Millennium Bank: Valoarea medie a unui credit prin Prima Casa va fi de 50.000 euro - stiri romania libera -



Valoarea medie a unui credit acordat de Millennium Bank prin Prima Casa se va situa in jurul a 50.000 de euro, avand in vedere rata de dobanda redusa, care va permite incadrarea clientilor pentru o suma mai mare, a declarat, pentru Wall-Street, Eliza Erhan, director departament Dezvoltare Produse Retail in cadrul bancii portugheze.

“In acest moment, Millennium Bank pregateste, pe plan intern, procesul de creditare si modul de lucru cu Fondul de Garantare, conform prevederilor conventiei semnate. Imediat ce acest proces va fi finalizat, vom incepe sa acordam credite, mai ales ca avem deja solicitari in acest sens din partea clientilor nostri”, spune Eliza Erhan.

Millennium Bank a estimat un plafon de creditare de 30 de milioane de euro pentru anul 2009, iar in urma subscrierii, plafonul confirmat de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) este de 20,5 milioane de euro.

Singurul cost perceput de banca este reprezentat de rata dobanzii - Euribor la 3 luni plus 4%. In prezent, rata de dobanda este de 5,11%.

La acest cost se adauga comisionul FNGCIMM pentru garantia emisa, in valoare de 0,37% pe an, aplicat la soldul creditului. Millennium Bank nu percepe comision de analiza si de acordare, iar costul evaluarii este suportat de banca.

“Millennium Bank a semnat conventia de garantare cu FNGCIMM. Asadar, imediat ce vor fi puse la punct toate detaliile privind activitatea de creditare, vom incepe sa acordam credite in cadrul programului Prima Casa”, adauga Eliza Erhan.

Totusi, bancile implicate in programul "Prima Casa"vor semna la sfarsitul saptamanii o noua conventie cu Fondul National de de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), prin care se vor stabili procedurile legale de executare a garantiei.

Creditul maxim care poate fi contractat, conform regulilor stabilite prin normele de implementare a programului “Prima Casa”, este de 57.000 de euro. Avansul necesar obtinerii creditului este de minimum 5% din valoarea tranzactiei, daca aceasta este mai mica sau egala cu 60.000 de euro, iar daca valoarea tranzactiei este mai mare de 60.000 de euro, avansul solicitat este de 3.000 de euro plus diferenta dintre valoarea tranzactiei si valoarea maxima a imprumutului.

Pentru un credit in suma de 57.000 de euro, acordat pe 30 de ani, rata lunara este de 310 euro (rate lunare egale). La aceasta se adauga comisionul de 0,37% aplicat anual la soldul creditului. DAE pentru acest credit, incluzand costul cu dobanda si comisionul de garantie, este de 5,60%.

Pentru un credit de 57.000 de euro, acordat pe 10 ani, rata lunara este de 608 euro, iar DAE este de 5,57%.

Erhan mai spune ca ratele dobanzilor la creditele ipotecare acordate in afara programului “Prima Casa” au fost ajustate constant, in ultimele luni, conform evolutiei indicatorilor de referinta Robor si Euribor. De exemplu, in luna martie, dobanda la creditele ipotecare Millennium Bank in euro era de 9,38%, ajungand in luna iulie la 9,11%. La creditele in lei, in martie, dobanda era de 25,62%, iar in luna iulie, aceasta a ajuns la 20,30%.

Potrivit Millennium Bank, creditul de retail sufera in acest moment in primul rand din cauza reducerii cererii, atat din motive psihologice – teama de criza amana decizia luarii unui credit – cat si din motive obiective, de natura financiara – reducerea veniturilor, somaj sau iminenta acestuia. “Prin urmare, sunt necesare programe care sa asigure relansarea economiei in general. Investitiile in infrastructura, programele de sustinere a companiilor existente si de stimulare a investitiilor straine reprezinta exemple de astfel de solutii care sa sustina relansarea economiei in aceasta perioada”, enunta Eliza Erhan.

sursa:www.wall-street.ro

parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 14:43 by Dl. Calin and filed under , , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov