credit cu capital integral romanesc, discutii la nivelul Consiliului de Administratie avand loc in aceasta saptamana. Totodata, Nicolae Cinteza a mai mentionat ca au loc discutii la nivel avansat si in legatura cu vanzarea Royal Bank of Scotland (RBS). "BNR este interesata mai mult ca in spatele fiecarei institutii de creditare sa fie actionari puternici, pentru ca pe nimeni nu intereseaza un actionariat fragmentat. Aceasta a fost scoasa la vanzare in acest an de grup pe motiv ca face parte din "bancile rele”.

sursa:www.evenimentulzilei.ro
Posted on 22:16 by Dl. Calin and filed under , , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov