Zeci de mii de patroni nu ştiu ce impozit vor plăti la anul

Cu doar 3 luni înainte de sfârşitul anului, microîntreprinderile care au ales să plătească până acum 3% pe venit nu ştiu dacă mai pot continua pe acest sistem şi în 2010. Codul Fiscal nu spune nimic despre această opţiune de impozitare după anul 2009, iar Ministerul de Finanţe încă n-a umblat la el.

Codul Fiscal actual nu mai permite microîntreprinderilor (firme care au până la nouă salariaţi) să plătească şi anul viitor impozitul pe venit de 3%, dar nici nu le obligă explicit să treacă pe cota standard de impozitare, de 16% pe profit. Articolul din Codul Fiscal care prevede opţiunea de plată a impozitului pe venit nu se referă, pur şi simplu, şi la anul 2010, opţiunea de taxare a venitului oprindu-se la anul 2009.

Astfel, potrivit articolului 107 din Cod „Cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este: 2% în anul 2007; 2,5% în anul 2008; 3% în anul 2009”. Aşadar, nimic pentru 2010, în condiţiile în care patronii care ar dori să-şi exercite opţiunea de plată a unui tip de impozit sau a altuia (3% pe venit sau 16% pe profit) pot să o facă doar până la 31 ianuarie 2010.

Se schimbă alte lucruri în Cod

Ministerul Finanţelor a emis deja o serie de proiecte de acte normative care modifică unele prevederi din Codul Fiscal începând cu anul 2010, aflate în dezbatere publică, dar se referă în special la accize şi modul de impunere a TVA, care preiau în legislaţia naţională mai multe directive europene pentru care România a primit până acum derogări.În modificări nu se spune nimic despre opţiunea de plată a impozitului pe veniturile microîntreeprinderilor, şi, evident, nimic despre un procent.

Dacă nu apare 3%, se plăteşte 16%

Specialiştii în fiscalitate spun că absenţa din Cod a anului 2010 înseamnă dispariţia impozitului de 3% pe venit. „Faptul că nu mai este prevăzută o cotă de impozitare după 2009 face ca întreg regimul aplicat microîntreprinderilor, care era unul opţional, să nu mai fie aplicabil”, a declarat pentru capital.ro Gabriel Biriş, partener al firmei de avocatură şi consultanţă fiscală Biris Goran. Cu alte cuvinte, interpretarea este că, de la anul, microîntreprinderile sunt obligate la plata impozitului pe profit.

Finanţele se gândesc să lase 3% şi în 2010

Ministerul de Finanţe nu şi-a oficializat poziţia în chestiune, dar surse din cadrul instituţiei au declarat pentru capital.ro că se studiază posibilitatea menţinerii impozitului pe venit, deşi există şi interpretări potrivit cărora acest tip de impozitare nu mai este permis de Comisia Europeană.

„Se lucrează la o propunere de modificare a Codului Fiscal, astfel încât să putem menţine şi la anul impozitarea pe veniturile microîntreprinderilor. Procentul va fi tot de 3%”, ne-au declarat sursele noastre, precizând că propunerea este în curs de analiză în minister. La sfârşitul lui 2007, în România erau înregistrate peste 400.000 de microîntreprinderi, ceea ce înseamnă peste 80% din numărul total de IMM-uri, iar mare parte dintre acestea au ales să plătească impozitul pe venit.

Costuri mai mari

Dacă sistemul de impozitare a veniturilor va fi eliminat, firmele mici vor avea costuri suplimentare. Pentru a plăti impozitul pe venit, microîntreprinderile puteau ţine contabilitate în partidă simplă. Pentru aceasta nu este nevoie neapărat de serviciile unui contabil. La impozit pe profit e obligatorie ţinerea contabilităţii în partidă dublă, ceea ce înseamnă costuri suplimentare pentru servicii de contabilitate de 200-500 de lei pe an.

sursa:www.capital.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 11:43 by Dl. Calin and filed under , , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov