Deloitte: Fondurile de private equity cauta “pietre pretioase” la preturi mici - stiri romania libera -



Cautarea „pietrelor pretioase” aflate In dificultate si accesibile la preturi mici va reprezenta principalul punct pe agenda majoritatii jucatorilor din industria de private equity, pe parcursul anului curent.
ndicele Deloitte privind Increderea investitorilor de capital de risc indica un nivel necesar de optimism In randul investitorilor profesionisti, dupa ce a crescut cu 30 de puncte fata de minimul Inregistrat In urma cu sase luni. Acest lucru arata primele semne de redresare a pietei de fuziuni si achizitii (M&A) din Europa Centrala, desi climatul economic ramane un motiv major de Ingrijorare pe viitor.

„Guvernele si bancile centrale au luat masuri fara precedent menite sa stimuleze redresarea, iar cresterile recente de pe pietele de capital la nivel global sugereaza ca eforturile acestora restabilesc Increderea”, spune Garret Byrne, lider M&A Transactions Services In cadrul Deloitte Central Europe.

„Raportul de fata reprezinta o dovada a acestui lucru, indicand ca – desi volumul de tranzactii si fonduri disponibile este estimat sa ramana la un nivel scazut timp de cateva luni – investitorii sunt din nou pregatiti sa raspunda pozitiv oportunitatilor”.

Studiul releva un optimism Imbunatatit In ceea ce priveste Europa de Vest si Statele Unite, dar profesionistii In capital de risc nu sunt Inca pregatiti sa Isi manifeste angajamentul fata de piata M&A din Europa Centrala, chiar daca multi considera ca regiunea se va descurca mai bine decat alte zone afectate de declinul economic global. Potrivit respondentilor la studiu, piata M&A din Europa Centrala este In continuare Intr-o etapa de Inghet total. Cu toate acestea, ei preconizeaza ca declinul se va opri (doar 19% se asteapta la noi scaderi, ceea ce reprezinta o Imbunatatire semnificativa fata de procentul de 80% Inregistrat cu sase luni In urma). O majoritate de 65% spun ca activitatea pe piata nu se va schimba In urmatoarele sase luni.

„Europa Centrala ofera In continuare active de top”, spune Byrne. „Al doilea val de privatizari este asteptat pe piata, iar evaluarile raman atractive comparativ cu alternativele din Europa de Vest”.

Primele sase luni au fost anevoioase pentru profesionistii M&A din Europa Centrala, motiv pentru care se remarca schimbarea centrului de interes de la managementul zilnic de portofoliu la cautarea si analiza de noi investitii, ceea ce reprezinta un semn timpuriu de redresare a pietei.

In plus, studiul sugereaza ca jucatorii din piata de capital de risc sunt mai optimisti, 76% dintre ei cautand sa investeasca mai mult In perioada urmatoare, fata de 66% In octombrie 2008. Cautarea „pietrelor pretioase” aflate In dificultate si accesibile la preturi mici va reprezenta principalul punct pe agenda majoritatii jucatorilor In domeniu, pe parcursul anului curent.

Pe langa aceste concluzii pozitive, peste jumatate dintre respondenti (51%) se asteapta la deteriorarea situatiei economice In perioada urmatoare, In timp ce 43% dintre ei nu se asteapta la schimbarea conditiilor de piata. “Chiar daca la prima vedere acest lucru nu pare ceva pozitiv, este de fapt o Imbunatatire semnificativa fata de pesimismul masiv manifestat la sfarsitul lui 2008, cand 92% dintre participantii la studiu spuneau ca se asteapta la Inrautatirea situatiei, niciun participant anticipand o redresare”, spune Byrne.

Cea mai dezbatuta Intrebare In randul profesionistilor financiari din regiune este daca piata a atins deja pragul de jos. „Pana la urma, doar timpul ne va spune asta si, In conditiile In care nivelul de Incredere ramane ponderat, este prea devreme sa anuntam redresarea activitatii M&A. Cu toate acestea, cantarind opiniile exprimate de respondenti, se pare ca scaderea a atins pragul de jos si ca am trecut deja peste ce a fost mai rau”, a subliniat el.

Concluziile principale:

• Fata de octombrie 2008, aprilie 2009 indica un nivel mai ridicat de optimism, indicele aferent castigand 30 de puncte.

• Exista Inca Ingrijorare In privinta economiei, 51% dintre respondenti anticipand continuarea deteriorarii economice.

• In ceea ce priveste perioada urmatoare, respondentii se asteapta sa Isi Imparta timpul aproape In mod egal Intre administrarea portofoliului existent si noi activitati de investitii.

• Asteptarile privind randamentul investitiilor sunt mai optimiste, 19% dintre respondenti ancipand o Imbunatatire, fata de minimul record de 5%, raportat In luna octombrie.

sursa:www.wall-street.ro

parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 13:41 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov