Scad ratele la creditul de locuinţă

În ultimele trei luni, mai multe bănci importante au redus dobânzile la creditele ipotecare. Ratele scad şi cu 13%.

Rata la un credit ipotecar de 60.000 de euro contractat pe 25 de ani a scăzut cu până la 70 de euro în ultimele trei luni, potrivit unui calcul realizat de mai multe bănci pentru Capital. În jocul tăierilor de dobânzi au intrat mai multe instituţii de credit locale, printre care şi bănci cu cote de piaţă importante, pre­cum BCR, BRD sau Raiffeisen.

Diminuările de dobândă şi, implicit, reducerea ratelor la creditele deja contractate se datorează în principal, scăderilor dobânzilor medii europene (EURIBOR). Modificările sunt semnificative, dat fiind faptul că dobânzile la euro au scăzut puternic în Europa, iar în septembrie băncile autohtone care folosesc pentru calculul dobânzii nivelul EURIBOR la trei luni îşi ajustează valorile.

Pe lângă băncile care au operat modificări doar ajustând baza de calcul EURIBOR, în ultimele trei luni au fost şi câteva instituţii de credit care au decis să taie şi din valoarea marjei proprii. Astfel, în unele cazuri, rata la un credit pentru un apartament cu două camere a scăzut cu câteva zeci de euro. Nu mai puţin de 12 bănci au modificat 20 de produse.

Influenţa pieţei europene

Faţă de luna iunie, nivelul EURIBOR la trei luni a scăzut de la 1,085% la 0,819%. Prin urmare, toate băncile care calculează dobânda variabilă în funcţie de parametrul european au scăzut dobânzile cu cel puţin 0,3 puncte procentuale. În categoria băncilor care au redus dobânzile doar ca urmare a evoluţiilor de pe pieţele europene intră BCR, Banca Românească, Banca Transilvania, Raiffeisen, Piraeus Bank, Bancpost şi CEC Bank.

În toate aceste cazuri, dobânda a scăzut faţă de finele lunii iunie cu mai puţin de 0,5%, ceea ce face ca rata lunară să scadă, la un credit de 60.000 de euro, contractat pe 25 de ani, cu aproximativ 11 euro. Este cazul Piraeus Bank, unde efortul lunar al clientului care a contractat un astfel de credit a scăzut de la 507 euro, la finele lunii iunie, la 496 de euro în prezent.

În ultimele trei luni au fost însă şi bănci care au ales să reducă dobânzile chiar mai mult decât ar fi fost forţate de evoluţiile dobânzilor medii. În această categorie intră Millennium Bank, BRD, Garanti şi Unicredit Ţiriac. Reducerile de dobândă merg până la 1,7 puncte procentuale şi au un impact mult mai important asupra ratei lunare. În cazul Unicredit Ţiriac, de exemplu, unde dobânda a scăzut de la 10,54% la 8,84%, rata lunară pentru un credit de 60.000 de euro luat pe 25 de ani scade de la 568 de euro la doar 497 de euro, însemnând o diminuare cu aproximativ 13%.

La fel de importante sunt şi reducerile de dobândă aplicate la creditele în monedă naţională, accesate însă în mai mică măsură pentru achiziţii de imobile. Şapte bănci au luat astfel de decizii, tăierile de dobândă variind între 1% şi 4,2%.

Băncile care au redus costurile sunt BCR, BRD, Banca Transilvania, Piraeus Bank, Unicredit Ţiriac, Raiffeisen şi Bancpost. Campioane sunt Banca Transilvania, care a tăiat 4,2% din dobânda la creditul ipotecar, ducând-o la 10,59%, şi BCR, care a redus cu 3,79% dobânda la creditul Divers cu avans 10%. De fapt, cea mai mare bancă locală a tăiat din dobânzi la toate produsele pe care le oferă în lei, inclusiv la creditele de nevoi personale, la fel cum a făcut şi BRD.

În momentul de faţă, o scădere a nivelului dobânzilor din sistemul bancar este necesară economiei.
Sergiu Oprescu, preşedinte Alpha Bank

Credite proaspete

Noutăţi O a treia categorie de reduceri de dobândă operate pe piaţă implică băncile care, din iunie până în prezent, au conceput noi produse de creditare. Aici includem doar ING şi Volksbank. Banca olandeză a lansat un produs similar celor din programul Prima Casă, în timp ce austriecii au lansat un credit în euro cu dobândă foarte scăzută, deşi sunt prezenţi şi în programul guvernamental.

Avantaje Cele două bănci menţionate mai sus au în prezent cele mai bune dobânzi de pe piaţă la credite ipotecare în euro, cu excepţia creditelor date prin „Prima Casă“. Creditul de Casă Nouă de la ING are o dobândă de 5,5% pe an şi presupune plata unei rate lu­nare de 385,9 euro, la o valoare a împrumutului de 60.000 de euro, luat pe 25 de ani. Volksbank cere o dobândă de 7,1% la creditul Casa-Euro, rată lunară fiind de 371 de euro.

sursa:www.capital.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 12:08 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov