FMI anuleaza plata dobanzilor datorate de 80 de tari sarace, pana la finele lui 2011 - stiri -Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca va anula, pana la sfarsitul lui 2011, plata dobanzilor datorate de circa 80 de tari sarace si va majora imprumuturile acordate acestora pentru a le ajuta sa-si revina de pe urma crizei economice si sa lupte impotriva saraciei.

Dobanzile anuale pe care acestea ar trebuie sa le ramburseze in aceasta perioada catre FMI pentru imprumuturile luate, de 0,5% pe an, precum si cele mai mici de 0,25% pe an pentru cele care vor fi acordate ulterior, sunt anulate, a anuntat directorul de strategie al FMI, Reza Moghadam, intr-o conferinta telefonica, potrivit NewsIn.

Noile imprumuturi ce ar putea fi acordate acestor tari ar putea ajunge la 17 miliarde euro pana in 2014, din care 8 miliarde in urmatorii doi ani. FMI a imprumutat, in medie, 1 miliard dolari pe an in perioada 2006-2008 celor mai sarace tari din lume, precum si 3 miliarde dolari de la inceputul acestui an. "Este o expansiune fara precedent al sprijinului FMI pentru tarile cele mai sarace, din Africa subsahariana si din lumea intreaga. (...) Pentru prima data in istoria sa, FMI imprumuta la o dobanda zero si tari care sunt sarace, ", a declarat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn (foto), care a adaugat ca in acest mod tarile respective vor fi ajutate sa-si revina de pe urma crizei si, de asemenea, "se vor face progrese in lupta impotriva saraciei".

Resursele mobilizate vor proveni, in principal, din vanzarea aurului. FMI, care este unul dintre cei mai mari posesori mondiali ai acestui metal pretios, a decis in primavara lui 2008 sa cedeze 403,3 tone de aur, reprezentand o optime din detineri. Vanzarea de aur ar putea incepe dupa aprobarea de catre consiliul de administratie al FMI, prevazut sa aiba loc in octombrie, si ar putea dura "doi sau trei ani", potrivit lui Moghadam.

De asemenea, alte finantari vor fi obtinute de la statele membre care vor sa contribuie cu bani la FMI. De altfel, FMI anuntase anterior ca dispune de resurse de 3 miliarde dolari oferite de Japonia, Canada si Norvegia.

sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 14:05 by Dl. Calin and filed under , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov