Primii bani de la Comisia Europeana au intrat vineri in tara - stiri romania libera -




















Comisia Europeana a virat vineri in conturile Trezoreriei prima transa, de 1,5 miliarde euro, din imprumutul de 5 miliarde euro, banii urmand a fi folositi integral pentru investitii, a declarat secretarul de stat in MFP, Gheorghe Gherghina, informeaza NewsIn.

"Prima transa a fost virata Romaniei cu cateva zile mai devreme decat ne-am asteptat, iar in aceste conditii putem face demersurile ca sa acceleram programul de investitii prevazute pentru acest an. Cele circa 6 miliarde de lei (1,5 miliarde euro n.r.) vor fi folosite in primul rand pentru invetitii, urmand sa aducem o parte din proiectele prevazute pentru investitii din trimestrul patru in trimestrul trei. Practic, acesti bani vor asigura aproape o patrime din investitiile prevazute in buget pentru cel de-al doilea semestru al anului, de circa 24 miliarde lei", a precizat oficialul MFP.

Vineri, secretarul de stat in Ministerul Finantelor declara ca se asteapta ca prima transa de la Uniuniea Europeana sa fie virata in conturile trezoreriei in 28 iulie, in conditiile in care emisiunea de obligatiuni UE va fi lansata in 27 iulie.

Acordul incheiat de Guvernul Romaniei cu CE prevede acordarea unui imprumut in valoare maxima de 5 miliarde euro. Potrivit ministrului de finante, Gheorghe Pogea, imprumutul de la CE va fi acordat Romaniei in cinci transe, din care doua in acest an: transa din iulie, de 1,5 miliarde de euro, si a doua, de 1 miliard de euro, in trimestrul al IV-lea din 2009.

Cea de-a treia transa, de 1,15 miliarde euro, va veni in trimestrul al doilea din 2010, alte 1,2 miliarde in trimestrul al IV-lea din 2010, iar ultima transa, de 150 de milioane de euro, in trimestrul al doilea din 2011.

Eliberarea urmatoarelor transe este conditionata, insa, de atingerea anumitor tinte, stabilite in memorandumul tehnic din acordul de imprumut.

Imprumutul face parte din acordul de finantare externa de aproape 20 miliarde de euro incheiat de Romania cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si alte institutii internationale.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

Prima transa de la FMI de 5 miliarde euro a fost virata la inceputul lunii mai iar Banca Mondiala a aprobat saptamana trecuta primul imprumut, de 300 milioane euro, din finantarea totala de un miliard de euro pentru Romania.


sursa:www.wall-street.ro

parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 17:54 by Dl. Calin and filed under , , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov