Vestile bune din SUA au apreciat indicii Bursei - stiri romania libera -
















Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat cresteri de pana la 11% in ultima saptamana, dupa ce investitorii au intrat cu entuziasm la cumparare, incurajati de rezultatele financiare peste asteptari raportate de marile companii din Statele Unite.

"Dupa trei saptamani de evolutii anoste, fara vlaga si pe o lichiditate de alerta, bursa bucuresteana a prins viata in aceasta saptamana. Entuziasmul de este ocean a ajuns repede si aici, unde s-a vazut o crestere importanta a sumelor investite, o migrare a lichiditatilor pe actiuni, cele mai vizate fiind marile companii de la BVB si in special cele din sectorul financiar-bancar", se arata in analiza saptamanale a casei de brokeraj Prime Transaction.

Lichiditatea pietei de actiuni de la BVB sporit de aproape trei ori in ultima saptamana la 87,02 milioane lei (20,57 milioane euro). In acelasi timp, la lichiditatea totala a pietei reglementate a BVB au contribuit si schimburile cu obligatiuni si titluri de stat, care au totalizat 21,71 milioane lei.

Principalul motor al acestui reviriment a fost evolutia pietelor externe, care au avut la randul lor o dinamica pozitiva, in contextul unor raportari financiare bune ale marilor corporatii din Statele Unite.

"In plin sezon al raportarilor semestriale, se pare ca estimarile masei largi a analistilor au fost depasite de vasta majoritate a companiilor din Statele Unite. Si nu orice companii, ci companii de talie mare, reprezentative pentru sectoarele in care activeaza si cu o pondere importanta in indicii cei mai urmariti. Indici care si-au depasit pragurile de rezistnta, ceea ce poate sa semnaleze noi cresteri", explica analistii de la Prime Transaction.

Capitalizarea pietei reglementate a BVB a urcat spectaculos in saptamana incheiata, cu 8%, la 61,92 miliarde lei (14,69 miliarde euro), ca urmare a aprecierii puternice a titlurilor cu o pondere mare pe Bursa, in special cele ale Bancii Transilvania si BRD SocGen.

Indicele sectorului SIF a trecut usor peste pragul de 17.000 de puncte

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 8,73% in ultima saptamana, ajungand la 3.741,73 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a castigat 6,60%, pana la 2.241,70 puncte.

BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a avut o crestere de 9,59% in intervalul analizat, pana la nivelul de 17.826,29 de puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a urcat cel mai puternic - cu 11,10% - pana la 7.669,76 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a crescut cu 9,24%, la 357,47 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a inregistrat cel mai mic avans, de 3,45%, pana la nivelul de 519,09 puncte.

Cresteri de peste 8% pentru toate actiunile SIF

Titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au atras schimburi totale de 41 milioane lei, adica aproape jumatate din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni din ultima saptamana la Bursa.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu schimburi totale de 16,11 milioane lei, iar cotatia lor a urcat cu 9,70%, la 0,9050 lei/actiune, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au castigat cel mai mult in acest sector, 12,14%, la 0,7850 lei, pe un rulaj de 10,78 milioane lei.

Cotatia actiunilor SIF Transilvania (SIF3) a crescut cu 8,02%, la 0,4580 lei/actiune, iar schimburile au totalizat in ultima saptamana 6,89 milioane lei.

De asemenea, titlurile SIF Muntenia (SIF4) s-au scumpit cu 9,32%, ultimul pret fiind de 0,6450 lei, pe o lichiditate de 4,19 milioane lei, in vreme ce actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au apreciat tot cu 9,32%, la cotatia de 0,88 lei, in urma unor tranzactii de 2,94 milioane lei.

Zvonurile unei posibile preluari apreciaza TLV cu 20%

Sectorul bancar a atras schimburi de 27,5 milioane lei in ultima saptamana, adica 32% din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB.

"Dupa ce cu o saptamana inainte sectorul bancar romanesc nu impresiona prin nimic la bursa, in conditiile in care grupurile mari bancare din Europa se bucurau de cresteri sustinute, de data aceasta au venit cresterile si la noi. Si nu oricum, ci in conditii de lichiditate ridicata", se mai arata in analiza Prime Transaction.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat cea mai mare crestere din piata reglementata in intervalul 20-24 iulie, cu 20%, pana la pretul de 1,32 lei, pe suportul unui rulaj de 15,66 milioane lei. Evolutia a fost alimentata de zvonurile aparute in presa cu privire la o posibila preluare de catre National Bank of Greece (NBG).

"Pe sectorul bancar aprecieriile ar putea fi mai agresive si din cauza acelui "club loan", totodata aparand si o stire referitoare la interesul NBG pentru Banca Transilvania, dar factorul principal in elanul luat acum de bursa cred ca ramane evolutia pietelor mature", a explicat, pentru NewsIn, Alin Brendea, vicepresedintele si directorul de operatiuni al casei de brokeraj Prime Transaction.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) s-a imprumutat miercuri de la mai multe banci cu circa un miliard de euro prin forma unui club-loan, pentru acoperirea deficitului bugetar.

De asemenea, actiunile BRD SocGen (BRD) s-au scumpit cu 13,33%, pana la 9,35 lei, tranzactiile cu aceste actiuni insumand 7,54 milioane lei. Aprecieri puternice au consemnat si titlurile Erste Bank (EBS), care au inchis sedinta de vineri la pretul de 90,70 lei, cu 8,62% peste nivelul de la sfarsitul saptamanii precedente, iar rulajul s-a cifrat la 4,30 milioane lei.

Interes scazut pentru actiunile din sectorul energetic

Titlurile din acest sector au atras rulaje modeste in ultima saptamana la BVB, actiunile Petrom (SNP) fiind cele mai lichide, cu tranzactii de circa 5 milioane lei, in vreme ce coatia SNP a urcat cu 5,88%, la 0,2520 lei. In schimb, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat o lichiditate de numai 1,12 milioane lei, cursul afisand o crestere de 1,94%, la 0,0473 lei.

Pe de alta parte, actiunile Transgaz Medias (TGN) s-au scumpit cu 2,73%, pana la pretul de 154,10 lei, in urma unor schimburi de 1,74 milioane lei.


sursa:www.wall-street.ro

parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 14:19 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov