2 accidente feroviare in 24 de ore. Cine sunt vinovatii?

Un tren cu 36 de vagoane care transporta produse petroliere a deraiat la Boju, in judetul Cluj. Aceasta este a doua deraiere a unui tren pe caile ferate romane si este al treilea accident feroviar in decurs de 24 de ore. Autoritatile inca nu au stabilit cine sunt vinovatii pentru accidente sau daca este vorba despre o mana criminala.

Sapte vagoane au au cazut de pe sine, iar din ele a inceput sa se scurga produse petroliere. Constantin Danila de la Politia TF Cluj a declarat ca "la locul accidentului sunt scurgeri de motorina din vagoanele care au deraiat". Aproape 3.000 de tone de produse petroliere erau transportate cu trenul deraiat la Cluj. Oficialii Politiei Transporturi au mai declarat ca traficul feroviar este blocat in zona.

Din primele cercetari, cauzele incidentului au fost, potrivit prefectului Clujului, Florin Stamatian, cedarea terasamentului. „Vagonul numarul 17 a fost primul care a deraiat, care a dus la ruperea liniei. Curge motorina din vagoane, insa, acest aspect nu mai reprezinta un pericol. In acest moment liniile sunt rupte pe ambele sensuri de mers”, a declarat pentru Adevarul Florin Stamatian, potrivit Adevarul.
Mai multe vagoane ale trenului care a deraiat in Cluj s-au prabusit intr-o rapa

Potrivit Realitatea, in anul 2007 la aceeasi trecere de cale ferata s-a produs una dintre cele mai mari tragedii de pe caile ferate romanesti. Un autocar plin cu turisti a fost lovit in plin de un tren Personal. In urma ciocnirii 9 oameni au decedat, iar mai multi au fost raniti.


Un tren accelerat a deraiat in Dolj

Opt vagoane si locomotiva trenului Accelerat 1692, care circula pe ruta Timisoara-Bucuresti, au sarit de pe sine, la iesirea din Craiova spre Caracal, in comuna Carcea. In urma incidentului, 15 persoane au ajuns la spital. Incidentul s-a intamplat luni, la ora 2.25, la circa zece kilometri de Craiova. Cei peste 200 de calatori au fost ajutati sa coboare din garniturile de tren de cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Judetean Dolj si ai Gruparii de Jandarmi Mobile Craiova. Circulatia feroviara pe ruta Craiova - Caracal este blocata in urma accidentului, relateaza NewsIn.

Trei persoane sunt audiate in cazul trenului din Dolj

"Pana la degajarea zonei, unele trenuri vor fi deviate iar altele, probabil, anulate
”, a precizat Florin Stancu, prefectul judetului Dolj.

In primul rand sunt tare bucuros ca nu au fost victime omenesti. Circulatia pe ruta Craiova-Caracal, pe acest tronson de drum, este blocata dupa deraierea celor opt vagoane, din noua, ale Acceleratului 1692. Vom demara o ancheta pentru a se stabili exact ceea ce s-a intamplat. Vor fi puse la dispozitia calatorilor autocare care ii vor duce la destinatie, a declarat Marin Susanu, directorul Regionalei CFR Calatori Craiova.

Calatorii au fost transportati cu microbuze si autocare la Caracal.

Conductorul trenului, Marian Tita, sustine ca nu isi explica cum s-a intamplat acest incident. „Am auzit un zgomot sub tren, iar intr-o fractiune de secunda a deraiat locomotiva si, cand am coborat, am vazut vagoanele sarite de pe sine. Mergeam cu viteza normala, pe acest tronson ai voie 120, eu aveam 100 la ora. Sunt de 20 de ani mecanic si nu mi s-a mai intamplat asa ceva si nici nu am mai vazut asa ceva”, a sustinut mecanicul de locomotiva, potrivit NewsIn.


Imediat dupa producerea incidentului, la fata locului au fost trimise patru ambulante SMURD Dolj, iar ranitii au fost dusi la la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova. Am ajuns in Unitatea Primiri Urgente 15 persoane, cu rani usoare, iar starea lor este buna, 11 dintre el au fost deja externate. Au prezentat mici traumatisme si leziuni la nivelul membrelor. Starea acestora este stabila”, a declarat doctor Luciana Rotaru, medic coordonator SMURD Dolj.

De asemenea, la fata locului au fost trimise cadrele Inspectoratului de Jandarmi Judetean Dolj si cei ai Gruparii de Jandarmi Mobile Craiova. „Gruparea a intervenit cu 100 de jandarmi. Am verificat vagoanele deraiate pentru a vedea daca mai sunt calatori sau bagaje. I-am ajutat sa coboare din garnituri, i-am condus la locul unde urmau sa fie preluati de autocarele puse la dispozitie. E o zona foate dificila, pentru ca e plin camp, cu vegetatie. Vom asigura perimetrul zonei pana la degajarea acesteia”, a declarat lt. Cosmin Mirea, purtator de cuvant al Gruparii de Jandarmi Mobile Craiova.

Potrivit sectretarului de stat al Ministerului Transporturilor (MT), Constantin Axinia, cauza deraierii trenului accelerat o constituie desurubarea unor suruburi de "niste inconstienti". Acestea au fost cel mai probabil desurubate in timpul noptii, deoarece verificarile cailor ferate se fac numai pe lumina naturala. De asemenea o bucata din sinele de tren lipseste, detalii ce duc la ideea unui posibil act crimina. Pagubele se ridica la 5 milioane de euro, potrivit Realitatea TV.

In decursul acestei diminetii de luni, la locul accidentului a ajuns si Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. Acesta a declarat ca deraierea acestui tren este probabil un act intentionat deoarece in zona vagonului numarul noua au fost gasite cateva suruburi, o ranga si un bidon de motorina, lichid care a fost folosit pentru desfacerea suruburilor.

"Dupa primele aprecieri ale echipelor care au venit sa faca verificari (...), se pare ca este un act intentionat, pentru ca au fost desfacute niste buloane cu o substanta speciala", a declarat Berceanu. Ministrul Trasnporturilor a mai adaugat ca, in 24 de ore, va fi degajat un fir de circulatie.


sursa:www.9am.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 13:04 by Dl. Calin and filed under , , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov