Lucruri interesante despre somn

La fel ca si respiratia, somnul este un mecanism semi-automat: te poti lipsi de el ceva timp, insa organismul privat de somn nu poate supravietui.

Opt ore de somn sunt suficient?
Da si nu. Depinde de fiecare organism in parte. Daca cineva se va simti perfect odihnit dupa opt ore, altcineva va avea aceeasi stare dupa doisprezece ore sau, din contra, numai patru. In general, bebelusii dorm cam 16 ore pe zi. Urmeaza ca la pubertate, cand corpul trece printr-o serie de modificari hormonale, sa se resimta nevoia de a dormi mai mult.

Conteaza somnul de la amiaza?
Bineinteles. Corpul uman are doua cicluri importante in ceea ce priveste odihna: unul mare seara, iar altul mai mic la amiaza, situat undeva intre orele 13:00-15:00. Tocmai de aceea, orarul scolar ar fi bine sa nu se suprapuna peste aceste ore. Somnul din timpul zilei are beneficii enorme asupra sanatatii, bunei dispozitii, memoriei sau concentrarii in diverse activitati

Ce trebuie sa faci pentru a dormi mai bine?
Deseori se confunda dormitorul cu livingul sau chiar si cu bucataria. Cand te pregatesti de culcare, este necesar sa te asezi comod in pat, fara mancare, fara televizor. Ideal ar fi sa lasi la o parte si grijile, pentru a te relaxa. In caz ca somnul intarzie sa apara, nu apela la televizor. Pur si simplu gaseste o activitate monotona, repetativa. Numaratul oilor poate functiona, la fel si bataitul din picior. Trebuie sa stii ca somnul are o prima faza, superficiala, care dureaza cam 5 – 10 minute. Urmeaza o faza mai profunda, care tine 30 de minute. Ciclul de 90 de minute este completat de faza REM, in care au loc si visele, trecerea memoriei din starea temporara in starea permanenta. Calitatea somnului depinde de numarul de cicluri complete. Este indicata si prinderea orelor 24, respectiv 06, cand secretia de STH este maxima.

Se poate muri in somn?
Da si nu. Spunem ca cineva a murit linistit in somn, insa nu putem sti cu exactitate ce anume s-a intamplat, din moment ce si noi dormeam in clipele respective. Este demonstrat faptul ca in timpul noptii se pot produce atacuri de cord, aspiratii de continut gastric in caile respiratorii sau rupturi de anevrisme. De regula, acestea afectiuni conduc si la trecerea in stare de veghe a persoanei respective.


sursa:www.9am.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 14:15 by Dl. Calin and filed under , , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov