Lucian Croitoru, BNR: „Sunt semne că se apropie sfârşitul crizei”

România va ieşi din criză în următoarele luni, în contextul în care economia mondială dă semne de revenire, afirmă Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

„Sunt semne că se apropie sfârşitul crizei. Economia mondială îşi revine, comerţul mondial îşi revine. Deficitele din SUA s-au redus, a scăzut de asemenea şi surplusul din Asia. Toate acestea sunt elemente care arată că sfârşitul crizei este aproape”, a spus Lucian Croitoru, în cadrul unui seminar economic organizat de Finmedia.

În ceea ce priveşte România, oficialul BNR susţine că decalajul de 8-10 luni cu care ţara noastră a intrat în criză, s-a redus la doar câteva luni, astfel încât ieşirea din criză se va produce într-o perioadă mai scurtă.

România va avea o scădere economică de 8-9%

Lucian Croitoru a spus că economia noastră va avea o scădere de 8-9% în acest an, chiar dacă indicatorii macroeconomici sunt în revenire. Unul dintre argumentele aduse de oficialul BNR este creşterea şomajului, dar pe de altă parte, susţine acesta, inflaţia se află în scădere.

Un alt risc potenţial îl reprezintă apropiatele alegeri, dar odată rezolvată această situaţie, anul 2010 va oferi oportunitatea guvernului de a lua măsuri mai dure.

Avem şanse la euro în 2014

Lucian Croitoru susţine că România poate intra în mecanismul cursului de schimb ERM2, în anul 2012, ceea ce înseamnă că vom putea adopta euro în 2014 sau începutul lui 2015.

"Sunt semne că se doreşte ca România să adopte euro în 2014, începutul lui 2015, ceea ce înseamnă că vom intra în ERM2 în 2012. Acest lcuru implică însă o reducere semnificativă a deficitului bugetar, sub 3%", a spus Croitoru.

Oficialul BNR susţine că există şanse ca deficitul bugetar de 7,6% convenit cu FMI pentru anul acesta să nu fie depăşit.

Ion Țiriac, unul dintre cei mai bogaţi români potrivit Top 300 Capital, a avansat în urmă cu câteva zile un termen mai pesimist: un an şi un sfert de la ieşirea din criză a SUA.

sursa:www.capital.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 11:56 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov