Românul mediu se califică la prima casă de două camere doar cu familia


















In marile oraşe din ţară, ponderea ratei pentru ,,Prima casă“ în salariul mediu, în cazul apartamentelor vechi cu două camere, face ca acest program să fie accesibil doar familiştilor, în acest caz cu indulgenţă din partea băncilor.
În marile oraşe din ţară va trebui să aplice pentru un credit împreună cu soţia/soţul. Motivul este simplu: băncile acceptă un grad de îndatorare de 50-60%. Salariile medii din judeţele României nu permit acest lucru, astfel că românul mediu care doreşte să-şi cumpere un apartament cu două camere în capitala judeţului în care locuieşte va avea nevoie de încă un salariu pentru a-şi achiziţiona mult dorita locuinţă.

Am ales apartamentele cu două camere deoarece acestea reprezintă cel mai căutat produs de pe piaţa imobiliară.
Cel mai mare salariu mediu este în Bucureşti, iar locuinţele cu două camere din Capitală nu sunt mai scumpe decât cele din Craiova, Cluj sau din Constanţa. Preţul mediu al unui apartament cu două camere dintr-un cartier al Capitalei este de 50.000 de euro.
Cele mai ieftine apartamente cu două camere sunt în Braşov. În cartiere precum Steagul sau Tractorul, preţul mediu al unei astfel de locuinţe este de 35.000 de euro. Prin programul „Prima casă“, băncile pot cere pentru creditele în euro o dobândă efectivă ce nu poate depăşi cu mai mult de 4% dobânda medie europeană (EURIBOR). În prezent, DAE ar fi de maximum 5,28%. Avansul minim este de 5%, deci în acest caz se vor plăti 1.750 de euro. Pentru un credit pe 30 de ani de 33.250 de euro s-ar ajunge la o rată de 182 euro/lună, potrivit calculatorului portalului conso.ro. Conform unui studiu publicat de cotidianul ,,Business Standard’’, salariul mediu în judeţul Braşov în anul 2008 a fost de 1.130 de lei, adică 269 de euro, deci rata ar fi 67% din venit. „În cadrul proiectului «Prima casă» vor trebui atent monitorizate evaluările locuinţelor, întrucât există posibilitatea ca evaluarea să fie umflată, astfel încât cumpărătorul să se mai aleagă cu un «credit de nevoi personale», sumă provenită din diferenţa creditului şi cea a sumei plătite pe casă“, ne-a spus Zoltan Haller, manager în cadrul agenţiei imobiliare Zoltim Trading.
Apartamentele cu două camere sunt ieftine şi în cartierele din Iaşi. În zone precum Nicolina, Tătăraşi sau Podul Roşu, acestea costă 40.000-45.000 de euro. Deci putem vorbi despre un preţ mediu de 42.500 de euro. Preţul este pe măsura veniturilor. În judeţul Iaşi, salariul mediu a fost în 2008 de 1.075 de lei, adică 255 de euro. Avansul pe care-l va plăti cumpărătorul va fi de 2.125 de euro, deci va face un credit de 40.375 de euro. În cazul unui credit prin „Prima casă“ s-ar ajunge la o rată lunară de 221 de euro, deci cu puţin mai mică decât venitul (86% din el), ceea ce înseamnă şanse aproape zero la credit. Şi în Timişoara, apartamentele cu două camere sunt mai ieftine decât în Capitală. Preţul mediu pentru o astfel de locuinţă din acest oraş este de 48.000 de euro. „Apartamente de două camere la un preţ mediu de 48.000 de euro pot fi găsite în cartiere timişorene precum Calea Şagului, Calea Girocului, Calea Lipovei, precum şi în zona Circumvalaţiunii, toate cartiere decente“, ne-a spus Aurel Vid, directorul agenţiei imobiliare Sovida.
Clientul va trebui să achite un avans de 2.400 de euro. Pentru un credit de 45.600 de euro prin programul Guvernului s-ar ajunge la o rată lunară de 250 de euro. Venitul mediu al unui locuitor din judeţul Timiş a fost în 2008, conform studiului prezentat de „Business Standard“, de 1.154 de lei, adică de 274 de euro, deci bănăţenii au chiar mai puţine şanse să ia un credit decât ieşenii.

sursa:Cotidianul

parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 16:00 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov