Eurobarometru: Cum percep romanii criza

Reducerea locurilor de muncaMedia locuitorilor

UE care sunt de parere ca reducerea locurilor de munca din cauza crizei va continua este ceva mai ridicata (61%), in timp ce 28% dintre europeni cred ca raul a trecut, potrivit Eurobarometrului privind ocuparea si politica sociala, derulat in lunile mai-iunie 2009, citat de NewsIn.

Cei mai pesimisti sunt letonii (82%), estonii (76%) si lituanienii (74%), iar cei mai optimisti sunt suedezii (45%) si danezii (36%), motivatia fiind ca atat Suedia, cat si Danemarca au pus in aplicare abordari cuprinzatoare de flexicuritate pentru cetatenii lor.


Ingrijorare fata de pierderea locului de munca


O treime dintre europenii care muncesc (32%) sunt "foarte ingrijorati" ca si-ar putea pierde locul de munca in viitor, procentul fiind ceva mai ridicat in Romania (35%).

In plus, 38% dintre europeni, respectiv 41% dintre romani se tem cel mai tare ca partenerul ar putea fi concediat, in timp ce 47% dintre europeni si 44% dintre romani sunt preocupati de intrarea in somaj a copiiilor lor.


Unul din 10 romani a fost concediat din cauza crizei


Aproximativ 9% dintre europenii care muncesc au trecut prin experienta pierderii locului de munca din cauza crizei economice, media UE fiind identica cu procentul romanilor care au spus ca au fost disponibilizati ca urmare a crizei.

24% dintre europeni, respectiv 26% dintre romani, cunosc un coleg care si-a pierdut slujba, iar 36% cunosc pe cineva din cercul de prieteni sau familial care a fost afectat (28% in Romania).

Cei mai afectati au fost letonii, lituanienii si spaniolii, in timp ce in Luxemburg, Grecia si Olanda pierderile de locuri de munca au fost, prin comparatie, mai mici.

Ajutorul de somaj


Peste o treime dintre romani (35%) spun ca, in cazul concedierii, ajutorul de somaj acopera cel mult 50% din venitul actual, spre deosebire de 28% cat este media UE.

De altfel, in blocul comunitar tot 28% sustin ca ajutorul de somaj ar fi intre 51% si 70% din venitul actual, fata de 10% dintre romani.

Media europeana este mai mare (20% fata de 18%) si in cazul celor care spun ca ajutorul social ar reprezenta intre 71% si 100% din venit. 37% dintre romani nu stiu cat din venit ar fi acoperit prin sistemul de asigurari sociale, fata de numai 24% din restul europenilor.

Ce ar face romanii daca si-ar pierde locul de munca

Daca si-ar pierde locul de munca, peste jumatate dintre romani (51%) ar aplica pentru acelasi tip de post, in aceeasi localitate, dar la alta firma, comparativ cu 47% cat a fost media in UE. In schimb, 16% dintre romani ar aplica pentru acelasi tip de slujba, dar in alta localitate, de doua ori mai putini decat media UE.

Tot 16% dintre romani, fata de 19% media UE, ar alege sa se angajeze pe alt post, dar in aceeasi localitate, iar 4% dintre romani (9% la nivelul UE) ar alege alta ocupatie si alta localitate.

In schimb, 14% dintre romani au spus ca si-ar incepe o afacere, procent usor peste media UE (13%).

Aproape trei sferturi (74%) dintre romani sunt increzatori ca-si vor pastra locul de munca in urmatoarele luni, usor sub media UE (80%), iar 56% cred ca vor avea o slujba si in urmatorii doi ani, comparativ cu 66% in restul UE.

Doar 7% dintre romani spun ca limbile straine conteaza la angajare


Intrebati care sunt abilitatile ce conteaza in prezent cel mai mult la angajare, aproape doua treimi dintre romani (64%) au spus ca este nevoie sa ai o calificare, fata de 52% cat a fost media UE.

Experienta profesionala conteaza in proportie de 61% pentru romani, respectiv de 54% la nivelul UE.

La restul abilitatilor, precum adaptabilitate, cunostinte de lucru cu calculatorul, limbi straine, disponibilitatea de a munci in strainatate si spontaneitate, media UE a fost substantial peste procentele raportate in cazul romanilor. De exemplu, doar 7% dintre romani spun ca trebuie sa stii o limba straina pentru a te angaja, fata de media UE, de 17%.

Doar o treime dintre locuitorii statelor membre au cunostinta despre Fondul Social European (FSE), care reprezinta principalul instrument al UE pentru investitii in pastrarea locurilor de munca. Fondul este cel mai bine cunoscut in Slovacia (59%), Portugalia (58%) si Spania (53%). FSE este cel mai putin cunoscut in Danemarca (17%), Cipru si Austria (cate 21%) si Romania, unde doar 22% din populatie a auzit de acest instrument.

sursa:www.wall-street.ro

parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 11:56 by Dl. Calin and filed under , , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov