Pogea: "Legea unică a salarizării bugetarilor nu reduce salariul nimănui"

Ministrul de Finanţe Gheorghe Pogea a declarat că, în urma aplicării noii legi unice a salarizării nu vor fi angajaţi care vor avea pierderi la salarii. El a explicat care sunt principiile care au stat la baza realizării proiectului de lege.

Pogea spune că legea prevede ca salarizarea din sistemul bugetar să nu mai fie "inechitabilă, polarizantă, discriminatorie, aşa cum este în prezent". El spune că "nu este normal ca persoane cu relativ aceleaşi competenţe dar cu locuri de muncă diferite să ia salarii atât de diferite".

Ministrul nu exclude faptul că vor exista bugetari nemulţumiţi, dar că vor fi "numai cei din zonele care se află acum în exces salarial". Potrivit grilei sale, salariile din sectorul bugetar vor creşte diferit între 2010-2015, astfel încât să se ajungă de la un raport de 29 la 1 (între salariul maxim şi cel minim) la un raport de 12 la 1. Astfel, salariile vor creşte diferenţiat, la cei cu salarii mici mai mult, iar la cei cu salarii mari mai puţin.

Creşteri pentru toată lumea

Potrivit informaţiilor ministrului Pogea, creşterea medie a sectorului bugetar în următorii inci ani va fi de 56%. El a dat exemple de creşteri majore evidenţiind segmentele de salariaţi cu venituri mici. Astfel, în învăţământul preuniversitar, creşterea medie va fi de 78%. „Asta înseamnă că vor fi şi persoane cu creşteri de peste 100%. Repet, este vorba despre o creştere graduală, să nu ne închipuim că vorbim despre o dublare peste noapte a salariului. Dar dacă spunem 78% în medie, să ne gândim la faptul că există şi valori peste această valoare. De exemplu, un profesor gradul doi va putea avea o creştere de chiar 114%”.

„Masa salarială va suferi din PIB o scădere de la 9,4% la 6-7%. În valoare absolută, (şi corelată cu productivitatea muncii, n.r.) va creşte cu 20%”, a declarat ministrul. El a a precizat că astfel de obiective pot fi atinse cu condiţia unor disponibilizări în sectorul public.

Gheorghe Pogea a mai precizat că legislaţia salarială va fi transparenţă. „Avem azi 39 de legi. Ar trebui să fie simplu, astfel încât angajatul la stat să poată consulta într-un singur loc astfel încât să poată afla ce salariu va avea peste câţiva ani”.

sursa:www.capital.ro

parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 15:56 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov