Tinerii intreprinzatori si-ar putea infiinta o societate cu un capital de pornire de 10 lei
Ministrul intreprinderilor mici si mijlocii comertului si mediului de afaceri, Constantin Nita, a prezentat sase proiecte de lege printre care Poriectul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microinztreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri, Poriectul privind holdingurile, Proiectul privind organizarea activitatii de lobby, conform NewsIn.
De asemenea ministrul a mai prezentat si Proiectul pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta privind procedura aprobarii tacite, Proiectul privind registrul unic de control precum si Proiectul privind legea patronatelor.Astfel, potrivit Proiectului pentru stimularea tinerilor intreprinzatori sunt restranse domeniile de activitate aferente unei microintreprinderi la maxim cinci alese de intreprinzator. Totodata, prin acest proiect firmele nou infiintate beneficiaza de scutiri la plata impozitelor pe profit si pe salarii, scutirea de la plata unor taxe vamale precum si accesul la credite cu perioada de gratie, pe baza garantarii a 90% din valoarea creditului de catre un fond de garantare.
Potrivit lui Nita microintreprinderile care vor beneficia de aceasta lege vor trebui ca in trei ani de activitate sa ajunga la un capital social de 5.000 de euro.Daca nu reusesc, proprietarii acestor firme vor fi obligati sa restituie toate taxele de care au fost scutiti.
"La sfarsitul celor trei ani este verificat intreprinzatorul, iar daca nu respecta conditiile noastre plateste din urma tot ce a fost scutit. Este un proiect bun deoarece cei mai importanti oameni de afaceri din Romania au in prezent o varsta apreciabila si este timpul sa dam sansa si celor abia iesiti din facultate sa intre in mediul de afaceri" a declarat Constantin Nita.
Nita a precizat ca proiectul de lege are ca scop in principal incurajarea si stimularea spiritului antreprenorial al tinerilor din Romania, facilitarea accesului la finantare, scaderea nivelului ratei somajului, proiectul de lege referindu-se si la persoanele aflate in somaj sau care au inregistrat deja un esec in afaceri.
Proiectul de lege privind holdingurile cuprinde prevederi printre care impozitul pe profit sa fie aplicat asupra rezultatului consolidat la nivelul holdingului, iar tranzactiilor intragrup nu li se aplica TVA. De asemenea, prin acest proiect bunurile nu sunt accizate, iar impozitul pe dividendele realizate pe filiale se plateste o singura data de catre holding.
Al treilea proiect prezentat de ministrul IMM-urilor reglementeaza modul de desfasurare al activitatii de lobby.
"Este un proiect pentru transparentizarea mediului de afaceri. Nu ma mai duc eu cu pile ca sa rezolv ceva, ci ma duc la persoana care face lobby, platesc si in baza unui contract mi se rezolva probleme" a explicat Nita.
Legat de proiectul de lege privind procedura aprobarii tacite Nita a explicat ca acesta are ca scop reducerea birocratiei si cresterea eficientei activitatii in administratia publica. Nita a mai adaugat ca proiectul a fost intocmit la solicitarea Comisiei Europene aceasta fiind o conditie a acordului incheiat cu CE.
In ceea ce priveste Proiectul de lege privind registrul unic de control ministrul de resort a adaugat ca proiectul era necesar deoarece unele organe ale statului cu atributii de control efectueaza fara un motiv anume controale repetate la acelasi agent economic ceea ce perturba activitatea societatii.Astfel, autoritatile vor fi sanctionate daca dispun controale repetate in acelasi an cu aceeasi tematica, la acelasi contribuabil cu amenda de la 1.500 la 2.000 de lei.
Ultimul proiect de lege prezentat de Constantin Nita reglementeaza activitatea patronatelor si are ca scop principal planificarea procedurilor de infiintare si dobandire a personalitatii juridice de catre organizatiile profesionale.
"Acesta este un proiect necesar pentru imbunatatirea mediului de afaceri din Romania prin clarificarea modului in care patronii romani se pot asocia in patronate. Sper ca majoritatea patronatelor sa fie de acord cu acest proiect" a declarat Nita.
sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu