Reprezentantii magistratilor ameninta cu represalii in cazul asumarii raspunderii pe Legea unica

Reprezentantii magistratilor, care au participat, marti, la discutiile de la Guvern pe legea unica de salarizare, au declarat, la finalul negocierilor, ca nu au primit asigurari ca salariile nu le vor fi reduse anul viitor si au amenintat cu represalii in cazul asumarii de catre Executiv.

"Daca vor merge pe asumarea raspunderii, s-ar putea ca, in aceeasi zi, stiloul sa fie pus jos de justitie. Nu am primit asigurari ca nu ne vor fi reduse salariile si nici astazi (n.r.: marti) nu am primit ultima forma a grilei de salarizare. Cerem, in continuare, ca magistratii sa fie cuprinsi intre coeficientii 8 si 11, iar reprezentantul ICCJ 12", a declarat presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu, citat de NewsIn.

La randul sau, vicepresedintele CSM, Bogdan Licu, a declarat ca li s-a promis magistratilor ca, marti seara si miercuri, guvernantii vor analiza propunerile ce le-au fost inaintate si ca miercuri li se va prezenta varianta finala a proiectului de legeReprezentantii personalului auxiliar afiliati Projust, Stefania Teleman, a spus ca salariile grefierilor ar urma sa scada in medie cu 4-500 de lei, daca s-ar aplica varianta de lege luata in discutie marti. Teleman a mai afirmat ca veniturile grefierilor au scazut oricum la jumatate in ultima perioada, prin reducerea de sporuri.

Guvernantii le-au promis magistratilor, in cadrul intalnirii de marti, ca pe 2 septembrie le vor trimite forma finala a Legii salarizarii unice, dar, in acelasi timp, le-au dat de inteles ca au modificat din nou grila de salarizare, a declarat pentru NewsIn presedintele UNJR, Dana Garbovan.

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) a declarat, dupa intalnirea cu Executivul, ca guvernantii le-au comunicat magistratilor ca grila de salarizare a fost din nou modificata si de aceea ar putea primi miercuri forma finala a proiectului. "Noi suntem chemati sa negociem pe ceva ce nu mai este de actualitate", a declarat Garbovan, precizand ca magistratii sunt nemultumiti pe acest motiv.

De asemenea, magistratilor li s-a dat de inteles, in cadrul intalnirii de marti, ca salariile tuturor bugetarilor vor scadea din ianuarie 2010.

Salariile in justitie ar putea scadea cu 55%

Vicepresedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, a declarat ca reprezentantii Executivului au recunoscut, in cadrul intalnirii de la Guvern, ca salariile in justitie vor scadea cu 55%, prin reducerea sporurilor de stres si de confidentialitate.

"Nu se garanteaza salariile din prezent. Este prima oara cand Guvernul recunoaste ca vor scadea salariile cu 55%. Reprezentantii CSM s-au retras de la discutie, dupa ce guvernantii au recunoscut fatis ca salariile magistratiilor vor scadea. Vom primi maine un raspuns le revendicarile noastre, insa eu cred ca a fost doar o mimare a consultarilor", a declarat judecatoarea.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a transmis CSM, Ministerului Justitiei si Guvernului observatii legate de proiectul Legii unice de salarizare, una dintre acestea vizand reducerea diferentelor dintre salariile judecatorilor cu functii de conducere si ale celor cu functii de executie. UNJR arata ca reducerea acestei diferente ar trebui facuta prin cresterea coeficientului alocat functiilor de executie in grila unica de salarizare.

O alta observatie a reprezentantilor UNJR se refera la marirea coeficientilor de salarizare pentru judecatorii de judecatorie, tribunal, curte de apel si curtea suprema. Astfel, avand in vedere ierarhia instantelor Uniunea propune cresterea coeficientilor magistratilor la 8 pentru judecatorii de la judecatorie, 9 pentru judecatorii de la tribunale, 10 pentru curtile de apel si 11 pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie. De asemenea, s-a solicitat si adaugarea sporului de vechime pentru fiecare categorie de magistrati.

O ultima observatie a UNJR se refera la stabilirea unui spor de incompatibilitate pentru magistrati, de 10% din salariu. Acesta ar urma sa compenseze faptul ca functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, in conditiile legii.

Reprezentantii Uniunii Nationale a Judecatorilor amintesc si celelalte solicitari ale magistratilor care au dus la acutizarea protestelor, si anume trecerea bugetului instantelor de la Ministerul Justitiei la Inalta Curte de Casatie si Justitie, acordarea unui buget de 1% din PIB pentru sistemul judiciar, precum si colectarea taxelor de timbru in bugetul propriu al sistemului.

Reprezentanti ai magistratilor si ai asociatiilor acestora, impreuna cu membri CSM, au mers, marti, la Guvern, pentru noi discutii privind legea unica de salarizare, a carei ultima varianta prevede unele scaderi de coeficienti pentru personalul din justitie, dar si reducerea sporurilor in sistem.

In ultima forma de proiect de lege, coeficientii pentru judecatorii cu grad de Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt intre 6,6 salarii si 9,6 salarii minime, in functie de vechime si grade. Un judecator cu grad de curte de apel va fi platit dupa un coeficient cuprins intre 5 si 8,15, potrivit acestei variante de lege, fata de 4,85-7,85 in ultima varianta.

Rezultatele ultimelor discutii

In varianta rezultata dupa discutiile de luni seara, un judecator cu grad de tribunal sau tribunal specializat va fi platit dupa un coeficient de salarizare cuprins intre 4,5 si 7,3, de la 4,6-7,5. Un judecator cu grad de judecatorie va avea un coeficient intre 4 si 5,2 salarii minime. In ultima forma, un judecator, un procuror (2-3 ani vechime) si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor cu 1-3 ani vechime au prevazut un coeficient de 3 salarii minime, fata de 2,65-3,3 in veche forma.

Sporul de suprasolicitare neuropsihica de 50%, a carui suspendare, in iulie, a generat protestele din justitie, si sporul de confidentialitate in cuantum de 15% sunt reduse la 5 procente, tot potrivit ultimei variante a Legii unice de salarizare.

La ultimul articol din proiectul Legii unice, asa cum a rezultat dupa discutiile de la Guvern, se arata ca, la 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, urmatoarele drepturi salariale suplimentare se acorda personalului din sistemul justitiei, in cuantum de 5% fiecare: sporul de confidentialitate si sporul de risc si suprasolicitare neuropshica.

Suma sporurilor acordate cumulat pe total ordonator principal de credite nu poate depasi 30% din salariul de baza, solde sau indemnizatii lunare de incadrare, potrivit proiectului. Aceasta reducere s-ar adauga unor noi modificari ale coeficientilor de salarizare din justitie.

Astfel, asa cum prevede ultima varianta de lege, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitiie, al CSM si procurorul general ar urma sa piarda aproape trei salarii minime pe economie, coeficientul lor de salarizare fiind scazut de la 14,5 la 11,8.

sursa:www.wall-street.ro

parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 13:43 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov