La BNR e mai ieftin: Bancile au revenit la lombard - stiri romania libera -


Bancherii au apelat mai mult la imprumutul de ultima instanta, dupa ce, in luna mai, institutiile de credit nu au mai mizat deloc pe aceasta facilitate.

BNR a reluat in iunie creditarea bancilor prin facilitatea lombard, acordand bancilor imprumuturi pentru o zi de 352 milioane lei, in timp ce facilitatea de depozit a fost mult mai putin folosita de banci fata de luna anterioara, plasamantele la banca centrala reducandu-se la 4,17 miliarde lei.

Volumul creditelor lombard acordate bancilor comerciale de banca centrala a coborat puternic in ultimele luni, de la 38,6 miliarde lei in februarie, la 16 miliarde in martie si la doar 139 milioane lei in aprilie.In luna mai, institutiile de credit nu au mai apelat deloc la aceasta facilitate.

Facilitatea de credit a BNR a inceput sa fie folosita intens de banci incepand cu ultimele trei luni din 2008, cand bancile au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare fata de cel din primele noua luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei. In octombrie 2008, bancile au luat credite lombard in valoare record de 48,99 miliarde lei.

Creditul lombard poate fi accesat in prezent la o rata a dobanzii anuale de 13,5% pe an, cu 4 puncte procentuale peste dobanda de politica monetara, bancile garantand cu titluri de stat pentru aceste imprumuturi de tip overnight (pentru o zi).

De asemenea, banca centrala a continuat sa injecteze in piata lichiditati si prin intermediul operatiunilor de tip repo, in valoare medie zilnica de 748,4 milioane lei in iunie, dupa ce, in mai, media zilnica scazuse fata de luna precedenta, la 643,8 milioane lei.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 18:35 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov