Scutirea de impozit pe profitul reinvestit, doar de formă

Camera Consultanţilor fiscali avertizează că măsura “anticriză” anunţată de guvern privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit, nu este de fapt o scutire ci doar o amânare, iar de noile facilităţi nu se vor bucura decât o parte din firme.

“Dacă aceasta măsura se va aplica în forma propusă, ea nu va reprezenta o scutire de impozit pe profit, ci o simplă amânare pe termen scurt la plata acestuia. De o scutire reală se poate vorbi numai atunci când se diminuează efectiv obligaţia fiscală”, se arată într-un comunicat al Camerei Consultanţilor Fiscali.

Nu vor fi posibile amortizările

Această situaţie este posibilă din cauza modului în care va fi înregistrată în contabilitate apelarea la scutirea de impozit: “valoarea fiscală, respectiv valoarea de intrare a activelor (n.r. investiţiilor) se determină prin scăderea din valoarea de producţie şi/sau achiziţie a sumei pentru care s-a aplicat facilitatea prevăzută la alin.(1)”. Consecinţa: firmele nu vor putea înregistra amortizări pentru activele achiziţionate din profitul reinvestit, decât pentru sumele pentru care nu s-a apelat la scutirea de impozit. Camera Consultanţilor recomandă modificarea prevederilor legale, astfel încât să fie permisă şi amortizarea investiţiilor respective.

Un alt minus al măsurii care ar vrea să stimuleze economia este că, dacă impozitul pe profit datorat scade, din cauza investiţiilor, sub pragul impozitului minim, se va aplica cel din urmă. În plus, Consultanţii Fiscali critică şi sfera de aplicabilitate a măsurilor, limitată doar la maşini, utilaje şi instalaţii de lucru.

sursa:www.capital.ro

parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 13:31 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov