Două companii 100% româneşti între giganţii din regiune
Numărul companiilor româneşti cu cifre de afaceri de peste 1 miliard de euro a crescut de la 9 la 14, se arată într-un studiu Deloitte. Clasamentul din anul acesta cuprinde, pentru prima dată, două firme cu acţionariat românesc: Grupul Interagro si Transilvania General Import-Export. Totodată, cifra de afaceri cumulată a celor mai mari companii româneşti a crescut cu aproape 28%, la circa 39 de miliarde de euro, conform datelor financiare disponibile la sfârşitul lui 2008.
„Aceste rezultate dovedesc că mediul de afaceri local se maturizează şi începe să îşi exploateze potenţialul”, a declarat George Mucibabici, Preşedintele Deloitte România.
Petrom şi Rompetrol, în fruntea topului
Cele mai puternice companii din mediul de afaceri românesc, potrivit studiului Deloitte, sunt Petrom, Rompetrol şi Automobile Dacia, aflate la nivelul întregului top, pe locurile 16, 39, respectiv 77. Topul primilor zece grei este continuat de ArcelorMittal, Metro, Electrica, Rompetrol Downstream, Petrotel Lukoil, Orange şi Lukoil.
Cele patru noi companii care au intrat în top în acest an sunt Interagro, Transilvania General Import-Export, CFR Călători (locul 393) şi Renault Industrie Roumanie (locul 418).
Cele două companii cu acţionariat românesc, Interagro şi Transilvania General Import-Export, se află pe poziţiile 174 şi 194 în topul Deloitte. Grupul de firme Interagro, controlat de Ioan Niculae, derulează afaceri în industria chimică şi agricultură şi a avut în 2008 o cifră de afaceri de 1,09 miliarde de euro. Transilvania General Import-Export, deţinută de Viorel si Ioan Micula, se ocupă de distribuţia produselor fabricate pe platformele industriale European Drinks, Scandic Distilleries şi European Food şi a înregistrat afaceri de 999,9 mil. euro în 2008.
Polonia, cele mai multe companii în topul Deloitte
Ca şi în anii anteriori, companiile din industria energiei şi resurselor domină Top 500 în proporţie de 30%. Companiile din industria producătoare şi-au redus prezenţa de la 27% la 23%, în parte din cauza diminuării activităţii de export în Europa de Vest.
Polonia continuă să domine ierarhia şi în topul din 2009, cu 188 de companii (faţă de 176, în 2008), fiind urmată de Cehia (69 de companii, faţă de 70 anul trecut) şi Ungaria (care se menţine cu un total de 60 de companii).
Clasamentul prezintă puţine modificări faţă de anul trecut, având în continuare în frunte grupurile petroliere PKN Orlen (Polonia) şi MOL (Ungaria). Impactul crizei economice asupra industria auto a rezultat într-o alunecare uşoară a companiilor de profil (Skoda Auto coboară de pe locul 3 pe 4, Audi Ungaria de pe 6 pe 8, iar Volkswagen Slovacia de pe 7 pe 11). Grupul Metro din Polonia (locul 7) este singura companie din afara domeniului energetic sau al industriei producătoare care se regăseşte în primele zece companii din regiune.
Deloitte Top 500 include şi clasamentele celor mai mari companii din domeniul bancar (lider – OTP Bank, Ungaria), de asigurări (lider - PZU, Polonia), imobiliar şi construcţii (lider - Skanska CS, Republica Cehă), energetic şi resurse (lider - PKN Orlen, Polonia), industria medicală şi farmaceutică (lider – PGF, Polonia), industria producătoare (lider – MetInvest Holding, Ucraina), sectorul tehnologic, media şi telecomunicaţii – TMT (lider - Telekomunikacja Polska SA, Polonia), industria auto (lider – Skoda Auto, Cehia) şi piaţa de consum / retail (lider - Grupul Metro, Polonia).
Situaţia dificilă se menţine
„Perioada următoare va fi în continuare dificilă pentru majoritatea ţărilor din regiune, inclusiv pentru România”, consideră Daniel Dăianu, profesor în economie, fost Ministru de Finanţe al României şi fost Membru în Parlamentul European. „Pe fondul constrângerilor financiare, al resurselor bugetare scăzute, spaţiul de manevră al statului român este considerabil mai mic decât în ţări din zona euro sau ţări care au avut politici bugetare prudente. Atenuarea efectelor crizei depinde mult de revenirea economică din ţările mari din UE şi de investiţii masive prin folosirea fondurilor europene. România trebuie să profite de această oportunitate pe care alte economii emergente (din afara UE) nu o au”, a mai spus acesta.
Rezultatele companiilor din Top 500 oferă un indiciu despre amploarea impactului crizei: 388 companii din top (reprezentând 78%) şi-au majorat veniturile în medie cu 20%, în cursul lui 2008. În primele trei luni ale lui 2009, 76% dintre companiile care au prezentat informaţii financiare raportau scăderi de circa 23% faţă de primul trimestru din 2008.
Deloitte Top 500 Europa Centrală este un clasament anual al companiilor din regiune, realizat în funcţie de venituri, profit, număr de angajaţi şi capitalizare. Topul înregistrează progresul companiilor într-o regiune ce se întinde de la Marea Adriatică până la Marea Baltică şi Marea Neagră, incluzând 18 ţări care fac deja parte din Uniunea Europeană sau se află în diferite etape ale procesului de aderare la Uniunea Europeană.sursa:www.capital.ro
parteneri:www.reklama360.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu