Bancile preiau locuinta din Prima Casa daca statul nu achita garantia - stiri romania libera -














Executarea silita a imobilelor achizitionate prin Programul "Prima Casa" va trece in sarcina bancilor in situatia in care statul refuza sa plateasca garantia din FNGCIMM, potrivit noilor norme de aplicare, care clarifica conditiile derularii programului guvernamental.

Potrivit vechilor norme de aplicare a Programului "Prima Casa", garantia de stat se platea finantatorului (bancii n.r.) de catre Ministerul Finantelor, din Fondul de Garantare, urmand ca statul sa recupereze suma respectiva prin executarea silita a imobilului. Execuarea silita urma sa fie facuta de ANAF.

Modificarile aduse miercuri de Guvern prevad ca, in situatia in care statul refuza sa plateasca garantia catre banca, dreptul de executarea silita revine bancii care a acordat creditul. Astfel, articolul 10 al Anexei 1 din HG 717/2009 contine urmatoarea completare: "In cazul primirii de catre finantator a refuzului de plata a garantiei de la FNGCIMM, in temeiul conventiei de garantare, finantatorul are dreptul sa inscrie in cartea funciara privilegiul reglementat de art. 1737 punctul 2 Cod Civil, concomitent cu radierea din cartea funciara a ipotecii legale instituite in favoarea statului roman", se arata in textul Hotararii de Guvern obtinute de NewsIn.

In plus, normele modificate prevad ca beneficiarul (solicitantul creditului) nu are voie sa "instraineze" (de exemplu sa doneze n.r.) imobilul pe o perioada de cinci ani, in conditiile in care prin vechile norme era interzisa doar vanzarea.

sursa:www.wall-street.ro

parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 12:00 by Dl. Calin and filed under , , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov