Oamenii de afaceri contesta cresterea tarifelor la transportul de gaze
"AOAR considera ca masura cresterii tarifelor de transport a gazelor naturale, adoptata de ANRE pe 27 august 2009, este o masura anti-economica, nejustificata de nici o evolutie a costurilor, poate doar de cea a salariilor din compania de stat Transgaz si o masura menita sa reaprinda spirala inflationista si de pierdere a competitivitatii companiilor romanesti printr-o iminenta si total nejustificata crestere a pretului de furnizare a gazelor naturale, la presiunea celor doua mari companii de distributie", se arata in comunicatul AOAR, citat de NewsIn.
Totodata, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania cere Guvernului Romaniei sa analizeze activitatea ANRE si sa se pronunte public asupra modului in care aceasta autoritate actioneaza intr-o perioada de criza economica profunda, asa cum este criza cu care se confrunta Romania in 2009 si probabil si in 2010."AOAR isi exprima surprinderea si dezaprobarea modului in care ANRE continua sa adopte decizii contrare intereselor economice ale Romaniei, in contradictie cu mersul economiei mondiale si nationale. In 2008, ANRE a marit nejustificat cu peste 20% pretul de livrare al gazelor naturale si cu 20% tariful de transport al gazelor, dupa cea de-a doua marire de pret de la 1 iulie 2008, pregatind astfel terenul pentru justificarea de catre companiile de distributie a unor noi mariri ale preturilor prevazute si «prognozate» de ANRE pentru toamna anului 2008. Datele de bilant, pentru anul 2008, au demonstrat ca toate presiunile exercitate de companiile implicate in transportul si distributia gazelor naturale nu urmareau decat cresterea nejustificata a profitului acestora, prin mariri nejustificate de pret", se mai arata in comunicatul AOAR.
Asociatia mai precizeaza ca a solicitat in repetate randuri justificarea economica a deciziei ANRE de a nu reduce in anul 2009 pretul de livrare a gazelor naturale, urmare a scaderii cu pana la 25-30% a pretului petrolului in ultimul an si jumatate, precum si reducerii cu aproape de 15% a ponderii importului Romaniei de gaze naturale.
In acelasi timp, AOAR si-a manifestat dezacordul fata de reducerea nesemnificativa, la presiunea Guvernului, cu 2 si 3% a pretului de livrare a gazelor naturale in 2009, in conditiile in care, companii private romanesti au putut oferi consumatorilor reduceri de 17%, urmare fireasca a mentinerii la un nivel redus al pretului petrolului pe plan international si a reducerii importului de gaze naturale pe parcursul celor opt luni din anul 2009.
Totodata, AOAR a constatat ca, dupa doi ani de sesizari, nici Consiliul Concurentei si nici Asociatia pentru Protectia Consumatorilor nu au facut publice rezultatelor controalelor ce au fost solicitate.
"AOAR a cerut in repetate randuri interventia Consiliului Concurentei, singura autoritate ce are dreptul si obligatia de a asigura un mediu economic deschis, competitiv si careia i s-a cerut sa verifice, sa justifice respectarea realitatii de “deschidere a pietei gazelor naturale” in Romania. Dupa circa doi ani constatam cu regret ca nici aceasta autoritate, si nici Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor , autoritati platite din bani publici, nu inteleg sa-si indeplineasca obligatiile legale si sa prezinte public pozitia lor pe baza controalelor pe care au obligatia a le face in numele consumatorilor romani", se mai arata in comunicatul AOAR.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, saptamana trecuta, cresterea tarifelor reglementate pentru transportatorul national de gaze naturale Transgaz Medias, pentru perioada 1 septembrie 2009 - 30 iunie 2010.
"Tarifele s-au stabilit pe baza venitului total aferent anului 3 al celei de-a doua perioade de reglementare, in valoare de 1.223.863.330 lei, fiind in crestere fata de anul 2 al perioadei de reglementare cu circa 10%", se arata intr-un comunicat al Transgaz.
Astfel, componenta fixa pentru rezervarea capacitatii pentru servicii ferme este de 0,22 lei pentru fiecare MWh si ora de rezervare, iar componenta volumetrica pentru fiecare MWh transportat este de 7,50 lei. Totodata, componenta fixa pentru rezervarea capacitatii pentru servicii intreruptibile este de 0,17 lei pentru fiecare MWh si ora de rezervare, potrivit unui Ordin al ANRE publicat in Monitorul Oficial din 31 august.
Cantitatea anuala programata pentru transportul prin Sistemul National de Transport in perioada 1 iulie 2009 si 30 iunie 2010 este de 153.394.575 MWh.
Conform metodologiei de stabilire a tarifelor de transport, aprobata prin Decizia ANRE nr. 1078/2003, veniturile nerealizate prin intrarea in vigoare a noilor tarife cu o intarziere de doua luni se vor recupera in anul urmator al perioadei de reglementare, potrivit Transgaz.
sursa:www.wall-street.ro
parteneri:www.reklama360.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu