Pretul gazelor scade cu 5%, dar facturile la energie raman nemodificate



















Scaderea tarifelor la gaze naturale pentru consumatorii casnici, de la 1 iulie, nu va fi dublata si de o modificare a tarifelor la energie electrica. Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a declarat ieri ca facturile la curent electric nu vor fi modificate luna viitoare pentru a nu produce perturbatii in sistem. "Cel mai probabil pretul electricitatii va ramâne constant. Credem ca o reducere acum ar face perturbatii în sistem, în conditiile în care în aceasta perioada de criza au scazut consumurile", a afirmat Petru Lificiu, presedintele ANRE, la un seminar pe teme energetice. Totusi, Lificiu a mai spus ca institutia va continua sa caute solutii pentru stimularea productiei si a consumului de energie de catre marii consumatori, analizand mai multe variante de pret pentru liniile de inalta si medie tensiune.

Bulgaria taie 33% din factura la gaze

Pe de alta parte, Bulgaria a anuntat ca va reduce din iulie, costul gazelor cu 33%. Astfel, de la 391de dolari pe 1.000 de metri cubi (fara TVA), pretul va fi ajustat la 262 dolari. Potrivit presei bulgare citate de Mediafax, este cea mai mare reducere a pretului gazelor din istoria tarii si a venit la propunerea Comisiei de reglementare pentru sectorul energetic de catre Bulgargaz. Scaderea se datoreaza reducerii preturilor gazelor naturale de import, de catre Gazprom.

ANRE mizeaza pe „mica intelegere“

Tot ieri, reprezentantii ANRE au facut mai multe referiri la avertizarea din partea Comisiei Europene pe sectorul energetic. "Ni se reproseaza ca reglementam consumatorii non-casnici, dar România nu are accesibilitatea la preturile energiei ca în Uniune", a spus Lificiu, adaugand ca, în urmatoarele luni, va motiva existenta tarifelor regelementate la energiei la unii agenti economici, precum si masurile prevazute pentru a se conforma regulilor UE. Lificiu mai spune ca tara noastra nu poate renunta la tarifele reglementate la electricitatea furnizata consumatorilor noncasnici, pentru ca o astfel de masura ar determina scumpiri in lant. "Daca s-ar renunta la regelementarea non-casnicilor, ar aparea cresteri mari de pret la produse, la servicii, iar aceste majorari ar fi suportate tot de populatie. Daca explicam asta CE, vom fi întelesi", s-a aratat increzator seful ANRE.

sursa:www.gandul.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 12:40 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov