Managerii vad o scadere a activitatii din toate domeniile pana in septembrie - stiri romania libera -

Managerii firmelor romanesti estimeaza ca activitatea din industrie, constructii, comert si servicii va scadea moderat in perioada iulie - septembrie si se asteapta ca numarul angajatilor sa se diminueze in toate domeniile, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, directorii firmelor din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -13%), potrivit anchetei de conjunctura publicate de INS.

Numarul de salariati ar putea scadea pe total industrie prelucratoare (sold conjunctural -22%), chiar mai accentuat in cazul firmelor cu cel putin 500 de salariati (sold conjunctural -30%). Cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, alte activitati industriale, fabricarea de masini, utilaje si echipamente (solduri conjuncturale -63%, -44% si respectiv -43%), conform NewsIn.

Pentru preturile produselor industriale managerii prognozeaza, in continuare, o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%).

Activitatea din constructii, potrivit estimarilor din luna iulie, ar putea inregistra, in urmatoarele trei luni, o tendinta de scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -11%), coroborata cu o scadere usoara a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -15%).

Managerii din Romania se mai asteapta la reducerea numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural -20%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor, in timp ce preturile lucrarilor de constructii ar urma sa fie relativ stabile (sold conjunctural +2%).

In iulie, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -8%), in timp ce volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -5%), pana in septembrie. O usoara scadere (sold conjunctural -8%) ar urma sa fie inregistrata si in ce priveste volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri.

De asemenea, angajatorii anticipeaza pentru urmatoarele trei luni scaderea numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -13%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul vor avea o crestere moderata (sold conjunctural +11%).

Potrivit asteptarilor managerilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) ar putea avea o scadere moderata (sold conjunctural -8%). De asemenea, in sectorul de servicii acestia estimeaza, pentru iulie-septembrie, o diminuare a numarului de salariati (sold conjunctural -15%), tendinta data in special de intreprinderile foarte mari (cu cel putin 500 de salariati).

In acelasi timp, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +1%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa. Ca urmare, soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Au fost convenite mai multe praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale. Astfel, pana la ± 5% relativa stabilitate, de la ± 6% pana la ±15% crestere moderata, respectiv scadere moderata, de la ±16% pana la ± 40% crestere, respectiv scadere, peste ±40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081).

Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector, se precizeaza in comunicatul Statisticii.

Anchetele de conjunctura sunt realizate cu cofinantare de la Comisia Europeana, mai anunta Statistica.

sursa:www.wall-street.ro

parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 11:41 by Dl. Calin and filed under , , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov