Atentie, se scumpesc casele! Prima luna de crestere a preturilor la apartamente - stiri romania libera -














Iulie este prima luna din ultimul an in care se poate observa o tendinta evidenta de crestere a preturilor, arata analiza lunara realizata de compania de consultanta imobiliara Colliers International.

„Nu este o crestere majora, incadrandu-se in limitele a maxim +4%, dar ceea ce face speciala aceasta luna de vara este cresterea constanta in toate sectoarele, doar sectorul 1 simtind o usoara depreciere, cu 2%”, au declarat reprezentantii Colliers.

Preturile apartamentelor de doua camere au crescut cel mai mult, datorita programului „Prima casa”, observandu-se un plus intre 10 si chiar 15% in ultima perioada, potrivit Colliers. „Este foarte greu, daca nu chiar imposibil sa gasim acum apartamente de doua camere sub 60-62.000 de euro in zone precum Militari, Titan sau Iancului. Acestea sunt zone cu preturi medii, care se incadreaza in plafonul maxim de 57.000 euro impus in cadrul programului”, se arata in analiza companiei de consultanta imobiliara.

Potrivit Colliers, comparativ cu programe similare desfasurate in alte tari, cel din Romania se prezinta destul de bine. Cu usoare carente in ceea ce priveste restrictiile de eligibilitate, suma oferita este una buna in comparatie cu preturile de pe piata autohtona.

Canada spre exemplu, in cadrul unui program asemanator de ajutor in achizitia primei case de catre cupluri tinere, ingaduie accesul la 25.000 de dolari canadieni dintr-un RRSP (Registered Retirement Savings Plan). Suma poate fi retrasa individual de fiecare dintre soti, ceea ce duce la o valoare totala de 50.000 de dolari canadieni pentru constructia sau achizitionarea unei locuinte. Banii trebuie restituiti in 15 ani de la retragerea lor, cu primul an de gratie lipsit de rate lunare.

In Statele Unite ale Americii programul de ajutor pentru achizitia primei case este foarte bine reglementat. In primul rand, solicitantii trebuie sa indeplineasca nu numai criteriul de a nu mai fi detinut o alta locuinta in ultimii 3 ani, ci si sa respecte un prag al veniturilor, acestea trebuind sa se incadreze in anumite limite. Este o metoda foarte buna de a directiona creditele catre clasa sociala care are nevoie de ele si de a impiedica persoanele cu venituri ridicate sa acceseze fondurile acestui program.

O alta restrictie se refera la pretul maxim pe care il poate avea un imobil, cazuri precum achizitionarea unui automobil de lux in cadrul programului “Rabla” nefiind posibile; din moment ce imobilul trebuie sa faca parte, fiind reglementat prin pret, dintr-o categorie specifica, nu se poate beneficia de acest program pentru a-ti cumpara un penthouse in Manhattan. Din pacate, aceasta este o vulnerabilitate a programului Prima casa, daca pastram proportiile si inlocuim Manhattan cu cartierul Primaverii, bineinteles.

In plus, aceste finantari nu se acorda decat dupa ce solicitantul a absolvit un curs tinut de un consultant financiar legat de mecanismele ce stau in spatele acordarii unui credit. La finalul cursului se elibereaza un certificat care sa ateste participarea, acesta fiind obligatoriu la dosarul intocmit de solicitant.

Statul Texas merge si mai departe in ajutorul acordat, pornind un program de finantare prin care restituirea banilor nu este necesara daca solicitantii vor locui in imobilul cumparat minim 20 de ani. In cazul vinderii imobilului pana la intocmirea celor 20 de ani suma initiala trebuie restituita, dar fara a fi perceputa nici o dobanda.

sursa:www.wall-street.ro

parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 18:13 by Dl. Calin and filed under , , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov