Basescu: Vintu si ziaristii corupti sifoneaza bugetul - stiri romania libera -

Reteta banilor publici pompati in televiziuni sub acoperirea unor contracte de publicitate are, pentru presedintele Traian Basescu, un alt nume decat Elena Udrea sau Monica Iacob Ridzi. Nemultumirile declarate ale lui Basescu au vizat inclusiv faptul ca, in timpul scandalului "2 mai", "trustul domnului Vintu" a dat "de dimineata pana seara, timp de 30 de zile" imagini cu fiica sa, Elena, alaturi de Monica Iacob Ridzi.

"Suveica" PetromService

Intermediarul indicat de Basescu intre stat si trustul de presa este compania PetromService, detinuta oficial de vechiul colaborator al lui Vintu, Liviu Luca.

Prima transa, sustine presedintele, a fost cea de 63 de milioane de euro, ajunsi la compania PetromService "dintr-o returnare ilegala de TVA, in ultimele zile ale guvernului liberal". Daca afacerea fusese pomenita de Basescu si in urma cu cateva luni intr-un interviu la postul B1, finalul a fost facut public abia ieri. "Din banii de TVA pe care i-a luat ilegal s-a facut marire de capital la trustul Realitatea-Catavencu. Din cele 63 de milioane de euro luati nedrept de la stat", a spus Basescu la Radio Romania Actualitati (RRA).

A doua "sifonare de bani", cum a numit-o seful statului, a vizat tot un transfer de la stat spre trustul de presa, avand ca paravan un contract de publicitate incheiat exclusiv cu Realitatea. "Tot Petrom Service si-a dat publicitate la Realitatea pentru a transfera banii incasati in relatia cu Petromul, ca publicitate. O paguba de 30-40 de milioane de euro pentru statul roman", a rezumat Basescu afacerea.

"N-am nevoie sa fiu megastar"


Inainte de rafuiala propriu-zisa cu Vintu, in care "Antenele" au fost doar amintite din cand in cand, presedintele s-a ocupat la radioul public minute in sir de teoretizarea coruptiei in presa si de impartirea ziaristilor in categorii. Primii sub lupa: cei aflati in cardasie cu "oameni care isi platesc linistea".

Aici, Basescu a gasit mai multe subspecii, dar nu inainte de a se declara el insusi de partea "celor cinstiti" prin cateva vorbe de duh: "N-am nevoie sa fiu megastarul, ci presedintele dumneavoastra (...). Eu nu am nevoie sa ma apere nimeni, cum nu am nevoie nici sa ma acuze nimeni (...). Eu nu stau cu mana intinsa la o relatie buna cu presa".

In analiza sa, "sunt destui" ziaristii importanti "care in campanie spun "am o firma de publicitate, da-mi banii la ziar prin firma asta"". O alta subspecie - "ziaristii santajisti". "Au si nume predestinate, ca la Cosa Nostra", a spus Basescu, cu aluzie Sorin Rosca Stanes cu - "Nasul", invitat frecvent la Realitatea TV.

La a treia categorie, menita a acredita ideea ca emisiunile se cumpara prin contracte de consultanta, cel vizat pare sa fie un alt obisnuit al postului TV, Bogdan Chireac. "Unii sunt consultantii unor oameni politici si au si emisiune, chiar la televiziunea publica uneori si spun "Domnul X, hai sa facem o emisiune de politica externa", desi este consultantul lui. Pentru asta-i platit, sa-l duca sa-i faca emisiuni", a acuzat Basescu.

Avalansa de atacuri survine suspiciunilor publice ca Vintu s-a inteles cu Mircea Geoana sa-l sustina pentru prezidentiale. EVZ a dezvaluit ca dupa negocierile din Delta, din mai, cei doi s-au intalnit din nou, acum o luna, la Navodari.


ACUZATII


PSD foloseste limbajul lui Vanghelie

Traian Basescu a intrat in conflict cu PSD. "Intentionez sa-i mai tin in brate, desi nu-mi place ce se intampla", afirmase Basescu despre agitatia din coalite, la RRA. "Personal, pot sa inteleg ca presedintele PSD a intrat in campanie pentru prezidentiale. Ce imi este greu sa accept este tergiversarea masurilor de reforma si de diminuare a impactului crizei", a adaugat Basescu, reprosand guvernului "cangrena din educatie" si "hemoragia din buget".

PSD a raspuns printr-un comunicat ironic : " Ii transmitem lui Traian Basescu faptul ca Guvernul nu se rezuma la Elena Udrea. Astfel, afirmatia "ii mai tin in brate" nu se poate referi la intregul Executiv, ci, cel mult, la anumite persoane deja bine cunoscute publicului larg". "Presedintele face distinctie intre simpatizantii PSD si gruparea Vanghelie, care pare sa fi monopolizat discursul public al partidului", a venit , ieri seara replica printr-un comuncat al Administratiei Prezidentiale.


NEHOTARARE

"Analizez in mod deosebit sa nu candidez"

Dupa ce Sorin Oprescu a anuntat duminica seara ca "ia in calcul" sa candideze la presedintie, Traian Basescu si-a mentinut nehotararea declarata, nuantand insa ca el se gandeste "sa nu candideze".

"Am in analiza si aceasta posibilitate sau in mod deosebit aceasta posibilitate (de a nu candida - n.r.). Astea-s lucruri minore deocamdata, candidatura mea sau necandidatura", a comentat el la RRA.

Indiferent de decizie, presedintele a adaugat ca, atunci cand o va lua, o va anunta "intr-un cadru corespunzator momentului".

Cat despre soarta PDL, in ipoteza teoretica a absentei sale la alegerile din toamna, Basescu nu s-a declarat deloc ingrijorat. "Este exclus (sa scada - n.r.), e un partid care are lideri, oameni cu experienta, nu vad niciun motiv ca, in eventualitatea in care nu voi candida, PDL sa nu mai fie atat de puternic si de afirmat", si-a laudat presedintele suporterii politici, fara a avansa insa ideea unui alt candidat.

sursa:www.kappa.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 18:04 by Dl. Calin and filed under | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov