Patriciu a cumparat Banca Populara a Georgiei

Omul de afaceri roman Dinu Patriciu si fostul premier georgian Vladimer Lado Gugenidze au cumparat Banca Populara a Georgiei, prin intermediul unui vehicul de investitii, de la compania Eurooil, subsidiara a RAK Investment, potrivit agentiei Interfax.

Autoritatea georgiana de supraveghere a confirmat ca banca a fost vanduta, dar a refuzat sa ofere detalii. In schimb, o sursa din interiorul bancii a precizat ca directorul general al Bancii Populare, Zurab Tsulaya, va face un anunt oficial, in cadrul unei conferinte de saptamana viitoare.
Sursele citate de ziarul georgian Commersant sustin ca Patriciu ar fi platit 7 milioane dolari pentru actiuni, informeaza NewsIn.

"Stim ca Patriciu este in prezent in Georgia, dar nu a fost facut niciun anunt oficial", au spus jurnalisti de la Commersant.


Insa, din august 2009, omul de afaceri anticipa ca 'Una e sa-i astepti pe americani 50 de ani si apoi sa-i privesti ca pe licurici, si alta-i sa stii sa te folosesti de forta si interesele lor. O tara nu poate fi carata in spate. Te ajuti singur.'

Intr-un editorial in Adevarul acesta facea o comparatie intre modul in care poti sa faci o afacere in Romania vs Georgia: "In privinta usurintei de a face afaceri, de pe locul 112 in lume in 2005, Georgia a ajuns pe locul 15 astazi. Romania se afla pe locul 45 (sursa Banca Mondiala 2008). In privinta libertatii economice, a sarit de pe locul 99, in 2005, pe locul 32. Romania se afla pe locul 68 (sursa The Heritage Foundation). Asa se dezvolta brandul de tara. Faceti dumneavoastra comparatia."

Anterior se vehicula ca Eurooil a purtat negocieri intensive cu patru grupuri de afaceri straine care si-au exprimat interesul pentru achizitia bancii. Oficiali ai Eurooil spunea ca afacerea ar putea fi finalizata in august, dar nu au dezvaluit identitatea potentialilor cumparatori.

In ianuarie 2009, compania Eurooil, inregistrata in Marea Britanie, a cumparat 65% din actiunile Bancii Populare, reusind apoi sa-si creasca participatia la 89%. Eurooil avea intentia sa obtina 100% din actiuni. In acea perioada, noul cumparator a vandut toate activele non-bancare.

Banca Populara din Georgia a fost fondata in octombrie 2002 si are 211 de unitati in intreaga tara, fiind a 27 banca din statul caucazian ca marime, potrivit Interfax.

Insa Dinu Patriciu nu este la prima tentativa de acest gen. Potrivit ZF, in 2008 acesta a ajuns la un acord cu Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, in vederea preluarii Anglo-Romanian Bank, care face parte din grupul BCR, valoarea tranzactiei apropiindu-se de 100 de milioane de euro.

sursa:www.9am.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 13:37 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov