Google Lunar X Prize: Prima racheta romaneasca ar putea fi lansata pe luna

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica a anuntat, miercuri, proiectul de lansare pe Luna a primei rachete spatiale romanesti, a carei testare a ajuns la cea de-a treia etapa, initiatorii sperand sa castige concursul Google Lunar X Prize, in valoare de 30 de milioane de dolari.

Efortul de finantare a proiectului va fi in majoritate privat, planul Google acceptand o participare de maxim 10% din partea statului din care provin initiatorii fiecarui proiect. "Google doreste sa demonstreze ca se poate ajunge in spatiu cu costuri mult mai mici decat cele NASA si cu proiecte inovatoare", a explicat Adrian Mihaltianu, de la MB Dragan, responsabil de finantarea pe internet a proiectului, potrivit NewsIn.

Proiectul are ca scop lansarea pe luna, pana in 2012, a primei rachete spatiale romanesti, numita Haas, pentru care initiatorii spera sa obtina premiul Google Lunar X Prize, in valoare de 30 de milioane de dolari.

Racheta Hass este numita dupa primul inginer militar de origine austriaca (1509-1576), despre care se stie ca ar fi scris un tratat de arme de razboi, intre 1526 si 1556. Acesta a descris, pentru prima data, tehnologia de fabricare a rachetelor, bazata pe o combinatie de principii de constructie a armelor de foc si a propulsarii pe baza de artificii.

Racheta in trei trepte, care va fi lansata in testarile din octombrie, va fi dispusa direct pe suprafata apei si va fi lansata din cel mai mare balon solar realizat vreodata in lume. Foloseste un combustibil ecologic, apa oxigenata, cu o concentratie de 70%. Pentru lansare, se va pleca noaptea, din portul Constanta, iar operatiunea va dura, cu tot cu recuperarea componentelor, pana la ora 16:00, a doua zi. Evenimentul nu va putea fi observat de la tarm.

Echipamentul are o greutate de lansare de 2000 kg. Modulul care va aseleniza se numeste European Lunar Lander si este o sfera cu diametrul de 70 cm.

Exista si un,site prin intermediul caruia cei interesati pot sustine financiar proiectul rachetei Haas, rezervandu-si spatiu, contra cost, intr-un fel de Capsula a timpului, care va contine mesajele lor audio, video, foto, text. Acestea vor fi transferate pe un suport USB, invelit intr-o capsula protectoare si vor fi lansate, impreuna cu modului care va aseleniza, in misiunea din 2012.

Google Lunar X Prize este o competitie americana de astronautica, lansata in 2007, care va lansa o racheta pe Luna, avand la bord un robot capabil sa aselenizeze, sa se deplaseze pe solul selenar 500 m si sa transmita imagini video si audio din spatiu.

sursa:www.9am.ro
parteneri:www.reklama360.ro

Posted on 16:30 by Dl. Calin and filed under , , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov