PSD ii cere explicatii lui Pogea privind utilizarea banilor de la FMI - stiri romania libera -















PSD ii cere ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, sa prezinte in sedinta coalitiei, rezultatul discutiilor cu delegatia de evaluare a FMI si cere o raportare cu privire la utilizarea primei transe din imprumutul contractat de la institutia financiara, a anuntat purtatorul de cuvant al PSD.

"Am solicitat ministrului de Finante ca maine (luni n.r.), in coalitie, sa avem o discutie foarte serioasa, o evaluare la zi in primul rand a raportului, a discutiilor care s-au purtat cu delegatia FMI, a masurilor care se impun, pentru a ni le asuma cu totii cu maxima seriozitate", a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Nicolae Duvaz, in cadrul unei conferinte de presa, informeaza NewsIn.

Purtatorul de cuvant al PSD a spus ca social-democratii fac aceasta solicitare in contextul in care delegatia FMI isi va incheia marti misiunea de evaluare din Romania, urmand ca institutia financiara internationala sa acorde cea de-a doua transa din imprumut - respectiv 2 miliarde de euro. Social-democratii vor sa stie cum a fost utilizata prima transa din imprumutul de la FMI - cinci miliarde de euro. "Care sunt rezultatele concrete si unde s-au dus acesti bani, in sprijinul programelor de iesire din criza", a precizat Duvaz.Acesta spune ca, daca autoritatile romane au negociat cu delegatia FMI o majorare a deficitului bugetar cu doua puncte procentuale, pana la aproximativ 7% din PIB, atunci PSD va cere ca diferenta de bani sa fie cheltuita pentru proiecte de infrastructura.

"Vom cere in mod expres ca cele doua puncte (procentuale n.r.) care sunt preconizate a fi acceptabile in evaluarea deficitului pe anul 2009 sa fie alocate masiv in investitiile publice", a spus el. Potrivit purtatorului de cuvant, programul de investitii publice nu a inceput inca, ci s-au facut doar angajamente si vizite pe santiere.

Duvaz spune ca Ministerul Finantelor trebuie sa dea explicatii si cu privire la utilizarea miliardelor de euro imprumutate de pe pietele interne in prima parte a anului. "Au fost imprumuturi pentru consum, cu precadere. Daca lucrurile stau asa, inseamna ca pana la sfarsitul anului noi cheltuim mai mult de jumatate din imprumutul de la FMI si CE cumulat, fara efecte fizibile, dimpotriva, cu accentuarea situatiei de criza si a blocajului financiar".

Potrivit social-democratului, blocajul financiar este favorizat si de imprumuturile MFP de pe piata interna. El a explicat ca BNR a diminuat rezervele minime obligatorii, degajand circa un miliard de euro catre bancile comerciale, insa banii au fost imprumutati de MFP, in detrimentul firmelor si persoanelor fizice.

"Statul, imprumutandu-se in continuare de la bancile comerciale, nu a facut decat sa fie un imprumutator mult mai dorit de banci decat agentii privati, astfel incat bancile au preferat sa dea la dobanzi mari statului, avand risc zero".

Duvaz a acuzat totodata faptul ca ministrul PDL al Economiei, Adriean Videanu, nu a dat curs invitatiei social-democratilor, de a discuta cu ministrul PSD al IMM-urilor, Constantin Nita, cele 24 de masuri anticriza propuse de PSD in urma cu trei saptamani. Dintre acestea face parte si masura privind reducerea TVA la unele alimente de baza.

Purtatorul de cuvant al social-democratilor a lansat si alte acuze la adresa Guvernului spunand ca, in loc sa relaxeze politica fiscala in perioada de criza, a introdus impozitul forfetar. In plus, nu a continuat plata facturilor catre furnizorii de bunuri si servicii - proces demarat la inceputul acestui an - ceea ce a adus unele firme aproape de colaps.

Printre alternativele propuse de PSD, a spus el, se afla reducerea impozitelor impuse pentru forta de munca si revizuirea Codului Fiscal.

sursa:www.wall-street.ro

parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 17:51 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov